Παρασκηνιακές κινήσεις για να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο ως καταλύτης για την εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να λειτουργήσει σαν κίνητρο στο Κυπριακό, βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή η προσέγγιση της πακετοποίησης, της προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επιλέγεται από τη μια για να αποφευχθούν κυρώσεις κατά της κατοχικής δύναμης αλλά και ως ασπιρίνη στον πονοκέφαλο που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή. Είναι δε προφανές πως οι διεργασίες αυτές, που δεν έχουν λάβει επίσημο χαρακτήρα και η Λευκωσία δεν έχει βολιδοσκοπηθεί ευθέως μέχρι στιγμής, ξεκινούν από κράτη-μέλη της Ε.Ε., τη γραφειοκρατία της Ε.Ε. ενώ δεν φαίνεται να αφήνουν αδιάφορες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι ενεργούντες στο παρασκήνιο υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σταματήσει η ακραία συμπεριφορά της Τουρκίας και να αναθερμανθεί η διαδικασία των συνομιλιών από τη διασύνδεση του Κυπριακού με τα ενεργειακά. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι καθόλου καινούργια, υπήρξαν προσπάθειες και στο παρελθόν, χωρίς να προκύψει αποτέλεσμα.  

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στη συζήτηση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την ενδεχόμενη λήψη κυρώσεων από την Ε.Ε., είπε πως υπάρχουν μέτρα, που θα βοηθήσουν στη λύση, όπως τα ΜΟΕ, παραπέμποντας σε αυτά που περιλήφθηκαν στο προσχέδιο απόφασης. Μια θέση που βρίσκει αντίθετη τη Λευκωσία, υπό την έννοια πως το υπό συζήτηση θέμα ήταν τα μέτρα κατά της Τουρκίας. Όπως συναφώς επισημάνθηκε τα δύο ζητήματα είναι άσχετα μεταξύ τους. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πως εάν υπάρξει διασύνδεση και γίνει αποδεκτή η θέση για να ενταχθούν τα ενεργειακά στα ΜΟΕ, το θέμα θα καταστεί δικοινοτικό. Ουσιαστικά θα ικανοποιηθεί η τουρκική θέση ότι το θέμα αφορά τις «δύο οντότητες» και πως μπορεί να συζητηθεί το ζήτημα της συνδιαχείρισης σε μια δικοινοτική τεχνική επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως το σκηνικό για το θέμα των μέτρων θα ξεκαθαρίσει αύριο Δευτέρα, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με το κλίμα να μην είναι και τόσο ενθαρρυντικό για την Κύπρο. 

w Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στο τελευταίο προσχέδιο του εγγράφου επιλογών της ΕΕ, σημειώνεται επί του θέματος ότι πιθανά ΜΟΕ μπορούν να φέρουν ελπίδα και να περιορίσουν τις διαχωριστικές τάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και πως πρέπει ο διάλογος να ενισχυθεί. Ειδικότερα αναφέρεται πως πρέπει να εκτονωθούν οι εντάσεις σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, και υπενθυμίζεται πως έχουν υπάρξει προτάσεις για σχετικά ΜΟΕ στο παρελθόν, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Παράλληλα, επισημαίνεται πως  η ενεργειακή μετάβαση παρέχει ευκαιρίες για το νησί και την περιοχή οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις εντάσεις, ευθυγραμμίζοντας παράλληλα την κατάσταση με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ μέσω της Πράσινης Συμφωνίας. Η ΕΕ, όπως αναφέρεται, είναι έτοιμη να παρέχει τεχνική βοήθεια. Η αναφορά στην Πράσινη Συμφωνία παραπέμπει στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και όχι προφανώς στο φυσικό αέριο, ό,τι και να σημαίνει αυτό. 

Οι κινήσεις για διασύνδεση του Κυπριακού με τα ενεργειακά, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είχε τεθεί και στο παρελθόν. Η πακετοποίηση αποτελεί το καλύτερο σενάριο, υπό την έννοια ότι θα «κλείσουν» δύο μέτωπα, Κυπριακό και Ενέργεια και θα απαλλαγούν όλοι οι υπόλοιποι από δύο πονοκεφάλους. Όλα αυτά δεν πρέπει να αποσυνδέονται και με τις προσπάθειες εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγουν- για μια ακόμη φορά- τη συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο ρόλος της Γερμανίας

Από την αρχή η Γερμανία αναζητούσε τρόπους συγκάλυψης της τουρκικής συμπεριφοράς και ένας τρόπος είναι η διεύρυνση των θεμάτων προς συζήτηση, όπως τα ΜΟΕ. Υπενθυμίζεται πως επί Μέρκελ υπήρξαν παρεμβάσεις εκτόνωσης ενώ είχε φέρει τον Ιούνιο του 2020 τους συμβούλους των Μητσοτάκη και Ερντογάν (Σουρανή και Καλίν) στο ίδιο τραπέζι, στο Βερολίνο, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε. 

Στη Γερμανία υπάρχει νέα κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει και αλλαγή πολιτικής έναντι της Άγκυρας. Μέχρι τώρα το Βερολίνο παρουσιαζόταν υπερπροστατευτικό με την κατοχική Τουρκία, εάν θα αλλάξει οτιδήποτε, τούτο θα φανεί στη συνέχεια. Τα συμφέροντα, ωστόσο, δύσκολα ανατρέπονται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. 

Η κατοχική Τουρκία δεν φαίνεται να βιάζεται ούτε και έχει πρόθεση να κάνει πίσω. Κινείται σε μια λογική επιβολής τετελεσμένων τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο έδαφος. Και στα δύο πεδία θεωρεί πως θα κινηθεί χωρίς να αντιμετωπίσει αντιδράσεις ή να έχει κόστος. Όσον δε αφορά τα ενεργειακά παραπέμπει στην τουρκοκυπριακή πρόταση (που ετοιμάσθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ), για συνδιαχείριση μέσα από μια κοινή επιτροπή. Σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, ο φυσικός πλούτος θα αφορά τα «δύο κράτη», που θα συναποφασίζουν. Κι αυτό την ώρα κατά την οποία το ψευδοκράτος «αναθέτει» θαλασσοτεμάχια στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ.

Ο ΚΟΛΙΝ ΣΤΙΟΥΑΡΤ ΣΤΟΝ «ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ» ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Στο στάδιο της ενημέρωσης βρίσκεται ακόμη ο νέος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ωστόσο στις χωριστές συναντήσεις που είχε την Παρασκευή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, παρουσιάσθηκε προσγειωμένος. Φάνηκε να ξέρει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες, που υπάρχουν σήμερα. Την ίδια ώρα, φαίνεται να επενδύει στην κοινωνική σύναξη, την οποία οργανώνει την ερχόμενη Τρίτη στο Λήδρα Πάλας. Οι Αναστασιάδης και Τατάρ έχουν συναντηθεί μερικές φορές μέχρι τώρα και οι συζητήσεις τους επιβεβαιώνουν το χάσμα απόψεων. Ο κ. Στιούαρτ ξεκινά με τα κοινωνικά. Μετά;