Ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Τάγκλε και η «μάχη» για το παπικό αξίωμα

Ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, καρδινάλιος από τις Φιλιππίνες και ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τον θρόνο του Αγίου Πέτρου, αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους πνευματικούς ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας. Παρά την ταπεινότητά του και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς, προβάλλει ως εμβληματική μορφή στην παγκόσμια σκηνή του καθολικισμού.

Από απλός ιερέας, σε καρδινάλιο με παγκόσμια επιρροή

Γεννημένος στο Ίμους των Φιλιππίνων, ο Τάγκλε προερχόταν από οικογένεια μεσαίας τάξης και αρχικά σκόπευε να γίνει γιατρός. Τελικά ακολούθησε τη θεολογία και σπούδασε στις ΗΠΑ, πριν αναδειχθεί σε επίσκοπο του Ίμους, αρχιεπίσκοπο της Μανίλας και το 2012 καρδινάλιος από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.

Ένας «Φραγκίσκος της Ασίας»

Ο Τάγκλε χαρακτηρίζεται από προοδευτικές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα και έναν ανεπιτήδευτο, σχεδόν λαϊκό λόγο, που τον καθιστά προσιτό. Έχει επικρίνει τη σκληρή στάση της Εκκλησίας απέναντι σε διαζευγμένους, ομοφυλόφιλους και ανύπαντρες μητέρες. Συχνά συμμετείχε σε κοινά γεύματα με απόρους, ενώ δεν δίσταζε να τραγουδά ή να χορεύει σε εκδηλώσεις — γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή στις Φιλιππίνες.

Οι σκιές στην πορεία του

Ωστόσο, η πορεία του δεν υπήρξε άμοιρη αντιπαραθέσεων. Ως πρόεδρος της Caritas Internationalis, υπήρξε στόχος επικρίσεων για αδυναμία πρόληψης ή διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης. Αν και ο ίδιος δεν εμπλέκεται άμεσα, οργανώσεις επιζώντων έχουν ζητήσει έρευνα για τον ρόλο του. Παράλληλα, ορισμένοι τον κατηγορούν για καθυστερημένη αντίδραση απέναντι στη φονική εκστρατεία του πρώην προέδρου Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών.

Η σύνθετη εικόνα ενός «παπικού φαβορί»

Ο Τάγκλε διατηρεί παραδοσιακές θέσεις σε ζητήματα όπως οι αμβλώσεις και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, παραμένοντας όμως σύμμαχος των κοινωνικά ευάλωτων. Η διπλή του ταυτότητα —προοδευτικός στον λόγο, συντηρητικός σε αξίες— τον καθιστά μία ισορροπημένη αλλά αμφιλεγόμενη φιγούρα.

Η διεθνής απήχηση και η «περιφέρεια της Εκκλησίας»

Η πιθανή εκλογή του θα σηματοδοτήσει την ιστορική ανάδειξη του πρώτου Πάπα από την Ασία στη σύγχρονη εποχή. Η επιρροή του στην ταχέως αναπτυσσόμενη Καθολική Εκκλησία του Νότου, καθώς και η ισχυρή παρουσία του στο Βατικανό, τον καθιστούν καθοριστικό παράγοντα στο κονκλάβιο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σε πρόσφατο βίντεο είχε γίνει viral, αφού ανέβηκε πάνω στη σκηνή και τραγούδησε το «Imagine» του Τζον Λένον.

in.gr