Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών πανεπιστημίων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της Κύπρου σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο
Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας και η στήριξη της αποτελεί σοβαρή επένδυση για το μέλλον
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 12ης Φεβρουαρίου μπορεί και πρέπει να σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας. Είναι πεποίθησή μας ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, θα επέλθει μέσω της στήριξης νέων και σύγχρονων πυλώνων, όπως η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία. Με αυτό τον τρόπο, προωθείται ταυτόχρονα η επίτευξη του διαχρονικού στόχου της ανάδειξης της χώρας μας ως περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών πανεπιστημίων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα που παράγει και μεταδίδει επιστημονική γνώση και συμβάλλει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του λαού μας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να παραμείνει σε δημιουργική πορεία. Συνοψίζω πιο κάτω τους κρίσιμους παράγοντες για τη διασφάλιση της πορείας αυτής:
- Προϋπολογισμός Πανεπιστημίου και Ανάπτυξη Υποδομών:
Το ΤΕΠΑΚ έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και υλοποίησε σειρά μεγάλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών τα τελευταία χρόνια. Προκειμένου η προσπάθεια αυτή να συνεχίσει, είναι απαραίτητη η στήριξη της νέας κυβέρνησης μέσω της ενίσχυσης του Προϋπολογισμού του και της στήριξης για ανάπτυξη ιδιόκτητων πανεπιστημιακών υποδομών.
Ως Πανεπιστήμιο, έχουμε εκπονήσει Σχέδιο Ανάπτυξης Υποδομών για την επόμενη δεκαετία (2022-2032), σύμφωνα με το οποίο αξιοποιούνται οι τρεις Πόλοι Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου: στο ιστορικό κέντρο Λεμεσού, στο χώρο Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού και Α’ Τεχνικής Σχολής και στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια, όπου πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανέγερσης των ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ. Για την ομαλή υλοποίηση του σχεδίου απαιτείται σειρά συντονισμένων ενεργειών από κρατικές υπηρεσίες για να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τα κατασκευαστικά έργα.
Η ανάπτυξη των πανεπιστημιακών υποδομών αποτελεί βασική προτεραιότητα μας με απώτερο στόχο τη μείωση των ενοικιαζόμενων κτηρίων και την υγιή ανάπτυξη νέων, πρωτοποριακών υποδομών για τους φοιτητές/τριες μας και την κοινωνία εν γένει.
- Ενίσχυση φοιτητικής ευημερίας
Το κράτος, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αναβάθμιση της φοιτητικής στήριξης, παρέχοντας στοχευμένη οικονομική βοήθεια σε ευάλωτα κοινωνικοοικονομικά μέλη του φοιτητικού πληθυσμού.
3. Εξωστρέφεια και προσέλκυση ξένων φοιτητών:
Η Πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να δώσει τη δυνατότητα και στα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν προγράμματα σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου σε άλλες γλώσσες αυτόνομα ή μέσω συμμαχιών. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει ήδη βήματα, αφού η Βουλή ενέκρινε την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα, με την προϋπόθεση ότι τα ίδια προγράμματα θα προσφέρονται παράλληλα σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση περιορίζει την ευελιξία των δημόσιων πανεπιστημίων να ανταποκρίνονται άμεσα με προγράμματα σπουδών που απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες.
4. Εκσυγχρονισμός νομικού πλαισίου λειτουργίας:
Επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός νομικού πλαισίου λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων και ευθυγράμμιση του με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι Νόμοι και Κανονισμοί βάσει των οποίων λειτουργούν αυτή τη στιγμή χρειάζονται ουσιαστικές τροποποιήσεις που να καλύπτουν π.χ. την ενεργή συμμετοχή δημοσίων πανεπιστήμιων σε εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι κοινοπραξίες πανεπιστημίων για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, με ότι αυτό προϋποθέτει.
Είναι ξεκάθαρο ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας και η στήριξη της αποτελεί σοβαρή επένδυση για το μέλλον. Θέλουμε η νέα κυβέρνηση να επιδείξει πολιτική βούληση και συνάμα δράση για να στηρίξει ουσιαστικά, ίσως τον μεγαλύτερο φορέα εξωστρέφειας της Κύπρου: τα πανεπιστήμια.
*Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου