Γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες για έκδοση φοιτητικής βίζας, που θα διευκολύνουν την προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών από τρίτες χώρες

Να στηριχθεί η χρηματοδότηση της έρευνας από εθνικούς πόρους και να παραχωρηθούν κονδύλια σε νέους ερευνητές ώστε να αυξηθεί η παραγωγή έρευνας αιχμής και επιστημονικής γνώσης

Tα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου έχουν πετύχει πολλά την τελευταία δεκαετία και απέδειξαν ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας ποιοτικός και αξιόπιστος προορισμός για σπουδές.

Στόχος μας είναι η αριστεία αυτή να αναδειχθεί διεθνώς. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια με τους συνδεόμενους φορείς, αλλά και με την Πολιτεία. Η δημιουργία ενός μηχανισμού προβολής και προώθησης της Κύπρου στο εξωτερικό ως κέντρου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι απαραίτητη. Χρειάζεται πολιτική βούληση και κρατική στήριξη για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, που μπορεί να λειτουργεί υπό τη μορφή ενός Φορέα που θα υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με τελικό στόχο την ενδυνάμωση του προφίλ της Κύπρου στο εξωτερικό ως ποιοτικού προορισμού για σπουδές.

Σήμερα, η προσέλκυση μη Κύπριων φοιτητών για σπουδές στα κυπριακά πανεπιστήμια αποτελεί μια σημαντική πρόκληση. Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις προοπτικές ανάπτυξης τους αν στηρίζονται αποκλειστικά στους μικρούς αριθμούς των Κυπρίων φοιτητών/τριών. Η στήριξη της Πολιτείας είναι απαραίτητη για τη δημιουργία γρήγορων και αποτελεσματικών διαδικασιών για έκδοση φοιτητικής βίζας, που θα διευκολύνουν την προσέλκυση φοιτητών/τριών από τρίτες χώρες. Χρειάζεται αυστηρότερος έλεγχος ώστε να προσελκύονται ποιοτικοί φοιτητές/τριες, στο πρότυπο πολιτικών που ακολουθούνται στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη που έχουν θέσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως πυλώνα ανάπτυξης. Επίσης, στην προσέλκυση φοιτητών/τριών από τρίτες χώρες θα βοηθήσει σημαντικά η διεύρυνση του πλαισίου δυνατότητας εργασίας τους και η παροχή δυνατότητας έκδοσης προσωρινής βίζας εργασίας (working permit) μετά την αποφοίτηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια υλοποιεί το έργο «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», ένα καινοτόμο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που είμαστε το μοναδικό -μη δημόσιο- Πανεπιστήμιο της Κύπρου που μετέχει ως πλήρες μέλος σε ένα από αυτά τα δίκτυα, το EU-Conexus Plus. Ζητούμε την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στην πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια πρωτοβουλία που υλοποιεί το φιλόδοξο όραμα ενός καινοτόμου Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Μέσα από τη συμμετοχή μας σε αυτό το δίκτυο, οι φοιτητές/τριές μας έχουν ευκαιρίες να αποκτούν πτυχίο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, το ακαδημαϊκό μας προσωπικό έχει ευκαιρίες ανταλλαγής και μεταφοράς γνώσης και το ερευνητικό μας προσωπικό έχει ευκαιρίες ανταλλαγής τεχνογνωσίας και παραγωγής καινοτόμου έρευνας υψηλού επιπέδου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί αυτά τα δίκτυα ως τα πανεπιστήμια του μέλλοντος, που θα επικεντρώνονται στην αειφορία της Ευρώπης καθιστώντας την μια καινοτόμο, ψηφιακά συνδεδεμένη και πράσινη ήπειρο, γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαία τη συνεισφορά της Πολιτείας σε αυτές τις προσπάθειες.

Η καινοτομία και η έρευνα αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Γι’ αυτό εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά για την άντληση και αξιοποίηση κονδυλίων μέσα από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Χρειάζεται να στηριχθεί η χρηματοδότηση της έρευνας από εθνικούς πόρους και να παραχωρηθούν κονδύλια σε νέους/ες ερευνητές/τριες, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή έρευνας αιχμής και επιστημονικής γνώσης. Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία κοινών, εθνικών ερευνητικών υποδομών, στις οποίες να έχει πρόσβαση και να μπορεί να αξιοποιεί όλη η ερευνητική κοινότητα της Κύπρου.

Τέλος, είναι γνωστό ότι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι κεντρικός πυλώνας της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Frederick. Πιστεύουμε ότι κάθε νέος και κάθε νέα θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις γνώσεις και τις δυνατότητες του/της και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του/της με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Γι’ αυτό ζητούμε την αύξηση της φοιτητικής χορηγίας για φοιτητές/τριες χαμηλών κοινωνικο/οικονομικών στρωμάτων, αλλά και την παροχή κονδυλίων για στήριξη φοιτητών/τριών με ειδικές ανάγκες.

Η περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας, σημαντική εισροή κεφαλαίων και αειφόρα ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και προσδοκούμε ότι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η νέα κυβέρνηση θα έχουν την απαραίτητη διάθεση στήριξης αυτής της προσπάθειας.

*Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick