Αισιόδοξος σε σχέση με το τελικό ποσό που μπορεί να ανακτήσει η ΚΕΔΙΠΕΣ, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Λάμπρος Παπαδόπουλος. Στην πρώτη του συνέντευξη, περίπου έξι μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων, θεωρεί πως η ΚΕΔΙΠΕΣ μπορεί να αποπληρώσει πλήρως την τελευταία κρατική στήριξη ρευστότητας των €3,5 δισ., που έδωσε το κράτος στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ώστε να γίνει εφικτή η μεταφορά των υπόλοιπων εργασιών και καταθέσεων στην Ελληνική Τράπεζα.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού, ο οποίος διαθέτει διεθνή εμπειρία πέραν των 25 χρόνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχοντας διατελέσει σε διάφορες διευθυντικές θέσεις, όπως Managing Director στην Citigroup Global Markets αλλά και ως ανεξάρτητος σύμβουλος σε διοικητικά συμβούλια, σημειώνει πως για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει να είναι σωστοί και δίκαιοι αλλά και αυστηροί όπου χρειάζεται και ειδικά προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Κομβικής σημασίας, πάντως, για τη μετέπειτα πορεία της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συνεργασίας με την Altamira στη βάση της δέσμευσης προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα πορεία της ΚΕΔΙΠΕΣ;
Θα έλεγα πως εξελίσσεται αρκετά ομαλά. Ενδεικτικά, οι λειτουργικές ταμειακές ροές είναι καλύτερες κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό πλάνο που ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Και θα ήταν ακόμα καλύτερα τα αποτελέσματα αν δεν υπήρχαν τα αρχικά προβλήματα αδειοδότησης τα οποία προκάλεσαν καθυστερήσεις στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης και ανάκτησης οφειλών. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλά και ευελπιστούμε να είναι ακόμα καλύτερα όταν θέσουμε σε υλοποίηση το νέο επιχειρηματικό πλάνο. Ως Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε καθήκοντα πριν από έξι μήνες περίπου, θεωρώ πως κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και πλέον κοιτάζουμε την επόμενη μέρα.
Πού οφείλεται το ότι οι ταμειακές ροές ήταν καλύτερες κατά 100 εκατ. ευρώ;
Οφείλεται και στην πλευρά των εσόδων και στην πλευρά των εξόδων. Όταν εγκρίθηκε το σχέδιο, οι στόχοι ήταν μεν συντηρητικοί, αλλά την ίδια ώρα και η διαχείριση που κάνει η Altamira είναι αρκετά καλή αφού είχαμε εισροές της τάξης των 512 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Αν λάβουμε υπόψη και την ιδιαίτερη κατάσταση υπό την οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της η εταιρεία θεωρούμε πως το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Θα πρέπει να θέσουμε τις νέες στρατηγικές διαχείρισης των μην εξυπηρετούμενων δανείων και να τις κοινοποιήσουμε και σε συνεννόηση με την Altamira ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή τους. Η προσπάθεια είναι διπλή. Από τη μία να ικανοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που λάβαμε έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και από την άλλη να επιστρέψουμε το ποσό της κρατικής στήριξης στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Καθοριστικής σημασίας είναι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Altamira για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και των ακινήτων.
Προηγείται όμως η πώληση του 49% της ΚΕΔΙΠΕΣ στην Altamira Κύπρου. Σε ποιο στάδιο είστε;
Έχει συμφωνηθεί το ποσό με την Altamira Ισπανίας και έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΔΙΠΕΣ (σ.σ. εταιρείας που κατέχει τα περιουσιακά στοιχεία) βάσει της εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ. Το ποσό συνάδει με τους γενικότερους όρους της αγοράς όπως έχει πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο οίκο και αναμένουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για υπογραφή της συμφωνίας όπως και εγκρίσεις από Αρχές Ανταγωνισμού στην Κύπρο και/ή σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.
Προς επαναδιαπραγμάτευση
Στο θέμα της διαχείρισης αντιλαμβανόμαστε πως προτεραιότητα είναι η επαναδιαπραγμάτευση με Altamira και όχι η διεξαγωγή νέου διαγωνισμού.
Η προτεραιότητά μας είναι η ορθή τήρηση της δέσμευσης προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ώστε το οποιοδήποτε συμβόλαιο servicing να είναι με όρους αγοράς.
Οι συμφωνίες με την Altamira περιλαμβάνουν διάφορους όρους που ως νέο Δ.Σ. βρήκαμε και εξετάσαμε από τεχνική και νομική άποψη. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται και κάποιοι σε σχέση με τον τερματισμό της συμφωνίας. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων επί διαφόρων θεμάτων. Για παράδειγμα, οι όροι θα πρέπει να συνάδουν με όρους αγοράς και με το επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα, γι’ αυτό θα πρέπει να τεθούν θέματα δεικτών απόδοσης, θέματα καταμερισμού εξόδων, ακόμα και η περίμετρος των δανείων αυτή καθ’ εαυτή. Πρόκειται για πολύπλευρη διαπραγμάτευση και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε στη σωστή συμφωνία. Θα ήταν καλό να υπάρχει μία συνέχιση αφού μία αλλαγή είναι και χρονοβόρα και σημαίνει πως η όλη προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Από την άλλη, θα είμαστε πολύ αυστηροί. Δεν θεωρούμε πως είμαστε δεσμευμένοι σε οτιδήποτε. Έχουμε έναν καλό συνεργάτη και αναγνωρίζουμε την ποιότητα των υπηρεσιών του, αλλά σίγουρα θέλουμε να βελτιώσουμε και το οικονομικό αποτέλεσμα για εμάς, ώστε οι πληρωμές προς την Altamira να συνάδουν καλύτερα με την επιτυχία της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου μας. Θέλουμε μία σχέση win-win.
Δεν είναι win-win σήμερα;
Δεν λέω ότι δεν είναι. Για παράδειγμα, θα πρέπει να βλέπουμε τα δεδομένα σε συνάρτηση με τη στρατηγική μας. Η σχέση είναι καλή αλλά και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης η αρχική συμφωνία. Αντιλαμβάνεστε ότι η αρχική συμφωνία έγινε με μία τράπεζα και υπό διαφορετικά δεδομένα.
Για το ζήτημα του προσωπικού και του ενδεχόμενου μείωσής του, έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι θα γίνει;
Είμαστε σε επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με το Τμήμα Φορολογίας και το Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε τις δυνατότητες που έχουμε για εφαρμογή ενός σχεδίου αποχώρησης προσωπικού. Έγιναν μελέτες εσωτερικά και από τον εξωτερικό μας σύμβουλο και υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που βγήκαν και προς τα έξω αλλά είναι ακόμα αρκετά πρόωρο. Το σχέδιο δεν θα έλεγα ότι έχει παγώσει, αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετό χρόνο προτού οριστικοποιηθεί και θα λάβει επίσης υπόψη τις δεσμεύσεις προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και την επαναδιαπραγμάτευση με την Altamira. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν οργανισμό που από 2.700 άτομα προσωπικό κατέληξε αρχικά σε 300. Βέβαια, η διεύθυνση που ανέλαβε μετά τη μετεξέλιξη του οργανισμού από τράπεζα σε εταιρεία, έκανε πολύ καλή δουλειά ώστε να γίνει η μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλά, όπως φυσικά και το προσωπικό που εκτελεί ακόμη πολλές χρονοβόρες διαδικασίες. Πρέπει επίσης να είμαστε σε συμμόρφωση με το υφιστάμενο και εξελισσόμενο Εποπτικό και Κανονιστικό Πλαίσιο.
Έχετε επιλέξει το άτομο που θα αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή;
Είμαστε στο τέλος της διαδικασίας και αναμένουμε ότι εντός ημερών θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.
Έχετε κάποια εικόνα σε σχέση με την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων της ΚΕΔΙΠΕΣ;
Το αρχικό πλάνο προέβλεπε μεικτές εισροές της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ και καθαρές εισροές 2,8 δισ. ευρώ. Πιστεύω όμως πως ο στόχος μας για να επιστραφεί στο κράτος ολόκληρο το ποσό της τελευταίας κρατικής στήριξης ρευστότητας, δηλαδή τα 3,5 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί. Υπενθυμίζω πως η ονομαστική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού ανέρχεται στα 8,1 δισ. ευρώ. Το 2019 καταβάλαμε ένα ποσό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
Άρα να αναμένουμε πως κάθε τρίμηνο θα καταβάλλεται στο κράτος ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ;
Θεωρώ πως μπορούμε και περισσότερα. Θα έλεγα πως ένα ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ κάθε τρίμηνο είναι εφικτό να καταβάλλεται στο κράτος, αφού εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Χωρίς βέβαια να λαμβάνονται υπόψη τυχόν έκτακτα έσοδα, όπως για παράδειγμα από πωλήσεις ακινήτων μεγάλης αξίας ή και έξοδα.
Θα έρθει η στιγμή που θα δούμε αύξηση των εκποιήσεων;
Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και διάφορα άλλα θέματα όπως, για παράδειγμα, το Εστία.
Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, όχι μόνο έναντι της διαφύλαξης του κοινωνικού ιστού αλλά και έναντι των φορολογουμένων. Γι’ αυτό και θεωρώ πως ναι, σε κάποιο στάδιο θα πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί. Θεωρώ πως όπως οι υπόλοιπες εταιρείες και τράπεζες πρέπει να κινηθούν δυναμικά εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών, αντίστοιχα πρέπει να κινηθούμε και εμείς.
Πότε θεωρείτε πως θα είναι αρκετά ώριμες οι συνθήκες για να εξετάσετε το ενδεχόμενο πώλησης δανειακού χαρτοφυλακίου;
Γενικότερα οι συνθήκες είναι θετικές. Επίσης αν προχωρήσουν οι δύο μεγάλες πωλήσεις χαρτοφυλακίων από Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, θα είναι ευνοϊκό και για εμάς, αφού όσο περισσότερα ξένα κεφάλαια επενδυθούν στην κυπριακή αγορά των ΜΕΔ τόσο καλύτερες οι συνθήκες στην περίπτωση απόφασης πώλησης χαρτοφυλακίου από εμάς στο μέλλον. Ας μην ξεχνάμε πως ο όγκος σε ευρώ των ΜΕΔ στην Κύπρο συγκριτικά με άλλες χώρες δεν είναι τόσο μεγάλος για να ελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια. Το γεγονός πάντως πως έχουμε και εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΚΕΔΙΠΕΣ είναι θετικό και μπορεί να δούμε και θέμα τιτλοποίησης δανείων. Θα έλεγα όμως πως είναι πιο πιθανό πρώτα να υπάρξει ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτουμε.
Έχετε δηλαδή ήδη δεχθεί κάποιες κρούσεις γι’ αυτό το χαρτοφυλάκιο;
Υπάρχει ενδιαφέρον. Έγιναν κάποιες αρχικές κρούσεις για μέρος αυτού του χαρτοφυλακίου αλλά όχι κάτι επίσημο. Διευκρινίζω πως δεν νιώθουμε πίεση να πωλήσουμε άμεσα, αλλά αν δεχθούμε μία συμφέρουσα οικονομικά πρόταση, είναι κάτι που θα εξετάσουμε. Νοείται ότι πριν από οποιαδήποτε πώληση θα ακολουθηθεί η νενομισμένη διαδικασία. Στο εννιάμηνο του 2019 η αξία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ανερχόταν σε 544 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 12% σε σχέση με την έναρξη εργασιών.
Διαφωνία με Ελληνική στην ερμηνεία του ΑPS
Σε σχέση με το αίτημα της Ελληνικής Τράπεζας στα πλαίσια του Asset Protection Scheme έχετε καταλήξει στο ποσό που θα καταβληθεί;
Αρχικά να αναφέρουμε πως έχουμε λάβει και το δεύτερο αίτημα καθώς αυτό προβλεπόταν από τα χρονοδιαγράμματα. Και στα δύο αιτήματα υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις στον υπολογισμό του ποσού αλλά και στην ερμηνεία σε κάποιους από τους όρους της συμφωνίας. Το APS ετοιμάστηκε στη βάση των ζημιών που ενδεχομένως να προκύψουν από σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου που μεταφέρθηκε στην Ελληνική Τράπεζα. Το θετικό είναι πως η «περίμετρος» στο σύνολο της έχει μειωθεί κατά 10% λόγω της αποπληρωμής δανείων αλλά και το γεγονός ότι κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν μεταφερθεί έχουν διορθωθεί. Την ίδια ώρα όμως, ένα πιο σημαντικό ποσοστό από τα εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 140 εκατ. ευρώ, έχει γίνει μη εξυπηρετούμενο. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό από μόνο του. Το ότι δηλαδή ενώ η οικονομία αναπτύσσεται, εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν γίνει προβληματικά.
Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος όσον αφορά τη διαφορά στην ερμηνεία;
Το πλαίσιο του APS δημιουργεί άμεσα απαιτήσεις κυρίως λόγω λογιστικών προβλέψεων. Σε βάθος χρόνου οι λογιστικές προβλέψεις θα αντιστραφούν και οι απαιτήσεις θα είναι στη βάση πραγματικών ζημιών που θα πραγματοποιηθούν. Σε αυτό το στάδιο η διαφορά προκύπτει από την ερμηνεία και υπολογισμό των απαιτήσεων, κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο για ένα σχέδιο τέτοιας εμβέλειας. Αυτό είναι που προσπαθούμε να δούμε με την Ελληνική σε αυτό το στάδιο, ώστε να επέλθει συμφωνία και να πληρωθούν οι απαιτήσεις.
Είναι αυξημένο το δεύτερο αίτημα από την Ελληνική Τράπεζα; Είναι εντός του συνολικού ποσού των 155 εκατ. ευρώ;
Ναι, έχει αυξηθεί κάπως η απαίτηση με το δεύτερο αίτημα αφού όπως ανάφερα προηγουμένως δάνεια παρουσιάζουν καθυστερήσεις στις αποπληρωμές. Έχουμε ζητήσει να γίνει μία νέα αποτίμηση από τον σύμβουλο μας στη βάση των σημερινών δεδομένων του χαρτοφυλακίου.
Εκεί που πρέπει θα είμαστε σκληροί
Πώς χειρίζεστε το ζήτημα με τα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ);
Έχουμε αποστείλει σημαντική πληροφόρηση στον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος επανήλθε ζητώντας επιπλέον πληροφορίες για συγκεκριμένα ΠΕΠ. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή τόσο σε αυτό όσο και σε άλλα θέματα. Από πλευράς μας, ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν δίδουμε σε ΠΕΠ ευνοϊκότερους όρους απ’ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο δανειολήπτη ή εκτός των σχετικών νομοθεσιών.
Έχετε εντοπίσει περιπτώσεις κακοδιαχείρισης από στελέχη που ήταν προηγουμένως στον οργανισμό και κατά των οποίων σκοπεύετε να κινηθείτε αστικά;
Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες Αρχές και αναλώνουμε πολύ χρόνο στο να υποβοηθούμε τις σχετικές έρευνες. Αν περιέλθει στην αντίληψη μας κάτι που αφορά πειθαρχική ευθύνη ατόμου που ακόμα εργάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, σίγουρα θα προχωρήσουμε με τις σχετικές διαδικασίες. Αλλά ακόμα δεν έχει προκύψει κάτι. Από τους εσωτερικούς ελέγχους στο παρελθόν προέκυψαν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση και έχουμε αποστείλει στοιχεία στις αρμόδιες Αρχές αλλά σαν ΚΕΔΙΠΕΣ ακόμα δεν έχουμε κινηθεί αστικά εναντίον κάποιου. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα το πράξουμε αν χρειαστεί. Μέλημα μας είναι να κοιτάζουμε μπροστά. Αν υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να δούμε τι έγινε στο παρελθόν το πράττουμε, όπως κάναμε για κάποιες παλιές συμφωνίες. Επαναλαμβάνω πως πρέπει να είμαστε σωστοί και δίκαιοι αλλά και αρκετά σκληροί εκεί που πρέπει, ως ΚΕΔΙΠΕΣ. Η αποστολή μας είναι αρκετά ξεκάθαρη. Να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για να το πετύχουμε πρέπει να είμαστε αρκετά δυναμικοί.
Γενικότερα, μέχρι στιγμής έχετε διακρίνει πολιτικές παρεμβάσεις;
Υπάρχει δέσμευση στους όρους λειτουργίας της ΚΕΔΙΠΕΣ προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για μη κρατικές παρεμβάσεις, ειδικά σε συγκεκριμένα θέματα δανείων. Σίγουρα υπάρχει συνεννόηση με το κράτος για μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού. Άλλωστε, εκπρόσωποι του κράτους συμμετέχουν ακόμη στο Διοικητικό Συμβούλιο. Προσωπικά, για όσο καιρό βρίσκομαι στη συγκεκριμένη θέση δεν είχα κάποιου είδους παρέμβαση από πλευράς πολιτείας. Ούτε από πλευράς πολιτικών κομμάτων.