«Πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence-AI) μπορεί να αποτελέσει μια νέα εποχή αναγέννησης και ανακαλύψεων, δρώντας ως πολλαπλασιαστής της ανθρώπινης ευφυΐας, ανοίγοντας εντελώς νέους δρόμους έρευνας και ταρακουνώντας την ανθρωπότητα έτσι ώστε να αντιληφθεί πλήρως τις δυνατότητες της».
Αυτά δήλωσε ο συνιδρυτής και CEO της Deepmind, Demis Hassabis, μέσω άρθρο που φιλοξενήθηκε στην ειδική έκδοση του Economist “The world in 2020” και το οποίο καταπιάνεται με τις δυνατότητες που έχει η τεχνολογία και το ρόλο που θα διαδραματίσει για την ανθρωπότητα μελλοντικά.
O 43χρονος με κυπριακές ρίζες νευροεπιστήμονας και μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στις λίστες των Times, Forbes και άλλων, «υμνεί» στο άρθρο του, τις δυνατότητες που έχει η τεχνητή νοημοσύνη για επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και σεναρίων που ο άνθρωπος θα χρειάζονταν χιλιάδες χρόνια για να επιλύσει. Μερικές από αυτές τις πολύπλοκες προκλήσεις είναι η εξερεύνηση του διαστήματος, η κλιματική αλλαγή και η ανισότητα.
«Η ελπίδα μου είναι να δημιουργηθούν πιο έξυπνα εργαλεία που θα επεκτείνουν τις ανθρώπινες δυνατότητες και να αναγνωριστεί η πηγή και οι πιθανές λύσεις αυτών των βασικών επιστημονικών προβλημάτων» σχολιάζει.
Σε μια πιο απλή μορφή σχετικά, φέρνει ως παράδειγμα το σύστημα της DeepMind – το AlphaGo. Το πρόβλημα που είχε να επιλύσει το AlphaGo, ήταν να μάθει πως παίζεται το αρχαίο παιχνίδι Go με ανταγωνιστή… τον εαυτό. Αποτέλεσμα να μάθει από τα λάθη του και να δημιουργήσει νέες «αισθητικά όμορφες» στρατηγικές κινήσεις, ανατρέποντας χιλιάδες χρόνια γνώσης. «Σήμερα, παίκτες όλων των επιπέδων μελετούν τις στρατηγικές του για να βελτιωθούν οι ίδιοι στο παιχνίδι», αναφέρει.
Ο ίδιος μαζί με άλλους επιστήμονες εργάζεται πάνω στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος, για το πως οι πρωτεΐνες αποκτούν τρισδιάστατη μορφή και πως αυτό επηρεάζει την λειτουργικότητα τους. «Το ΑΙ μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση για ασθένειες όπως το Alzheimer και το Parkinson» εξηγεί.
«Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο ΑΙ γιατί πιστεύω πως είναι η πιο σημαντική τεχνολογική εφεύρεση στην ιστορία. Μπορεί να επεκτείνει τα όρια της γνώσης και να ξεκλειδώσει νέους ορίζοντες επιστημονικών ανακαλύψεων, καλυτερεύοντας τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων» καταλήγει ο Hassabis.