Υψηλότερες δόσεις κάθε μήνα θα κληθούν να καταβάλλουν χιλιάδες δανειολήπτες από τις 14 Σεπτεμβρίου, μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%, ανεβάζοντας τη συνολική αύξηση στο 1,25%, από τις 21 Ιουλίου, όταν είχε προχωρήσει σε αύξηση κατά 0,50%. Και η άνοδος δεν σταματάει εδώ, αλλά αναμένεται και συνέχεια προσεχώς, σε μια προσπάθεια το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τα διαδοχικά ρεκόρ του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Από τις αποφάσεις της ΕΚΤ επηρεάζονται όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και έχουν χρηματοδοτηθεί με προγράμματα των οποίων το κόστος είναι συνδεδεμένο με τους δείκτες euribor και θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται, σε μια περίοδο που υπάρχει ακρίβεια, ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη και οι μισθοί, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, παραμένουν στάσιμοι.

Δάνεια που είναι κοντά στη λήξη τους επηρεάζονται λιγότερο από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των τόκων. Την ίδια ώρα, ένα άλλο πρόβλημα δημιουργείται: Η αποθάρρυνση του δανειολήπτη να δανειστεί, αφού, με τα υφιστάμενα δεδομένα, όσα νέα δάνεια δοθούν θα είναι με ψηλότερο επιτόκιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έχει δώσει ο «Φ», για στεγαστικό δάνειο €200.000 με εξόφληση σε 20 χρόνια, η δόση από €1.099 θα αυξηθεί στα €1.175, που σημαίνει επιπρόσθετα €936 τον χρόνο. Για δάνειο €300.000 η δόση από €1.923 θα αυξηθεί στα €2.056, με πρόσθετο κόστος €1.596 τον χρόνο. Επιχειρηματικό δάνειο €200.000 με διάρκεια 20 χρόνια έχει δόση σήμερα €1.414 και αναμένεται να αυξηθεί στα €1.561, δημιουργώντας έξτρα ετήσια επιβάρυνση €1.764.

H αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έχει στόχο να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, τόνισε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να περιοριστεί η ζήτηση. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι και η επόμενη αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα γίνει πιθανότατα στα τέλη Οκτωβρίου, θα είναι μεγάλη. «Όσο πιο μακριά είμαστε από το επίπεδο που θα εξασφαλίσει την επάνοδο στον στόχο μας για τον πληθωρισμό», τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ανέφερε.

Αν και δεν ανέφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ύψος που θα φτάσουν τελικά τα επιτόκια, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για νέες αυξήσεις. Επισήμανε, επίσης, ότι τα επιτόκια δεν βρίσκονται ακόμα στο «ουδέτερο» επίπεδο. Όπως σημείωσε, η ΕΚΤ έλαβε την χθεσινή απόφαση επειδή ο πληθωρισμός «παραμένει υπερβολικά υψηλός» και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη περίοδο. Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι τα ρίσκα για τον πληθωρισμό παραμένουν ανοδικά. Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται και από το αδύναμο ευρώ. Όπως ανέφερε, το δυσμενές σενάριο για την ανάπτυξη περιλαμβάνει συρρίκνωση της οικονομίας το 2023. Το δυσμενές σενάριο είναι «πραγματικά σκοτεινό», προειδοποίησε…

Την ώρα που η ΕΚΤ προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο να περιορίσει τη ζήτηση δανείων και την κατανάλωση, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα κράτη μέλη προχωρούν το ένα μετά το άλλο σε αποφάσεις για επιδότηση των τιμών ενέργειας, έναντι πακέτων πολλών δισεκατομμυρίων, και διαμοιρασμό των υπερκερδών εταιρειών ενέργειας, κάτι που κάποιοι προβλέπουν ότι θα αυξήσει την κατανάλωση και εν τέλει τον πληθωρισμό, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Κάποιοι άλλοι, βέβαια, προβλέπουν μείωση της κατανάλωσης και ύφεση. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνεδρία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με θέμα τη λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Πάνω ο πληθωρισμός, κάτω η ανάπτυξη

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στο 8,1% το 2022, στο 5,5% το 2023 και στο 2,3% το 2024, με τους κινδύνους να είναι ανοδικοί. Αναφορικά με την ανάπτυξη, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις της, στο 3,1% για φέτος, στο 0,9% για το 2023 και στο 1,9% για το 2024. Στο δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη αναμένεται αρνητική (-0,9%) το 2023 (ύφεση). Το σενάριο βασίζεται στην υπόθεση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών αερίου και επιβολής δελτίου στη χρήση του.