Το σύνθημα για την υλοποίηση των 58 μεταρρυθμίσεων και των 76 επενδυτικών έργων έδωσε χθες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από την Κομισιόν. Η κ. φον ντερ Λάιεν μετέφερε τα καλά μαντάτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας θετικά σχόλια για το κυπριακό σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης του εγγράφου έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης, που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως πλέον προέχει η υλοποίησή του. «Υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση», αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Όπως είπε, η έγκρισή του σχεδίου δεν είναι το τέλος του ταξιδιού, αλλά η αρχή. Η Κύπρος θα πρέπει  υλοποιήσει μέχρι το 2026 τις μεταρρυθμίσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο για να εκταμιεύσει -σταδιακά- ποσό €1.2 δισ. που της αναλογούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ερωτηθείσα από τον «Φ» κατά πόσο η Κύπρος έχει η δυνατότητα να προχωρήσει σε διαφοροποίηση των μεταρρυθμίσεων, των έργων και των στόχων για τους οποίους δεσμεύθηκε, ανέφερε πως το σχέδιο είναι κυπριακού σχεδιασμού και κυπριακής ιδιοκτησίας. «Και πρέπει να το υλοποιήσουμε αυτό και τα έργα που έχουμε συμφωνήσει μαζί», πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι «προχωράμε με το συμφωνημένο Σχέδιο», προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες της ΕΕ για κάθε κράτος μέλος, ωστόσο, η εφαρμογή του Σχεδίου έχει σχέση με τους δικούς του μηχανισμούς και είναι θέμα που αφορά την Κύπρο».

Ουσιαστικά, η κ. φον ντερ Λάιεν, από τη μια υποδεικνύει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τη συμφωνία της χώρας με την ΕΕ για το σχέδιο και από την άλλη έριξε το μπαλάκι στις κυπριακές αρχές για την εφαρμογή του σχεδίου.

Σε σχέση με την προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών αλλαγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή για την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών, τόνισε πως «παρά ταύτα, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει ετοιμότητα να συνεργαστούν, έτσι ώστε να υλοποιηθεί κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό και παρά τις όποιες διαφορές αυτός ο εθνικός σχεδιασμός και αυτή η σημαντική από πλευράς Ευρώπης βοήθεια προς τα κράτη – μέλη».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου, η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει συνολικά 23 νομοσχέδια που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και μέχρι το τέλος του 2025 άλλα 28 νομοθετήματα. 

Φιλόδοξο και καινοτόμο το Σχέδιο

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα για την έγκαιρη υλοποίηση των οροσήμων για τις μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευση των πόρων του σχεδίου, ανέφερε πως είναι σημαντική η επικέντρωση στην ψηφιοποίηση και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για μετριασμό των προκλήσεων των επόμενων γενεών και για να δικαιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, από τις οποίες ΕΕ θα δανειστεί για να αντλήσει τα συνολικά €800 δισ. για τη χρηματοδότηση του Next Generation EU. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε το σχέδιο φιλόδοξο, ισοζυγισμένο, δημιουργικό, καινοτόμο και με το βλέμμα στο μέλλον. Η κ. φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Κύπρου, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό η δική σας επιτυχία να είναι δική μας επιτυχία, μια ευρωπαϊκή επιτυχία». Επισήμανε ακόμα πως το 41% των δαπανών του σχεδίου σχετίζονται με την υλοποίηση της πράσινη συμφωνίας της ΕΕ και το 23% των δαπανών με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ιστορική μέρα

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως ιστορική μέρα τη χθεσινή, κατά την οποία η χώρα έλαβε την έγκριση του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης, καθώς, όπως είπε, σηματοδοτείται η ουσιαστική έναρξη στήριξης της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χαρακτήρισε το Σχέδιο «Κύπρος, το αύριο» ως φιλόδοξο και ρεαλιστικό, τονίζοντας πως δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού «αλλά και την υλοποίηση του νέου οράματος για τη χώρα μας». Όπως ανέφερε, συνυπολογίζοντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης των Ταμείων Συνοχής και τις ιδιωτικές επενδύσεις από την υλοποίηση των σχεδίων, ο συνολικός αντίκτυπος του σχεδίου, χωρίς να περιλαμβάνονται οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ανέρχονται στα €4,4 δισ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ο συνολικός οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός του Εθνικού Σχεδίου οδηγεί νοοτροπίες και θεσμούς σε μια νέα εποχή, στη βάση των ευρωπαϊκών επιταγών, αλλά και των εθνικών στόχων. Είπε, επίσης, πως μέσω του σχεδίου θα αυξηθούν οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και θα δοθεί η ευκαιρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά την έγκριση του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης, θα ακολουθήσει η έγκρισή του από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και στη συνέχεια η Κύπρος θα εκταμιεύσει τα πρώτα χρήματα, τα οποία ανέρχονται σε €130 εκατ.

Οι πολιτογραφήσεις δεν θα επηρεάσουν την εκταμίευση

Δεν θα επηρεαστεί η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τη διαδικασία επί παραβάσει που άρχισε η Κομισιόν κατά της Κύπρου για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, δήλωσε χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως εξήγησε, η διαδικασία επί παραβάσει είναι «εντελώς διαφορετική» από το το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τερματισμό του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος. «Είμαστε ευτυχείς που για το μέλλον έχετε δηλώσει ότι τερματίζετε αυτές τις διαδικασίες (πολιτογραφήσεων)», είπε, προσθέτοντας, όμως, ότι ζήτημα υπάρχει ακόμα με την εξέταση των εκκρεμουσών αιτήσεων πολιτογραφήσεων, αλλά αυτό είναι διμερές ζήτημα, είπε, και θα το ξεκαθαρίσουμε.

Μετά τα προαπαιτούμενα οι επόμενες δόσεις στην Κύπρο

Η Κομισιόν θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις (αφού πρώτα, σε λίγες μέρες, εκταμιεύσει την προκαταβολή των 130 εκατ.) βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των οροσήμων και των στόχων που περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αντικατοπτρίζει την πρόοδο στην υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν αναφέρει ότι αξιολόγησε το σχέδιο της Κύπρου με βάση τα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό του RRF, κρίνοντας, ιδίως, εάν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της Κύπρου υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό του, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, το σχέδιο της Κύπρου αφιερώνει το 41% ​​της συνολικής διάθεσης του σχεδίου σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σχετικά με την εισαγωγή της πράσινης φορολογίας, την ελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη διευκόλυνση των ενεργειακών ανακαινίσεων στα κτήρια και την επιτάχυνση της ηλεκτρικής κινητικότητας.