Ο Οδυσσέας Αγγελίδης με αφορμή για το κείμενο αυτό μου έδωσε η εκτενής αναφορά στον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου 17 Απριλίου 2020, με τον τίτλο «Όταν ο βασιλιάς Φαρούκ λάτρεψε το χαλλούμι», γράφει για το χαλλούμι.
Για το πολύκροτο θέμα του χαλλουμιού, το οποίο τελικά έγινε λανθασμένα και αντικείμενο πολιτικής εμπλοκής, με την αποδοχή το ονόματος Hellim στην αναγνώριση του ως προϊόν ΠΟΠ, έχω στείλει πολλές επιστολές στο Τύπο, από την εποχή που οι αιγοπροβατοτρόφοι έχυναν γάλα στο δρόμο έξω από το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και την επόμενη χρονιά το παραχωρούσαν δωρεάν στους προσερχόμενους πολίτες. Η τελευταία μου επιστολή ήταν το Φεβρουάριο το 2017 και η σημερινή υπολογίζω πως θα είναι οριστικά η τελευταία.
Για το Hellim οι παρενέργειες θα εμφανιστούν πολύ σύντομα, γιατί είμαι πεπεισμένος πως οι ηγέτες των κατεχομένων και της Τουρκίας δεν θα αποδεχθούν διεθνή έλεγχο και οι δικές μας αρμόδιες Αρχές θα παραβλέπουν και θα επιτρέπουν στους παράνομους παραγωγούς των κατεχομένων και πιθανώς της Τουρκίας να διακινούν το hellim μέσω της πράσινης γραμμής. Θα με θυμηθείτε. Aυτοί θα βόσκουν δωρεάν στα κτήματα μου στο Λάρνακα Λαπήθου και οι Αρχές μας θα μου ζητούν να αγοράσω του κατοχικό χαλλούμι για να στηρίξω τη κατοχή των κτημάτων μου από τη Τουρκία.
Τώρα δυό λόγια για το χαλλούμι του Φαρούκ. Ο Φαρούκ αγόρασε και πήρε στο Κάιρο το 1949, 14 οκάδες όχι κιλά, αυθεντικά αιγοπρόβια χαλλούμια και όχι αγελαδινά χαλλούμια με 20 % ή και λιγότερο αιγοπρόβειο γάλα. Χαλλούμια όπως αυτά που παρασκεύαζε η μακαριστή μητέρα μου από τα λίγα πρόβατα που είχαμε στον Λάρνακα της Λαπήθου.Το πώς κατάφερε το ισχυρό καρτέλ των αγελαδοτρόφων να αλλάξει τις γευστικές συνήθειες ντόπιων και ξένων από το παραδοσιακό χαλλούμι στο αγελαδινό, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Η ισχυρή οικονομική και οργανωτική δομή των αγελαδοτρόφων ήταν αδύνατο να μην υπερισχύσει των ανοργάνωτων και οικονομικά αφαιμαγμένων ποιμνιοτρόφων.
Και για να κλείσω την τελευταία μου επιστολή για το κακόμοιρο χαλλούμι, θα προτείνω μια εποικοδομητική εισήγηση για όσους βιομήχανους έχουν ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά τους να δούν και να ακούσουν. Εισηγούμαι, λοιπόν, μέχρις ότου το κράτος βοηθήσει τους ποιμνιοτρόφους να αυξήσουν τη ντόπια παραγωγή πρόβειου γάλακτος, οι τυροκόμοι να εισάγουν γνήσιο γιαούρτι από την Ελλάδα (όπως εκείνο το απίθανο γιαούρτι από τη Μακεδονία) και να εξοικονομούν ντόπιο γάλα το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό του ΠΟΠ χαλλουμιού. Προσέξτε! Δεν εισηγούμαι την εισαγωγή ελληνικού πρόβειου γάλακτος για παρασκευή γιαουρτιού αλλά παρασκευασμένο γιαούρτι. Γιατί με εισογόμενο πρόβειο γάλα θα γίνει το σώσε και η ΕΕ θα μας αφαιρέσει και την ιδιότητα ΠΟΠ.