Ανώτερα στελέχη των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών σκιαγραφούν τις εξελίξεις στον τομέα αλλά και τους σχεδιασμούς για Cyta, Cablenet, MTN και Primetel

Το θέμα περιλήφθηκε στο αφιέρωμα του περιοδικού Insider για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ενότητα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ στο διαδικτυακό Insider. 

 

Θεοδόσης Θεοδοσίου, Εμπορικός Διευθυντής, PrimeTel 

Επένδυση σε δίκτυα νέας γενιάς σε σταθερή και κινητή

Ο τομέας της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών εξελίσσεται διαρκώς με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η PrimeTel ως ο challenger του κυπριακού τηλεπικοινωνιακού τοπίου ενισχύει τη δυναμική της παραμένοντας η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Κύπρο. Με αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας σε ανταγωνιστικές τιμές προχωρούμε σε κινήσεις τεχνολογικής αναβάθμισης, έχοντας ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης τα δίκτυα νέας γενιάς.

Για το λόγο αυτό θέτουμε σε προτεραιότητα την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και τον σχεδιασμό του πρώτου Pre5G δικτύου κινητής στην Κύπρο με ταχύτητες που θα ξεπεράσουν τα 700Mbps. Σε πιλοτικό επίπεδο εργαζόμαστε με στόχο τη δημιουργία πειραματικής υποδομής 5G μεγάλης κλίμακας στη Λεμεσό με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα 5GENESIS, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ορίζοντας 2020». Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να μας προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε σύντομα να υποστηρίξουμε την εμπορική διάθεση σύγχρονων εφαρμογών βασισμένων σε δίκτυα νέας γενιάς 5G.

Το πλουσιότερο τηλεοπτικό περιεχόμενο

Παράλληλα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που από την ερχόμενη σεζόν θα φιλοξενούμε στην πλατφόρμα μας το πλουσιότερο τηλεοπτικό περιεχόμενο στην Κύπρο,  προσφέροντας νέες δυνατότητες και λειτουργίες. Στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια για ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου η τηλεοπτική πλατφόρμα της PrimeTel θα προβάλλει το πιο πλούσιο αθλητικό περιεχόμενο μέσα από 10 συνολικά αθλητικά κανάλια που θα μεταδίδουν ζωντανά τους αγώνες κορυφαίων ομάδων του κυπριακού πρωταθλήματος, μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και περισσότερους από 40 αγώνες εβδομαδιαίως. Παράλληλα αναβαθμίζεται σημαντικά η εμπειρία χρήσης με νέα κανάλια σε υψηλή ευκρίνεια (HD), ανανεωμένο λογισμικό και αποκωδικοποιητή τηλεόρασης Android αλλά και την νέα εφαρμογή TV2GO, που προσφέρει τη δυνατότητα θέασης εν κινήσει από το κινητό ή το tablet. 

Περικλής Θεοδωρίδης, Εμπορικός Διευθυντής, Cablenet

Συνεχής επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας. Οι εξελίξεις και η καινοτομία στο χώρο αυτό είναι ραγδαίες, με την τεχνολογία να έχει καταλυτικό ρόλο, με αποτέλεσμα οι ανάγκες του καταναλωτή αλλά και οι απαιτήσεις του να αυξάνονται. Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένουμε να έχουμε και στην Κύπρο μερικές από τις τεχνολογικές τάσεις που είναι σε άνοδο ανά το παγκόσμιο, όπως  το Internet of Things (ΙοΤ), και δίκτυα 5G.

Η έννοια του ΙοΤ θα φέρει δραστικές, κοινωνικές και οικονομικά ωφέλιμες αλλαγές στη ζωή μας, αφού η σύνδεση και η επικοινωνία όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους γίνεται μέσω του διαδικτύου. Μια πληθώρα συσκευών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, από τις οικιακές μας συσκευές μέχρι τον καθρέφτη και το αυτοκίνητό μας, θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν, να ανταλλάξουν και να μας μεταφέρουν εξατομικευμένες πληροφορίες.

Μεγάλες είναι και οι αλλαγές που μπορεί να φέρουν και οι αναβαθμίσεις σε δίκτυα, με πιο γνωστό το δίκτυο 5G, την επόμενη ουσιαστικά γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, που υπόσχεται θεαματικά πιο γρήγορες ταχύτητες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. 

Μελετώντας τις τάσεις και αναγνωρίζοντας τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτές, η Cablenet, επενδύει συνεχώς στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων συστημάτων και νέων τεχνολογιών, πρωτοπορώντας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις μέσω ενός φάσματος υπηρεσιών στους πελάτες της. Tο υβριδικό οπτικο-ομοαξονικό (HFC) της δίκτυο επόμενης γενιάς ήδη προσφέρει υπερύψηλες fiberpower® ταχύτητες σε συνδυασμό με σταθερή τηλεφωνία και ψηφιακή τηλεόραση πραγματικής υψηλής ευκρίνειας. Θα πρωτοπορήσουμε ακόμη και στις παραγωγές κυπριακών ποδοσφαιρικών αγώνων αφού όλες οι παραγωγές της Cablenet για τις ομάδες μας ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Πάφο και Ερμή Αραδίππου από τον Ιούλη του 2019 θα έχουν τηλεοπτική κάλυψη υψηλής ευκρίνειας.  
Όσον αφορά τα δίκτυα Fiber To The Home (FTTH), που επιτρέπουν κι αυτά πρόσβαση στο διαδίκτυο με υπερύψηλες ταχύτητες μέσω της εγκατάστασης και χρήσης οπτικών ινών από έναν πάροχο απευθείας σε μεμονωμένα κτήρια (κατοικίες, πολυκατοικίες και επιχειρήσεις), ήδη η Cablenet προχώρησε με επιτυχή εγκατάσταση τέτοιου τύπου δικτύου στο Δάλι, και με επόμενο πλάνο FTTH κάλυψης την περιοχή της Πάφου.  

Χρύσης Φοινιώτης, Ανώτερος Διευθυντής Τεχνολογίας & Πληροφορικής Cyta

Στο επίκεντρο των επενδύσεών μας οι συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων 

Το βασικό συστατικό της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που συντελείται στις μέρες μας, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Δηλαδή, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και η αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας, των προσφερόμενων υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ανοίγει τον δρόμο σε μια πραγματικά νέα εποχή, όπου όλα γίνονται ταχύτερα, αποδοτικότερα και φθηνότερα. Παράλληλα, συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην απλοποίηση των διαδικασιών, στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και της απασχόλησης και εν γένει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Φορείς αυτής της αλλαγής είναι όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου: οι ιδιώτες, οι επιχειρήσεις, η Πολιτεία. 

Η συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων αποτελεί το κλειδί για την ταχύτερη μετάβαση της χώρας μας στη νέα ψηφιακή εποχή. Η ανάπτυξη του δικτύου Fiber από τη Cyta είναι καθοριστικής σημασίας, αφού ως πρώτο βήμα, διασφαλίζει για την Κύπρο την επίτευξη των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου για το 2020. Ήδη, η εγκατάσταση της οπτικής ίνας σε περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων σε όλες τις επαρχίες, προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς με στόχο την κάλυψη ολόκληρων των αστικών κέντρων και πρόσθετων ημιαστικών περιοχών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Cyta. 

Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ικανοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για το 2025 και τη μετάβαση στην πολυαναμενόμενη  κινητή επικοινωνία 5ης γενιάς. Μέσα στο 2019 η Cyta θα αναπτύξει το πρώτο πιλοτικό δίκτυο 5G, γεγονός που θα της προσφέρει και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την εμπορική του αξιοποίηση στο άμεσο μέλλον.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη του δικτύου κινητής επικοινωνίας, με το υφιστάμενο δίκτυο 4G να καλύπτει πλέον το 96% του πληθυσμού, παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες από κάθε σημείο της Κύπρου. Με την ανάπτυξη των νέων της δικτύων, η Cyta φέρνει την Κύπρο ανάμεσα στις 20 πρώτες χώρες παγκοσμίως που διαθέτουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπερσύγχρονες πρωτοποριακές υπηρεσίες Νέας Γενιάς στους πολίτες τους.

Θάνος Χρονόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΤΝ Cyprus

Έρχεται υπερσύγχρονο δίκτυο με δέκα φορές  μεγαλύτερη ταχύτητα

To 2019 είναι κομβικής σημασίας χρονιά για την ΜΤΝ. Θα είναι η αφετηρία μιας εποχής στην οποία η ΜΤΝ θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές και τα δίκτυά της, με απώτερο στόχο να έρθει η Κύπρος στην ίδια ευθεία με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η είσοδος της Monaco Telecom έφερε νέα αντίληψη στη φιλοσοφία όσο και στις πρακτικές εκφάνσεις της λειτουργίας της ΜΤΝ. Η ευρωπαϊκή οικογένεια τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην οποία πλέον ανήκει φημίζεται για την καινοτομία της, τη δέσμευσή της στην αριστεία αλλά και την επιμονή της στην υποδειγματική εξυπηρέτηση των πελατών.

Αυτές οι αξίες έχουν μετατραπεί σε ένα λεπτομερές business plan που ήδη υλοποιείται. Νέα λειτουργικά συστήματα και νέα ενοποιημένα εργαλεία θα παρακολουθούν το αίτημα του πελάτη από την αρχή μέχρι το τέλος. Το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας επανεγκαθίσταται στην καρδιά της, στο κέντρο της Λευκωσίας. Ήδη, τους τελευταίους τέσσερις μήνες εκπαιδεύονται εντατικά οι εργαζόμενοι σε εξειδικευμένα προγράμματα για να προσφέρουν άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση σε όλους τους τομείς.

Ένα εντελώς νέο, υπερσύγχρονο και γρήγορο δίκτυο με 10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα προχωρεί, με ορίζοντα 1,5 χρόνο αντί για 4 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πρόκειται για μια επένδυση αξίας πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου 4G σε όλη την επικράτεια, η διεύρυνση της κάλυψης 4.5G στα αστικά κέντρα και η άριστη ποιότητα εκτός αλλά και εντός κτηρίων. Η εταιρεία πλέον προσφέρει φωνητικές υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας που σημαίνει λιγότερος χρόνος αναμονής για διεκπεραίωση κλήσεων, απρόσκοπτη επικοινωνία αλλά και κρυστάλλινο ήχο στις συνομιλίες των συνδρομητών. Προχωρεί η στρατηγική συνεργασία με τη Huawei για την ανάπτυξη ενός δικτύου 5G, αρχικά μέσω κοινών ερευνητικών δοκιμών και αργότερα σε εμπορικό επίπεδο.

Μια μεγάλη επένδυση στην Κύπρο και μια ευκαιρία για τον πολίτη να απολαύσει, μέσα από τον ανταγωνισμό, υψηλή ποιότητα τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών.

Philenews/Insider