Εκτός από τους συνταγματικούς σκοπέλους, το Υπουργείο Οικονομικών και η Νομική Υπηρεσία εντοπίζουν ασάφειες, αντιφατικές φόρμουλες, παρερμηνείες και δυσκολίες στην πρακτική εφαρμογή της φόρμουλας που προτείνουν τα κόμματα για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων και της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού στους κρατικούς αξιωματούχους.

Υπουργείο Οικονομικών και Νομική Υπηρεσία με επιστολή τους προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, την οποία αποκαλύπτει ο «Φ», παραθέτουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους σε σχέση με το πακέτο των δώδεκα προτάσεων νόμου, οι οποίες θα συζητηθούν για ακόμα μια φορά τη Δευτέρα. Οι ενστάσεις αυτές παραπέμπουν στη σοβαρή πιθανότητα αναπομπής των προτάσεων αν εγκριθούν από την πλειοψηφία της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, οι κομματικές προτάσεις προβλέπουν ότι θα κατοχυρωθούν για την περίοδο μέχρι την 1η Ιουνίου 2026 πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υφιστάμενων αξιωματούχων (από το 60ό έτος της ηλικίας τους). Μετά από αυτή την ημερομηνία, τα δικαιώματα θα παρέχονται από το 65ο έτος.

Παράλληλα, προβλέπουν την παραχώρηση σύνταξης στο 65ο έτος αντί στο 60ό έτος και την εθελοντική αποποίηση της σύνταξης. Στις 19 Ιουνίου αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι ρυθμίσεις σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κρατικών αξιωματούχων. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τόσο τις κομματικές προτάσεις νόμου όσο και τα δύο νομοσχέδια για την παραχώρηση φιλοδωρήματος στους κρατικούς αξιωματούχους.

Ασάφειες και παρερμηνείες

Σε επιστολή του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Ανδρέα Ζαχαριάδη προς την Επιτροπή Οικονομικών, περιλαμβάνονται οι θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και συμπληρωματικά σχόλια του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τη νομική πτυχή των προτάσεων, καθώς και τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή τους. Αναλυτικά, το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως οι προτάσεις νόμου παρουσιάζουν ασάφειες και περιλαμβάνουν πρόνοιες που παρέχουν περιθώριο για παρερμηνείες.

Παράλληλα, σημειώνει πως οι φόρμουλες υπολογισμού και περιορισμού των ωφελημάτων είναι αντιφατικές μεταξύ τους και πρακτικά μη εφαρμόσιμες. Υποδεικνύει, επίσης, πως οι λεκτικές διατυπώσεις των προτάσεων νόμου δεν είναι ξεκάθαρες σε αρκετές περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, τονίζει πως στις κομματικές προτάσεις περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας, επισημαίνοντας πως με αυτές επηρεάζονται οι συντάξεις που θα κερδίζονται από τον Ιούνιο του 2026 και μετά.

«Ακόμη και στην περίπτωση που αυτές επιτύγχαναν την επίλυση των θεμάτων την ταυτόχρονη καταβολή σύνταξης και μισθού και στην καταβολή πολλαπλών συντάξεων, αυτό θα επισυνέβαινε σε πολύ μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα» προστίθεται.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει πως ο περιορισμός στο ύψος της σύνταξης που προτείνεται με τις κομματικές προτάσεις, επιτυγχάνει να περιορίσει μόνο το ύψος των συντάξεων που βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεπώς αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις (οι φόρμουλες υπολογισμού των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο έχουν διατηρηθεί).

Δεν καλύπτουν τα εφάπαξ

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά και ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας πως οι κομματικές προτάσεις δεν επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τα εφάπαξ ποσά που παραχωρούνται στους αξιωματούχους, τα οποία θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σωρευτικά για το κάθε αξίωμα το οποίο ο αξιωματούχος θα αναλαμβάνει.

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα αποδίδει ένα υπέρογκο ποσό σύνταξης αφού βασίζεται σε φόρμουλα υπολογισμού με την οποία προστίθενται οι συντάξιμες απολαβές, αντί οι συντάξεις.

Η Νομική Υπηρεσία, στις παρατηρήσεις της υποστηρίζει πως οι προτάσεις παρουσιάζουν προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Αναφερόμενη στην αναστολή της σύνταξη αξιωματούχου όταν αναλάβει λειτούργημα, αξίωμα ή θέση σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεμελιώνεται για υπηρεσία από 1.6.2026 και μετά, επισημαίνει πως με αυτή θα υπάρξει ολοκληρωτική στέρηση της σύνταξης.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως η αναστολή ωφελήματος σε μελλοντικό χρόνο προϋποθέτει ότι ο αξιωματούχος έχει αποκρυσταλλώσει ήδη δικαίωμα σε σύνταξη, ωστόσο, η σύνταξη δεν μπορεί να ανασταλεί λόγω της δικαστικής απόφασης Κουτσελίνη.
«Υπάρχουν επίσης υφιστάμενοι αξιωματούχοι οι οποίοι με τη συμπλήρωση 30 μηνών έχουν ήδη κατοχυρώσει μέγιστα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Συνεπώς, μετά την 1.6.2026, δεν κερδίζεται επιπρόσθετο ωφέλημα ούτως ώστε να ανασταλεί» συμπληρώνει. Αναφορικά με την πρόνοια για επέκταση της καταβολής της σύνταξης για θεμελιώθεισα υπηρεσία από τον Ιούνιο του 2026, υπογραμμίζει πως με αυτή δεν επηρεάζονται οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι.