Ο Α.Γ. Κουφτερός αναφέρεται στο Κυπριακό σχολιάζοντας τα όσα γράφουν για τον Μακάριο υποστηρικτές του αλλά και πολέμιοί του. 

Φίλη σύνταξη του Φιλελεύθερου,

Σε πρόσφατο βιβλίο του ο υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΕΚ Λεμεσού, κ. Αδάμος Κόμπος, υποστηρίζει πως ο Μακάριος δεν ευθύνεται για τις συνέπειες που ακολούθησαν μετά την υποβολή της πρότασης του για τα 13 σημεία τροποποίησης του Συντάγματος (Δεκ. 1963).

Μπορώ να απαντήσω εκτεταμένα πάνω σε αυτό αφού διαφωνώ ριζικά και σ’ αυτό συμφωνούν πολλοί άλλοι δεξιοί και αριστεροί. Όμως θα αρκεστώ σε ένα απλό ερώτημα. Πέστε μου κ. Αδάμε Κόμπο ένα έστω λάθος που καταλογίζετε στο Μακάριο που 27 χρόνια ήταν απόλυτος Αρχηγός της Κύπρου (δέκα σαν Αρχιεπίσκοπος κι Εθνάρχης και άλλα δεκαεπτά σαν Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Κύπρου).

Στην άλλη άκρη βρίσκεται ο Συναγερμικός αρθρογράφος κ. Α. Παπαχαραλάμπους. Ο ίδιος ομολόγησε σφάλματα του Μακαρίου και έγραψε και ειδικό άρθρο επισημαίνοντας τα λάθη του. Προσέξετε τώρα. Ήταν η Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη και η αντιμακαριακή παράταξη του κ. Α. Παπαχαραλάμπους δεν είναι ικανοποιημένη σε αυτό. Ήθελε την έναρξη ενωτικού αγώνα (πάλι). Αυτός ήταν και ο σκοπός (υποτίθεται) της ΕΟΚΑ Β΄. Σήμερα αυτός ο κύριος υποστηρίζει το Σχέδιο (Ανάν) και «στεντόρεια» το διακηρύττει επικρίνοντας άλλους που αντιτίθενται σ’ αυτό το Σχέδιο Ανάν. Κατά τη δική μου γνώμη αυτό το Σχέδιο είναι καταστροφικό και συν τοις άλλοις ενταφιάζει οριστικά κάθε προοπτική ως την ένωση που υποτίθεται ήθελαν παθιασμένοι οι αντίπαλοι του Μακαρίου.

Μένω απορημένος τι άνθρωπος είναι και όσοι άλλοι ανήκουν στη παράταξη του κ. Α. Παπαχαραλάμπους και σκέφτονται παρόμοια. 

Ας υπενθυμίσω προς διευκόλυνση του αναγνώστη πως (α) ο Μακάριος εθεώρησε τη λύση της Ζυρίχης ως γεγονός κατά το οποίο «εξήγαγε ημάς ο Θεός εις αναψυχήν» (Ομιλία 1ης Μαρτίου 1959 από την Αρχιεπισκοπή ενώ για χιλιάδων λαού).

(β) Ο πρώην μητροπολίτης Γεννάδιος εδήλωσε ευθύς μετά το πραξικόπημα πως με την αλλαγή που επέφερε αυτό (το πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου) «εξήγαγε ημάς ο Θεός σε αναψυχήν».

(γ) Ο ίδιος (θλιβερός γέροντας Γεννάδιος) εδήλωσε στον Τουρκοκύπριο Ιχσάν Αλή πως καλύτερα να έχει σύνορα η Κύπρος με την Τουρκία (δηλ. διχοτόμηση) παρά να κομμουνοποιηθεί η Κύπρος («Ανεξάρτητος» Σεπτ. 1977).

Όλα αυτά τα λίγα για την ώρα αποδεικνύουν το λόγο της καταστροφής μας. Με τέτοιο σκεπτικό και των μεν και των δε χαΐριν δεν πρόκειται να δούμε.

Οι μεν ακόμα και τώρα 44 χρόνια από το θάνατο του Μακαρίου θεωρούν αλάθητο το Μακάριο και οι άλλοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή συμβαίνει κάτι άλλο. Δεν τους άρεσε η ανεξάρτητη Κύπρος αλλά τώρα θέλουν ένα σχέδιο που είναι ο τάφος όχι μόνο κάθε προοπτικής για την Ένωση αλλά και την ίδια την Κύπρο…