Η Γεωργία Γερολέμου, δικηγόρος – νομική σύμβουλος, γράφει για τη Δικαιοσύνη και την άσκηση της δικηγορίας που αιμορραγεί και ψυχο-μαχεί, εν μέσω πανδημίας.
Οι εξελίξεις των τελευταίων 12 μηνών θυμίζουν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Η ταινία όμως αυτή όπως απεδείχθη είναι μεγάλης διάρκειας και ήρθε για να αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι όλα ανατρέπονται.
Αυτό όμως που βιώνουμε όλοι καθημερινά μέσα από τα όσα εκτυλίσσονται, είναι μια κοινωνία που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή και σε ένα σύγχρονο ΚΡΑΧ.
Σε αυτή λοιπόν την κοινωνία που επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά και η δημόσια υγεία δίνει καθημερινά τη δική της μάχη, υπάρχει και ένα άλλο κεφάλαιο ζωτικής σημασίας που λέγεται Δικαιοσύνη.
Ο όγκος υποθέσεων που είχαν και έχουν ενώπιον τους τα κυπριακά Δικαστήρια τα τελευταία χρόνια είναι τέτοιος που οι πλείστες των υποθέσεων εκδικάζονταν περίπου οκτώ χρόνια μετά την καταχώριση τους.
Τον τελευταίο ένα χρόνο, η πανδημία ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η Δικαιοσύνη στο νησί δεν αποδίδεται ως οφείλεται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Η πανδημία, επίσης, ήρθε να επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της άλλοτε λεγόμενης «μάχιμης δικηγορίας».
Οι πλείστες εκκρεμούσες υποθέσεις από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο δηλαδή μετά, αναβάλλονται αυτομάτως από το Δικαστήριο, στο πλαίσιο των μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας.
Πώς, λοιπόν, μπορεί ένας μάχιμος δικηγόρος να εξακολουθήσει να είναι μάχιμος;
Πώς μπορεί ένας δικηγόρος να απαντήσει στον πελάτη του εάν αξίζει να καταχωρήσει μία νέα αγωγή;
Πώς μπορεί ένας δικηγόρος να απαντήσει σε έναν πελάτη του, πόσο περίπου θα διαρκέσει η εκδίκαση μίας υπόθεσης;
Ακόμα όμως και εάν πειστεί ο πελάτης ότι αξίζει να λάβει δικαστικά μέτρα και όταν εν τέλει εκδοθεί η απόφαση, τι γίνεται εάν αυτός που οφείλει να καταβάλει τα χρήματα στον πελάτη μας βάσει δικαστικής απόφασης – απεβίωσε, πτώχευσε ή τα πώλησε όλα και έφυγε;
Μπορείς τότε να παινεύεσαι πως κέρδισες την υπόθεση;
Δίνεις λοιπόν τη δική σου ψυχο-μάχη για να κερδίσεις την υπόθεση και να δικαιωθεί αυτός που του οφείλονται τα χρήματα και αφού το πετύχεις, ο οφειλέτης έχει εξαφανιστεί ή έχει αποβιώσει ή εργάζεται αλλά με τα «αδήλωτα» δηλώνοντας κατά τα άλλα άνεργος.
Η Δικαιοσύνη λοιπόν έτσι όπως αποδίδεται και στο χρόνο που αποδίδεται δεν εξυπηρετεί το σκοπό της και δικαίως ψυχο-μαχεί μαζί με αυτήν και η Δικηγορία.