Ο Χρυσόστομος Ρουσής, επισημαίνει τους συμβολισμούς και τα μηνύματα της Μ. Εβδομάδας.
Η δομή της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η αναπαράσταση της τελευταίας εβδομάδας της επίγειας παρουσίας του Χριστού. Κάθε μέρα «μνείαν ποιούμεθα» κάποιου από εκείνα τα σωτήρια γεγονότα (Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας, 1990). Οι πρώτες τρεις βραδινές ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας ονομάστηκαν «Ακολουθίες του Νυμφίου» γιατί σ’ αυτές δεσπόζουν/κυριαρχούν δύο εμπνευσμένοι ύμνοι με τα μηνύματά τους: 1. «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται …» και 2. «Τον Νυμφώνα σου βλέπω …».(Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου).
1. «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός», [Ο Νυμφίος συμβολίζει τον Χριστό, που όλοι περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία Του. – Να, έρχεται ο Νυμφίος στη μέση της νύχτας, ξαφνικά] «και μακάριος ο δούλος ον ευρήσει γρηγορούντα, ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα». Δυστυχώς, σήμερα ο άνθρωπος «έχει αντικαταστήσει την αλληλεγγύη και τον σεβασμό προς τον κάθε άνθρωπο με τη λατρεία του ατομικού συμφέροντος».
2. «Τον Νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ», [Βλέπω, Σωτήρα μου, στολισμένο το σπίτι του γάμου (τη βασιλεία των ουρανών), αλλά δεν έχω τα κατάλληλα ρούχα για να μπω μέσα] «λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, Φωτοδότα και σώσόν με».[Κάνε λαμπερή την στολή της ψυχής μου. Εσύ που δίνεις το Φως].
Επιπλέον, να επισημάνουμε τρία μηνύματα ζωής που εκπέμπει η Μ. Εβδομάδα: 1) Το μήνυμα της αγάπης του Θεού για τα πλάσματά Του: «Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον.» (κατά Ιωάννη 3:16) Ο Θεός με τον πόνο και τις δοκιμασίες (π.χ. η πανδημία Covid -19) παιδαγωγεί σαν καλός Πατέρας τα παιδιά Του, από αγάπη και όχι κακότητα, γιατί θέλει να επιστρέψουν κοντά Του. (Άγιος Παϊσιος) 2) Το μήνυμα της ανεξικακίας. Ο Χριστός συγχωρεί/δικαιολογεί τους σταυρωτές Του – είναι αλήθεια ότι αυτοί που κάνουν το κακό ποτέ δεν ξέρουν τι κάνουν. Εμείς δικαιολογούμε τους άλλους για τη συμπεριφορά, τα λάθη ή τις παραλείψεις τους; 3) Το μήνυμα της μετάνοιας και ευγνωμοσύνης. «Τίποτα δεν ευφραίνει τον Θεό τόσο,όσο το να είναι κανείς ευγνώμων». (Ιερός Χρυσόστομος). Ο ευγνώμων άνθρωπος, όταν λέει “ευχαριστώ”, εκφράζει ανοικτά/δείχνει ότι εκτιμά/αναγνωρίζει τις ευεργεσίες που του χάρισε ο Θεός ή αυτό που έκαναν οι άλλοι για αυτόν, π.χ. μια εξυπηρέτηση.