Με στόχο να καταστεί η Κύπρος πρωτοπόρα σε ότι αφορά τις τεχνολογίες block chain το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών έχει εφαρμόσει ένα στρατηγικό πλάνο σχετικά με την υλοποίηση του πιο πάνω στόχου θέτοντας μάλιστα και οδικό χάρτη. Ο στόχος αυτός συνάδει με το όραμα της Κύπρου να καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία διεθνή κέντρα για καινοτομία και ανάπτυξη, όπου οι καινοτόμες επιχειρήσεις που τηρούν το κανονιστικό πλαίσιο, θα μπορούν να αναπτυχθούν ποικιλοτρόπως.
Σε πρόσφατη και εκτεταμένη έκθεση του το υπουργείο οικονομικών σημειώνει πως η Κύπρος χρειάζεται να καταστεί κόμβος καινοτομίας κάτι άλλωστε που ξεκίνησε ήδη από το 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την προώθηση της τεχνολογίας Fintech αλλά και την τεχνολογία κανονιστικής συμμόρφωσης Reg Tech, τεχνολογίες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και το Blockchain.  Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει πως και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προτίθεται να δημιουργήσει επίσης κόμβο καινοτομίας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε κίνδυνο δάνεια €6,2 δισεκατομμυρίων
 
«Το κύριο πλεονέκτημα της τεχνολογίας Blockchain, που είναι η εξάλειψη των μεσαζόντων, επιτρέπει στις εταιρίες να αναδιαμορφώνουν ή να δημιουργούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά απαιτεί και την ανάληψη δράσης προκειμένου να υιοθετηθούν αυτές οι νέες τεχνολογίες, ενισχύοντας έτσι την κυπριακή οικονομία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση. Όπως γίνεται αντιληπτό και σημειώνει και το αρμόδιο υπουργείο η ενθάρρυνση και η υιοθέτηση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και την διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην αντιμετώπιση οποιονδήποτε κινδύνων από την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας, δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
 
Στην έκθεση απαριθμούνται και μια σειρά από τομείς στους οποίους η τεχνολογία του Blockchain θα έχει εφαρμογή όπως είναι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για τον συντονισμό διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών του Κράτους, το Τμήμα Τελωνείων και Φορολογίας, την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, την ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο την διαπίστευση και την ψηφιακή πιστοποίηση, για μέτρα δεούσης επιμέλειας (know your client).
Τέλος, σημαντική πτυχή και εφαρμογή της τεχνολογίας block chain θα είναι η προώθηση της στον χρηματοπιστωτικό τομέα ενώ θα είναι καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων στον τόπο μας.
Οι διάφορες προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά του τομέα κυμαίνονται από 7,68 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 μέχρι 60,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.