Περιορισμούς θέτει το Υπουργείο Οικονομικών λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην κυπριακή οικονομίας από τη συνέχιση των σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων από τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Με αφορμή την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 τον Δεκέμβριο από τη Βουλή, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή εξέδωσε εγκύκλιο σε σχέση με τις τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, προχωρεί σε αυστηρές συστάσεις στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για εξοικονομήσεις και αποφυγή αλόγιστων δαπανών.

Ο κ. Παντελή υποδεικνύει πως επιβάλλεται προσήλωση στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, με δημοσιονομική υπευθυνότητα και ετοιμότητα για αντιμετώπιση τυχόν προκλήσεων. Την ίδια ώρα, τονίζει πως τα υπουργεία/ υφυπουργεία/ ανεξάρτητες υπηρεσίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις οροφές δαπανών που τέθηκαν στον προϋπολογισμό. «Θα πρέπει να αποφεύγονται αιτήματα προώθησης μη προϋπολογιζόμενων πολιτικών ή και σχεδίων, καθώς και άλλων αιτημάτων, τα οποία οδηγούν αναπόφευκτα σε αυξημένες δεσμεύσεις ή δαπάνες και αποφυγή κατάθεσης συμπληρωματικών προϋπολογισμών στη Βουλή» συμπληρώνει.

Απευθυνόμενος στους ελέγχοντες λειτουργούς, ο κ. Παντελή τονίζει πως θα πρέπει «να διασφαλίζεται η συγκράτηση λειτουργικών δαπανών, ώστε εντός της υπηρεσίας σας να γίνονται τέτοιες ρυθμίσεις οι οποίες θα επιφέρουν εξοικονομήσεις, όπως μεταξύ άλλων, η ανάγκη περιορισμού χρήσης χαρτιού (π.χ. με περαιτέρω αξιοποίηση του eoasis), το οποίο θα αποφέρει και περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και άλλων εσωτερικών ρυθμίσεων». Επιπρόσθετα, καλεί τις αρμόδιες αρχές να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων, τα οποία θα διασφαλίσουν την ενδυνάμωση και τον εμπλουτισμό του οικονομικού αναπτυξιακού μοντέλου.

Μέσω των λογιστηρίων

Ο κ. Παντελή επισημαίνει στην εγκύκλιο ότι, αιτήματα για παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων, όπως και όλα τα αιτήματα που αφορούν θέματα προϋπολογισμού, θα πρέπει να υποβάλλονται οπωσδήποτε μέσω των λογιστηρίων του κάθε υπουργείου / υφυπουργείου, με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες.

Όσον αφορά τη διαδικασία για μεταφορά πιστώσεων μεταξύ οικονομικών ετών, σημειώνεται ότι δεν θα εφαρμοστεί για τα έτη 2023-2024. Σημειώνει πως έχει παρατηρηθεί πως κάποιες αρχές προχωρούν σε λανθασμένες χρεώσεις στον προϋπολογισμό, οι οποίες αφορούν τις δαπάνες υπερωριακής αμοιβής των κυβερνητικών υπαλλήλων, οι οποίες δεν χρεώνονται στα κατάλληλα λογιστικά άρθρα, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις.

Οι πιστώσεις σεημικρατικούς

Αναφορικά με τις πιστώσεις που αφορούν χορηγίες προς οργανισμούς δημοσίου δικαίου και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Παντελή σημειώνει πως αυτές θα παραχωρούνται κατά τη διάρκεια του έτους κατανεμημένες σε τέσσερις δόσεις ανά τρίμηνο, κατόπιν υποβολής κατάστασης ταμειακής ροής και τραπεζικών υπολοίπων.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Ιουλίου θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, λόγω των συνενώσεων 93 οντοτήτων (30 δήμων και 63 κοινοτήτων), οι οποίες θα αποτελέσουν τους 20 νέους δήμους, όσο και με τις συνενώσεις σε επαρχιακό επίπεδο των Συμβουλίων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.