Παρά την απώλεια της ισραηλινής αγοράς, της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς για τον κυπριακό τουρισμό, ως αποτέλεσμα του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, τα μηνύματα για τον τουρισμό παραμένουν θετικά για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν αλλά και για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.
Μάλιστα, ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής σε δηλώσεις του χθες στο κρατικό κανάλι εκτίμησε πως το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου φέτος θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 20 έως 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Ο ίδιος άφησε να νοηθεί πως και ο Οκτώβριος, μήνας κατά τον οποίο άρχισε η κρίση στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, κινήθηκε ικανοποιητικά, με πληρότητες, όπως είπε, στα ξενοδοχεία της τάξης του 80% (στοιχεία για τις αφίξεις Οκτωβρίου αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή).
Ανέφερε πως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου παραμένει διαχρονικός στόχος για τον κυπριακό τουρισμό, που σιγά σιγά αποδίδει καρπούς, μέσα από ενέργειες αλλά και τη συνεργασία όλων των εταίρων, αναφέροντας, πάντως, πως η εποχικότητα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της Κύπρου αλλά όλων των μεσογειακών προορισμών, που οφείλεται και στη μείωση της ζήτησης από τις πηγές τουρισμού τον χειμώνα.
Ανέφερε ενδεικτικά για τη χώρα μας ότι, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από όλους τους εμπλεκομένους, οι αεροπορικές εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται τον χειμώνα θα περιοριστούν στις 31, σε σχέση με 50 που εκτελούν δρομολόγια την καλοκαιρινή περίοδο.
Παρόλα αυτά, είπε πως η προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα για τον χειμώνα του 2024, για τον οποίο άρχισαν ήδη να γίνονται επαφές. Για φέτος διευκρίνισε, πάντως, πως η αύξηση δεν θα αφορά όλη την επικράτεια της χώρας, χωρίς όμως να επεκταθεί περισσότερο.
Κυνήγι για νέες θέσεις
Στο μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο κ. Κουμής και για την επόμενη χρονιά, χωρίς, όμως, να παραγνωρίζει τις προκλήσεις που προκύπτουν λόγω του πολέμου, ευχόμενος η κρίση στο Ισραήλ να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό, πρωτίστως για να σταματήσουν οι ανθρώπινες απώλειες και η ανθρωπιστική κρίση.
Την ίδια ώρα ανέφερε πως για την ώρα και επειδή η Κύπρος συνεχίζει να θεωρείται ασφαλής προορισμός, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, βάσει και του προγραμματισμού των αεροπορικών εταιρειών αλλά και των οργανωτών ταξιδίων.
Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επαφών που υπήρξαν στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης του Λονδίνου, σημειώνοντας πως μέσα από στοχευμένες ενέργειες που προϋπήρξαν αλλά και που έγιναν το τελευταίο διάστημα οι αεροπορικές θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό, θα είναι αυξημένες κατά 10% τη νέα χρονιά, εξέλιξη που θα βοηθήσει στον μετριασμό των απωλειών από το Ισραήλ, σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση στην περιοχή.
Ανέφερε πως αύξηση των αεροπορικών θέσεων αναμένεται για τη νέα χρονιά και από τη Σκανδιναβία αλλά και από την Πολωνία και πως οι προσπάθειες για νέα δρομολόγια και για αύξηση των αεροπορικών θέσεων από υφιστάμενες αγορές συνεχίζονται αδιάλειπτα.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Κουμή, η κρίση στην περιοχή αναμένεται να δυσχεραίνει τις προσπάθειες για άνοιγμα νέων αγορών στις οποίες η Κύπρος επιχειρεί να αναπτύξει, λόγω της εγγύτητας μας με τη Μέση Ανατολή.
Οι αναφορές του υφυπουργού, όπως πληροφορείται ο «Φ», αφορούν τις προσπάθειες κατά κύριο λόγο για προσέλκυση τουριστών από μακρινές αγορές, όπως τις ΗΠΑ, όπου, παρά την απουσία απευθείας πτήσεων, υπάρχουν ενδείξεις για ενδυνάμωση των αφίξεων μέσω διαφόρων κινήτρων και κινήσεων από κυπριακής πλευράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο πη επιχορήγηση για αθλητικό τουρισμό είναι αυξημένη για ομάδες από μακρινές χώρες, όπως για Αμερική και φαίνεται η αύξηση αυτή να αποδίδει, καθώς υπήρξε ενδιαφέρον από ομάδες των ΗΠΑ για προετοιμασία στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2024.