Σοβαρά εμπόδια απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κατάρ μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανοιχτά την απογοήτευσή τους, αποδίδοντας στο Ισραήλ ευθύνες για τη στασιμότητα των συνομιλιών.
Όπως μετέδωσε το BBC, παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον και η αποστολή διαπραγματευτικής ομάδας στο Κατάρ «χωρίς ισχυρή εντολή» αποτέλεσε κίνηση τακτικής από την ισραηλινή πλευρά για να κερδίσει χρόνο. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένουν επικεντρωμένες στα κρίσιμα θέματα της απόσυρσης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και της ανεμπόδιστης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Άλλες πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ισραήλ έχει παρουσιάσει «χάρτη απόσυρσης» ο οποίος, στην πράξη, αποτυπώνει απλώς μια εσωτερική αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων και όχι πραγματική αποχώρηση. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, αποτελεί βασικό σημείο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.
«Οι συνομιλίες στη Ντόχα αντιμετωπίζουν σοβαρή οπισθοδρόμηση και σύνθετες δυσκολίες», δήλωσε μία από τις πηγές, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «δεν επιδιώκει ουσιαστική λύση αλλά παρεμποδίζει σκοπίμως την πρόοδο των συνομιλιών».
Άλλη πηγή επεσήμανε ότι η ισραηλινή στάση ενδέχεται να αποσκοπεί στη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του Τελ Αβίβ ως μέρος «ενός πολέμου εξόντωσης».
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει επισήμως τις αιτιάσεις. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εκεχειρία, ανταλλαγή κρατουμένων και σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα.