Ο Μάριος Χριστοφίδης «βλέπει» τρία πιθανά σενάρια ως αποτέλεσμα της συνάντησης στη Γενεύη και θεωρεί πως μετά την Άτυπη Πενταμερή «θα χρειαστεί πολύ μεγάλη διπλωματική μαεστρία» από την ε/κ πλευρά.
Η Λουτ ξανά ήλθε, είδε και απήλθε χωρίς να πετύχει οτιδήποτε, ή να σμικρύνει το τεράστιο χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών και όπως φαίνεται το παιγνίδι θα παιχτεί στην Άτυπη της Γενευης (εάν γίνει) με ίσως τα κάτωθι τρία σενάρια, διότι τα δυο κράτη από ε/κ πλευρά δεν συζητούνται:
1. Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία.
2. Αδιέξοδο.
3. Ανακοινωθέν για συνέχιση προσπαθειών.
Στο 1ο υπάρχει 1% πιθανότητα αποδοχής από Τουρκία – Τ/κ με πολιτική ισότητα (αλά τουρκ) και εκ περιτροπής προεδρία. Στο 2ο πάλι 1% πιθανότητα διότι δύσκολο ο Γκουτέρες να δεχτεί τρίτη αποτυχία και στο 3ο 98% πιθανότητα για Ανακοινωθέν με εποικοδομιτική ασάφεια (συγγραφείς οι Εγγλέζοι ) για συνέχιση των προσπαθειών των δυο ηγετών για εξεύρεση κοινού εδάφους.
Εάν συμβεί το 1ο τότε ο Γκουτέρες σε σύντομο χρονικό διάστημα ή και στην Άτυπη θα ανακοινώσει έναρξη διαπραγματεύσεων. Εάν συμβεί το 2ο ο Γκουτέρες θα μας πει όπως στο Κραν Μοντανά, «good luck to the Cypriots of the north and the south». Εάν συμβεί το 3ο θα αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων για το τι θα γίνει και το ποιος φταίει και θα συνεχίσει η παρούσα κατάσταση.
Στο 2ο σενάριο, ο Γκουτέρες, κατά πάσα πιθανότητα, θα τοποθετήσει το φάκελο της Κύπρου στο ράφι του γραφείου του μαζί με τα άλλα άλυτα διεθνή προβλήματα. Στο 3ο θα αναμένει τους ηγέτες. Όμως στη περίπτωση του 2ου και του 3ου η Τουρκία θα συνεχίσει τα μετρά πιο εντατικά για μετατροπή της de facto προσάρτησης σε de jure και εμείς θα μαλώνουμε μεταξύ μας και η βόρεια και νότια Κυπρος θα «τσιμεντώνονται».
Στο 2ο και 3ο σενάριο θα πρέπει να αποφασίσουμε σχέδιο για την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και διεθνή εκστρατεία ως εισβολή και κατοχή και ως διακρατική διαφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία και όχι ως δικοινοτική διαφορά. Ότι και να συμβεί στην Άτυπη, ο Πρόεδρος θα πρέπει να καλέσει Εθνικό Συμβούλιο για αποφάσεις τι μέλλει γενέσθαι και μελέτη για το μέλλον των οδοφραγμάτων και άλλες ενέργειες που να πλήττουν την Τουρκία και τους Τ/κ του Τατάρ.
Για τα μετά της Άτυπης θα χρειαστεί πολύ μεγάλη διπλωματική μαεστρία που δεν φαίνεται να διαθέτουν οι άσχετοι πολιτικοί μας όμως αυτούς έχουμε και αυτοί θα πρέπει να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά που αυτοί δημιούργησαν διαχρονικά.
Οι συνομιλίες δεκαετιών δεν κατέληξαν πουθενά διότι οι μεν Ε/κ δυσκολεύονται να δεχτούν διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τ/κ, η δε Τουρκία δυσκολεύεται να δεχτεί να μη ελέγχει την Κύπρο μέσω Τ/κ – εποίκων καθώς και διότι η ηγεσία των Ε/κ αντικατέστησε την εισβολή/ κατοχή με συνταγματική διαφορά Ε/κ – Τ/κ από το 1977. Αυτή είναι η Κύπρος και αυτό το συμπέρασμα.