Στη Ρώμη βρίσκονται ήδη οι 133 εκλέκτορες καρδινάλιοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ιστορική διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαΐου, με τις συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καπέλα Σιξτίνα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Βατικανού, η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή είναι τα δύο τρίτα των ψήφων, δηλαδή 89 επί συνόλου 133 εκλεκτόρων. Οι καρδινάλιοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στον ξενώνα της Αγίας Μάρθας, όπου θα παραμείνουν έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς πρόσβαση σε εξωτερική επικοινωνία. Από τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης, οι τηλεπικοινωνίες εντός του κρατιδίου του Βατικανού θα διακοπούν, ως μέτρο διασφάλισης της μυστικότητας.

Τα φαβορί για τη διαδοχή

Καθώς το Κονκλάβιο εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του, πέντε καρδινάλιοι συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη:

  1. Πιέτρο Παρολίν (Ιταλία) – Ο Γραμματέας του Κράτους του Βατικανού θεωρείται το πρώτο φαβορί, με ισχυρή διπλωματική παρουσία και στενούς δεσμούς με τον Φραγκίσκο. Εκτίμηση πιθανότητας εκλογής: 30%.
  2. Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (Φιλιππίνες) – Θεωρείται η φωνή της Ασίας στην Εκκλησία, με απλότητα και θεολογικό κύρος. Πιθανότητα εκλογής: 25%.
  3. Ματέο Τζούπι (Ιταλία) – Εκπρόσωπος της νέας γενιάς, με προτεραιότητα στα κοινωνικά ζητήματα. Πιθανότητα: 15%.
  4. Πίτερ Τούρκσον (Γκάνα) – Ο πρώτος Αφρικανός υποψήφιος με παγκόσμια αναγνώριση, έντονο κοινωνικό προφίλ και οικολογική ευαισθησία. Πιθανότητα: 14%.
  5. Πιερματίστα Πιτσαμπάλα (Ιταλία) – Διπλωμάτης με έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο στη Μέση Ανατολή. Πιθανότητα: 9%.

Κορύφωση αναμονής για το «Habemus Papam»

Μέχρι την τελική εκλογή, οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν δύο φορές το πρωί και δύο το απόγευμα. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες, ακολουθεί ημέρα προσευχής και συζητήσεων. Όταν ανακοινωθεί η εκλογή, από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα θα φανεί λευκός καπνός και θα ακουστεί το παραδοσιακό «Habemus Papam» από τον εξώστη του Αγίου Πέτρου.

Η Καθολική Εκκλησία, με 1,4 δισεκατομμύρια πιστούς, προσδοκά έναν ηγέτη που θα συνεχίσει τον διάλογο με τον σύγχρονο κόσμο, ενισχύοντας την ενότητα, την εμπιστοσύνη και την ελπίδα μέσα σε ένα παγκόσμιο και πολύμορφο ποίμνιο.

iefimerida.gr