Νέες εμπορικές συνεργασίες δημιούργησαν οι πολιτικές και οι δασμοί Ντόναλντ Τραμπ.
Με εμφανή την πίεση στο εσωτερικό της χώρας του από τον πληθωρισμό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναζήτησε πρώτος χθες μια λύση στο δασμολογικό αδιέξοδο, συνάπτοντας εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια κίνηση ανάσχεσης των δασμολογικών φραγμών που επέβαλε ο ίδιος και αιφνιδιαστικά, στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του.
Στην συμφωνία περιλαμβάνονται προϊόντα όπως το βοδινό, η αιθανόλη και άλλα αγροτικά. «Τα αμερικανικά αγαθά θα περνούν fast track από τα τελωνεία, χωρίς γραφειοκρατία», δήλωσε ο Τραμπ. Λέγοντας πως στο μέλλον θα προστεθούν τα χημικά και τα μηχανήματα.
Αναλυτικά, η συμφωνία περιλαμβάνει ειδικές προβλέψεις για τα οχήματα και τα αεροσκάφη:
>> Καταρχάς, θα εισαχθούν 100.000 οχήματα από τη Βρετανία με τον δασμό στο 10% αντί για 25% όπως είναι για τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο των αυτοκινήτων που εξήγαγε η Βρετανία πέρυσι.
>> Η Rols Royce θα μπορεί να εξάγει κινητήρες και ανταλλακτικά αεροσκαφών στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς.
>> Με τη σειρά της η Βρετανία συμφώνησε να αγοράσει κινητήρες και αεροσκάφη αξίας 10 δισ. από την Boeing.
>> Οι γεωργοί της Βρετανίας θα έχουν μια ποσόστωση χωρίς δασμούς για 13.000 τόνους κρέατος.
>> Γενικά οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε αύξηση εξαγωγών προς τη Βρετανία κατά 5 δισ. δολάρια.
Ειδικά για τον χάλυβα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι είναι σημαντικό τμήμα της συμφωνίας για να κάνει ισχυρότερες τις δύο χώρες, ενώ διευκρίνισε ότι κάποια τμήματα της συμφωνίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ευέλικτοι».

Κίνηση απόγνωσης
Κατά το CNN, ωστόσο, «ο Τραμπ χρειαζόταν απεγνωσμένα αυτό που υποτίθεται ότι είναι καλύτερος στο να αποκτήσει από οποιονδήποτε άλλον στη Γη – μια συμφωνία. Και το Ηνωμένο Βασίλειο του έδωσε μία». Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρς Στάρμερ είναι ο πρώτος ηγέτης άλλωστε που έδωσε τα χέρια με τον Αμερικανό Πρόεδρο από την στιγμή που εκείνος εκκίνησε τον δασμολογικό πόλεμο, αν και η «συμφωνία απέχει πολύ από την ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ που επιθυμούσε η Βρετανία από τότε που αποχώρησε από την ΕΕ», κατά το CNN.
Ιδίως όταν η Βρετανία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει δασμούς 10%, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να θεωρούν πως αυτήν η συμφωνία ήταν «η ευκολότερη συμφωνία που θα μπορούσε να πετύχει ο Τραμπ». Στον αντίποδα, προεξοφλείται πως τυχόν άλλες εμπορικές συμφωνίες με μεγαλύτερους εταίρους, όπως ο Καναδάς, η ΕΕ, το Μεξικό και η Ιαπωνία θα ήταν πολύ περίπλοκες, με την Μεγάλη Βρετανία να δίνει σωσίβιο στον Αμερικανό Πρόεδρο, ώστε να δικαιολογήσει μέρος των απωλειών που έχει προκαλέσει στην αμερικανική οικονομία, η οποία διολισθαίνει σε αρνητικά πρόσημα ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως «οι «οι αγορές αναζητούν απεγνωσμένα καλά νέα για τους δασμούς», γεγονός που εξηγεί την μερική άνοδο των δεικτών μετά την ανακοίνωση της διμερούς συμφωνίας ΗΠΑ -Μεγάλης Βρετανίας. Και αυτό, γιατί οι δασμοί του Τραμπ έχουν δημιουργήσει ένα «σοκ εφοδιασμού», ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Παράθυρο για την Κίνα
Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε χθες ένα παράθυρο διαλόγου, λέγοντας πως η Κίνα «θέλει πάρα πολύ να κάνει συμφωνία», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «θα δούμε πώς θα γίνει αυτό». Σε κάθε περίπτωση, ένας πρώτος γύρος επαφών προβλέπεται για αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Στόχος των συμμετεχόντων είναι να αποκλιμακώσουν τις εμπορικές εντάσεις. «Η παράταση της διαμάχης θα τροφοδοτήσει μόνο την κακή θέληση, θα κάνει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις πολύ πιο δύσκολες και θα προκαλέσει άσκοπα βάσανα και στις δύο χώρες και πέραν αυτών» κατά το Bloomberg, την στιγμή που ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ συνυπέγραψε κοινό ανακοινωθέν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκεπτόμενος την Μόσχα.
Ντουέτο Πούτιν- Σι
Σε συνομιλίες στο Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες αυτοπαρουσιάστηκαν ως υπερασπιστές μιας νέας παγκόσμιας τάξης που δεν θα κυριαρχείται πλέον από τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο Σι είπε ότι είχε «εις βάθος, εγκάρδιες και καρποφόρες» συζητήσεις με τον Πούτιν στη Μόσχα για «πολλά σημαντικά ζητήματα». «Μόλις είχα εις βάθος, εγκάρδιες και καρποφόρες συζητήσεις» με τον πρόεδρο Πούτιν. «Συμφωνήσαμε σε πολλά νέα και σημαντικά ζητήματα», τόνισε. Ο Πούτιν σχολίασε από πλευράς του ότι είχε «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του, οι οποίες θα «εμβαθύνουν» τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, συμμάχων κατά της Δύσης, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.
Μπροστά στα νέα δίπολα, την πρώτη «απάντησή» της επί του πρακτέου έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με φόντο τους δασμούς Τραμπ, καθώς ξεκίνησε και επισήμως δημόσια διαβούλευση σχετικά με έναν κατάλογο εισαγωγών από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο αντιμέτρων από την ΕΕ, εάν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ δεν οδηγήσουν σε αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα και στην άρση των αμερικανικών δασμών.
Αντίμετρα από τις Βρυξέλλες
Ο κατάλογος που τέθηκε σε διαβούλευση αφορά εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων. Η Επιτροπή διεξάγει επίσης διαβουλεύσεις σχετικά με πιθανούς περιορισμούς σε ορισμένες εξαγωγές χάλυβα και χημικών προϊόντων της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διαβούλευση αυτή έχει σχεδιαστεί για να εξετάσει τόσο τους καθολικούς δασμούς των ΗΠΑ όσο και τους δασμούς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, «από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν τους αδικαιολόγητους και επιβλαβείς δασμούς τους, η ΕΕ έχει δώσει προτεραιότητα στην εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς και ισορροπημένης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της 90ήμερης μερικής αναστολής των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Η ΕΕ συνεχίζει να προετοιμάζει πιθανά αντίμετρα για την υπεράσπιση των καταναλωτών και της βιομηχανίας της, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις και σε περίπτωση που αυτές δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ενώ η δημόσια διαβούλευση είναι απαραίτητο βήμα σε αυτή τη διαδικασία, δεν οδηγεί αυτόματα στην έγκριση αντιμέτρων».
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, παράλληλα, η ΕΕ θα κινήσει επίσης διαδικασία προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των ΗΠΑ σχετικά με τους καθολικούς, λεγόμενους «αμοιβαίους» δασμούς και τους δασμούς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, υποβάλλοντας επίσημα αίτημα για διαβουλεύσεις. Η ΕΕ έχει την αδιαμφισβήτητη άποψη ότι αυτοί οι δασμοί παραβιάζουν κατάφωρα τους θεμελιώδεις κανόνες του ΠΟΕ. Στόχος της ΕΕ είναι, επομένως, να επιβεβαιώσει ότι οι διεθνώς συμφωνημένοι κανόνες έχουν σημασία και ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν μονομερώς από κανένα μέλος του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.