Ως «σταγόνα στον ωκεανό» και «στάχτη στα μάτια» χαρακτηρίζουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ειδικοί και ΜΚΟ την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να επιτρέψει από τη Δευτέρα την περιορισμένη επανέναρξη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μετά από 11 εβδομάδες πλήρους αποκλεισμού.
Η απόφαση, σύμφωνα με τους επικριτές της, υπαγορεύτηκε από διπλωματικές πιέσεις και όχι από ανθρωπιστικές ανησυχίες, την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εξελίσσεται ανθρωπιστική καταστροφή με πάνω από 53.000 νεκρούς, καταστροφή υποδομών και μαζική λιμοκτονία.
Από τις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ είχε διακόψει την είσοδο όλων των προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων, ενώ η επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων ακολούθησε τη λήξη δίμηνης εκεχειρίας με τη Χαμάς.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου αποδίδει τον αποκλεισμό σε πίεση για απελευθέρωση των 58 ομήρων, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι λιγότεροι από τους μισούς είναι εν ζωή. Η νέα επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Άρματα του Γεδεών», έχει στόχο την πλήρη κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας.
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, δήλωσε ότι στόχος είναι ο εκ νέου βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων, ακόμα και σε τρίτες χώρες, με τη φράση: «και από εκεί, με τη βοήθεια του Θεού».
Ουρά 8.900 φορτηγών, πείνα και εσωτερικός εκτοπισμός
Περίπου 8.900 φορτηγά με 171.000 τόνους τροφίμων παραμένουν ακινητοποιημένα, αναμένοντας άδεια εισόδου στη Γάζα, ενώ οι εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό έχουν προκαλέσει νέο κύμα εσωτερικού εκτοπισμού.
Στη Χαν Γιουνίς, Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους μετά τις στρατιωτικές εντολές, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά περιορισμένη, πολύ κατώτερη των 600 φορτηγών την ημέρα που περνούσαν κατά την εκεχειρία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως «δεν πρέπει να φτάσουμε σε κατάσταση λιμού, τόσο από πρακτική όσο και από διπλωματική άποψη», χωρίς αναφορά σε ανθρωπιστικά κριτήρια.
Στα πρόθυρα γενοκτονίας και ολοκληρωτικής κατάρρευσης
Η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει την κατάσταση ως «εν εξελίξει γενοκτονία». Οι υποδομές της Γάζας έχουν καταρρεύσει, με το 75% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και τα 2/3 των πηγαδιών να έχουν καταστραφεί.
Το ζωικό απόθεμα έχει εξαφανιστεί. Βασικά προϊόντα όπως γάλα, λάδι και αλεύρι έχουν γίνει είδη πολυτελείας, με τιμές δεκαπλάσιες από εκείνες του Μαρτίου. Στη μαύρη αγορά, ένα σακί αλεύρι πωλείται 1.500 σέκελ αντί 70.
Από την 1η Απριλίου, όλα τα 25 αρτοποιεία της Γάζας που υποστηρίζονταν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.
ΟΗΕ: 2,1 εκατ. άνθρωποι σε κρίσιμη επισιτιστική κρίση
Η τελευταία έκθεση της IPC του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας –περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι– κινδυνεύει άμεσα από λιμό.
Το 93% του πληθυσμού ταξινομείται σε επίπεδο κρίσης ή χειρότερο (Φάση 3 και άνω), ενώ:
- 925.000 άτομα (44%) βρίσκονται στη Φάση 4 – Έκτακτη Ανάγκη
- 244.000 (12%) βρίσκονται στη Φάση 5 – Καταστροφή
Η έκθεση αναμένει 71.000 παιδιά και 17.000 μητέρες να χρειαστούν επείγουσα θεραπεία για οξύ υποσιτισμό. Ο Τομ Φλέτσερ του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «14.000 μωρά θα πέθαιναν σε 48 ώρες χωρίς βοήθεια».
Διεθνής κατακραυγή για το σχέδιο GHF του Ισραήλ
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη σύσταση του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF), υπό ισραηλινή επίβλεψη και με συμμετοχή εργολάβων ασφαλείας, με στήριξη των ΗΠΑ. Ο στόχος είναι η αποκλειστική διανομή βοήθειας, με αποκλεισμό της Χαμάς.
ΟΗΕ και ΜΚΟ κατήγγειλαν πως το σχέδιο παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές ανθρωπιστικής δράσης και δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν.
Ο διάσημος σεφ και ιδρυτής της World Central Kitchen, Χοσέ Αντρές, δήλωσε: «Θα αφήσει τους Παλαιστίνιους να πεινάσουν. Τα μέλη του ιδρύματος θα έπρεπε να ντρέπονται».
Έκκληση 22 χωρών για πλήρη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας
Οι υπουργοί Εξωτερικών 22 χωρών –ανάμεσά τους Γερμανία, Καναδάς και Ιαπωνία– με κοινή δήλωσή τους κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει απρόσκοπτη πρόσβαση στη βοήθεια μέσω ΟΗΕ και ΜΚΟ.
Τόνισαν ότι το νέο σύστημα υπονομεύει την ανεξαρτησία του ΟΗΕ και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει να πολιτικοποιείται.
Επανέλαβαν τη στήριξη στις ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτο για κατάπαυση του πυρός και την ανάγκη λύσης δύο κρατών ως μόνη προοπτική για ειρήνη και ασφάλεια.
Η καθημερινή μάχη για επιβίωση στη Χαν Γιουνίς
Η Άχλαμ αλ-Αζούαρι, Παλαιστίνια εκτοπισμένη στη Χαν Γιουνίς, περιέγραψε στο Mada Masr τις καθημερινές τραγικές συνθήκες: «Το ψωμί τελείωσε. Τα παιδιά μου έκλαιγαν από την πείνα. Τους είπα να πιουν νερό και να κοιμηθούν. Η πείνα είναι βάναυση».