Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με τη διαχείριση του νέου νομικού πλαισίου για τις πολλαπλές συντάξεις για τους κρατικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέχρι χθες λειτουργοί της Βουλής ασχολούνταν με την ενσωμάτωση των τροπολογιών, που ενέκρινε η Βουλή, στα τελικά κείμενα των προτάσεων νόμου που ψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη μετά από μακρά διαδικασία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Υπολογίζεται ότι σήμερα ή το πολύ αύριο οι υπηρεσίες της Βουλής θα στείλουν τη νέα νομοθεσία στο Προεδρικό και αυτό με τη σειρά του θα την προωθήσει στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία για τον νομοτεχνικό έλεγχο.
Εάν η νέα νομοθεσία σταλθεί σήμερα στην Προεδρία, το αργότερο μέχρι τις 29 του μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοινοποιήσει την απόφαση του προς τη Βουλή, δηλαδή, εάν θα την υπογράψει ή όχι. Πάντως, σε περίπτωση που αποφασιστεί αναπομπή του νόμου εντός Αυγούστου θα πρέπει να επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα οι βουλευτές για να την εξετάσουν.
Λόγω της διαφαινόμενης επιμονής των κομμάτων στις θέσεις τους δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να προχωρήσει σε απευθείας αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς η πλειοψηφία των κομμάτων δεν έχει plan b . Εκτός φυσικά από το ΑΚΕΛ, που επιμένει στη δική του πρόταση νόμου, η οποία προβλέπει ενιαίο συνταξιοδοτικό σχέδιο για όλους τους κρατικούς αξιωματούχους. Πρόταση η οποία μέχρι στιγμής δεν τυγχάνει αποδοχής από τα υπόλοιπα κόμματα, πέραν των βουλευτών του ΑΚΕΛ.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει το συντομότερο δυνατό τις αποφάσεις του, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.
Υπερβολικές οι ανησυχίες
Τα κόμματα, παρά τις αρχικές τους επιφυλάξεις, θεωρούν πως το νέο νομικό πλαίσιο δεν είναι αντισυνταγματικό, μετά την έγκριση της τροπολογίας των Οικολόγων και του ΔΗΚΟ, με την οποία η νέα ρύθμιση θα αφορά τους μελλοντικούς αξιωματούχους, δηλαδή, αυτούς που θα διοριστούν και θα εκλεγούν μετά την 1η Ιουνίου του 2026. Μάλιστα, θεωρούν υπερβολικές τις ανησυχίες των τεχνοκρατών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι δύσκολη η εφαρμογή της νομοθεσίας.
Ο νέος νόμος
Βάσει της νέας νομοθεσίας, μέχρι την 1η Ιουνίου του 2026 διασφαλίζονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υφιστάμενων κρατικών αξιωματούχων, ενώ οι νέοι αξιωματούχοι θα καλύπτονται από το νέο νομικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, η νέα νομοθεσία προβλέπει:
➤ Επέκταση της καταβολής σύνταξης στο 65ο έτος, στις περιπτώσεις κρατικών αξιωματούχων οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν σύνταξη στο 60ό έτος. Θα αφορά τη σύνταξη που κερδίζεται ή θεμελιώνεται από θητεία ή υπηρεσία μετά την 1η Ιουνίου 2026.
➤ Αναστολή μέρους της κερδηθείσας ή θεμελιωθείσας σύνταξης για υπηρεσία ή θητεία που αρχίζει από την 1η Ιουνίου 2026 και μετά, στην περίπτωση των υπαλλήλων του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και των αξιωματούχων οι οποίοι μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναλαμβάνουν αξίωμα, λειτούργημα ή θέση είτε στη Δημοκρατία, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
➤ Συμψηφισμός κερδηθεισών ή θεμελιωθεισών συντάξεων για θητεία ή υπηρεσία από την 1η Ιουνίου 2026 και μετά σε διαφορετικά αξιώματα, λειτουργήματα ή θέσεις, στις περιπτώσεις προσώπων που δεν εμπίπτουν στο υφιστάμενο, από το 1980, πλαίσιο αναστολής συντάξεων, ώστε η καταβλητέα σύνταξη στο σύνολό της να μην υπερβαίνει το 1/2 των υψηλότερων συντάξιμων απολαβών.
➤ Προστασία του δικαιώματος σε θεμελιωθείσα σύνταξη για υπηρεσία σε θέση στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και/ή άλλο αξίωμα ή λειτούργημα το οποίο ο δικαιούχος κατείχε πριν από την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων, η οποία θα καταβάλλεται επιπροσθέτως.
– Καταβολή ελάχιστης αμοιβής, ύψους €500, για σκοπούς μετριασμού των επιφυλάξεων σε σχέση με τη στέρηση σύνταξης.