Η 5η Μαΐου 2023 θεωρείται πλέον ιστορική για τη Λάρνακα, αφού είναι η μέρα που έφερε τον πολυπόθητο αποχαρακτηρισμό της περιοχής των πρώην διυλιστηρίων από την οδηγία Seveso. Το κέρδος για τη Λάρνακα είναι διττό και πολύ σημαντικό. Έπειτα από έξι και πλέον δεκαετίες, οι κάτοικοι της μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, αφού απομακρύνθηκε εντελώς ο κίνδυνος ατυχήματος από τα επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών. Από την άλλη, η χθεσινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ανάπτυξης μίας από τις πιο υποσχόμενες περιοχές της Κύπρου, στην οποία προγραμματίζονται, σε βάθος χρόνου, επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημόσια έργα που θα ξεπεράσουν τα €100 εκατ.

Τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, που ενημέρωσε χθες το απόγευμα πως το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως η αρμόδια Αρχή για τα θέματα Seveso, ολοκλήρωσε τις εργασίες αποχαρακτηρισμού όλων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών πετρελαιοειδών και υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας-Λιβαδιών. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν εμπίπτουν πλέον στους περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Αντιμετώπιση Κινδύνων Ατυχημάτων Μεγάλης Κλίμακας Σχετιζόμενων με Επικίνδυνες Ουσίες) Κανονισμούς του 2015 που αφορούν υποστατικά/ χώρους εργασίας, στους οποίους αποθηκεύονται σημαντικές ποσότητες επικίνδυνων χημικών ουσιών».

Το Υπουργείο Εργασίας, σημείωσε ακόμη πως στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων, δεν υπάρχουν πλέον μονάδες Seveso και κατ’ επέκταση ούτε και ζώνες επικινδυνότητας. Ως εκ τούτου, προσθέτει, «δεν υφίστανται πλέον οποιοιδήποτε περιορισμοί στην πολεοδομική ανάπτυξη της περιοχής που να αφορούν τα θέματα Seveso». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ικανοποίηση Δήμου Λάρνακας για τερματισμό Οδηγίας Sevezo

Έπειτα από αυτή την ανακοίνωση μπήκε αυτομάτως σε εφαρμογή το Σχέδιο Περιοχής και έτσι θα μπορούν να εξεταστούν και να εκδοθούν πολεοδομικές άδειες, για τις αναπτύξεις που προγραμματίζονται. Ήδη ο όμιλος Πετρολίνα, αναμένεται αυτό το μήνα να καταθέσει για πολεοδομικές άδειες το τελικό master plan για το έργο Larnaka-Land of tomorrow, το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ. Στην περιοχή προγραμματίζονται, εξάλλου, τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις από Ισραηλίτες επενδυτές. Το πρώτο βήμα, ωστόσο, θα είναι η υλοποίηση των δημόσιων έργων προτεραιότητας, που αφορούν στην θωράκιση του διαβρωμένου παραλιακού μετώπου και στη δημιουργία επίχωσης. 

Χαρακτηρίζοντας την χθεσινή ημέρα ως πολύ σημαντική για τους Λαρνακείς, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ανέφερε πως μια μάχη που φάνταζε ουτοπία γίνεται πλέον ένας πετυχημένος στόχος. «Είναι ιστορική μέρα για τη Λάρνακα και την επαρχία. Η Λάρνακα, τα Λιβάδια και η Ορόκλινη πλέον δεν αντιμετωπίζουν τον τεράστιο κίνδυνο ενός τρομακτικού ατυχήματος. Ως Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε περήφανοι, διότι δικαιώνουμε τους πολύχρονους αγώνες των Λαρνακέων για πολύ βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα».

Το μέλλον της πόλης προδιαγράφεται ελπιδοφόρο και ασφαλές, υπέδειξε ο δήμαρχος Λάρνακας, αναφέροντας πως για το χθεσινό αποτέλεσμα συνέβαλαν φορείς της πόλης, οι ίδιες οι εταιρείες και η Κυβέρνηση. «Από σήμερα η Λάρνακα γυρίζει αυτή τη σελίδα που λέγαμε τόσα χρόνια», σημείωσε. 

Την περιοχή των πρώην διυλιστηρίων θα επισκεφθούν τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι δήμαρχοι Λάρνακας και Λιβαδιών καθώς και βουλευτές.