Αναστάτωση έχει προκληθεί στους λάτρεις των τροχόσπιτων από τη νέα ρύθμιση του Υπουργείου Τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία απαγορεύει την ελεύθερη στάθμευση εκτός οργανωμένων χώρων κάμπινγκ.

Όπως αναφέρουν τα ελλαδικά ΜΜΕ, ήδη από χθες καταγράφηκαν οι πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου. Συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία συνελήφθη ένα ζευγάρι Γερμανών που είχε σταθμεύσει το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό του σε παραλία.

Η νέα νομοθεσία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην Κύπρο, καθώς αρκετοί είναι οι Κύπριοι, οι οποίοι επιλέγουν αυτό το είδος τουρισμού στην Ελλάδα, ιδίως μετά την έναρξη της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Φέτος είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται το δρομολόγιο του πλοίου που τις ενώνει.

«Ο νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί μας στερεί τις διακοπές που τόσα χρόνια συνηθίζαμε να κάνουμε. Έχουν ψηφίσει ένα νόμο, ενώ δεν υπάρχουν αρκετά κάμπινγκ για να χωρέσουν όλους όσοι επιλέγουν αυτού του είδους διακοπές. Τα οργανωμένα κάμπινγκ είναι υπερπλήρη από πολύ νωρίς και δεν χωράει όλος ο κόσμος», αναφέρει στο philenews Κύπριος κατασκηνωτής.

Επίσης, όπως επισημαίνει, η νέα ρύθμιση αποτελεί πλήγμα όχι μόνο για όσους επιλέγουν τον αυτοκινούμενο τουρισμό, αλλά και για πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι ασχολούνται με αυτό τον τομέα.

Οι ποινές για παραβίαση των διατάξεων

Ο νέος νόμος λοιπόν, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2025 και έχει τεθεί ήδη σε πλήρη εφαρμογή, βάζει οριστικό τέλος στη στάθμευση τέτοιων οχημάτων σε δημόσιους χώρους, ανεξαρτήτως του ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε περιοχές όπως:

  • Αρχαιολογικοί χώροι
  • Αιγιαλοί
  • Παραλίες,
  • Ακρες δημόσιων δασών και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους.

Οι ποινές για παραβίαση των διατάξεων είναι ιδιαίτερα αυστηρές και αντίστοιχες με αυτές για την παράνομη κατασκήνωση.

Συγκεκριμένα, όποιος σταθμεύει αυτοκινούμενο όχημα σε δημόσιο χώρο κινδυνεύει με φυλάκιση έως τρεις μήνες και πρόστιμο €300 ανά άτομο, ενώ σε περίπτωση παραπομπής στη δικαιοσύνη, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως και τις €3.000.