Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ΑΚΕΛ ζητά φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας. Συγκεκριμένα με βάση την επιχειρηματολογία του ΑΚΕΛ, τα κέρδη μαμούθ που ανακοινώνουν οι τράπεζες για τους πρώτους μήνες του έτους αποκαλύπτουν τα πραγματικά αποτελέσματα των συνεχών αυξήσεων στα επιτόκια.

«Οι τράπεζες προικοδοτούνται με πρωτοφανή – απροσδόκητα έσοδα και κέρδη που τα πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτή τη διαδικασία το Κράτος δηλώνει απών. Η κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη παραμένει θεατής, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις αφού περιορίζεται σε παρακλήσεις και ευχολόγια προς τις τράπεζες για να επιστρέψουν ψίχουλα πίσω στην κοινωνία. Θέση μας είναι το Κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται και έχει ευθύνη να στηρίξει αποτελεσματικά την κοινωνία. Για αυτό και θα πρέπει να προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, διότι σήμερα ένα τέτοιο μέτρο είναι και δίκαιο και αναγκαίο. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα καταστήσουν εφικτή την εκπόνηση σχεδίων για στοχευμένη στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών -υφιστάμενων και νέων- καθώς και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι η ώρα για δικαιολογίες, είναι η ώρα για αποφάσεις. Αν υπάρχει πολιτική βούληση», αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Δυστυχώς το ΑΚΕΛ για άλλη μία φορά έρχεται να δαιμονοποιήσει το κέρδος.  Με το συμπάθιο σύντροφοι αλλά όσα περισσότερα κέρδη κάνει μία επιχείρηση τόσα περισσότερα έσοδα θα έχει και το κράτος. Οι τράπεζες σύντροφοι όπως και κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση φορολογούνται και το κράτος έχει όφελος όταν πηγαίνουν καλά.

Οι τράπεζες σύντροφοι έχουν μετόχους που επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια σε αυτές και περιμένουν υπομονετικά εδώ και 13 χρόνια να πάρουν μέρισμα σύντροφοι. Ναι συμφωνώ μαζί σας στο ότι τα δανειστικά επιτόκια αυξήθηκαν σημαντικά και ότι οι τράπεζες αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από αυτή την εξέλιξη, όμως το να τις στοχοποιείτε και να ζητάτε να έχουν αυξημένη φορολόγηση σε σύγκριση με άλλες ιδιωτικές εταιρείες είναι η επιτομή του λαϊκισμού. Είδαμε και στο πρόσφατο παρελθόν σύντροφοι πως όσες φορές η Βουλή προσπάθησε να παρέμβει στα του οίκου των τραπεζών τη νύφη την πληρώσαμε εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες.

Αυτό που θα έπρεπε να ζητάτε σύντροφοι είναι οι εποπτικές αρχές να ασκήσουν περισσότερη πίεση για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων με στόχο τη συγκράτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό είναι κάτι το οποίο και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν αντιληφθεί και άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα. Το να ζητάτε όμως από το κράτος να αντικαταστήσει τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, την Ευρωπαϊκή Κεντρική και τις εποπτικές αρχές είναι η επιτομή του λαϊκισμού.