Ανοικτό παραμένει μέχρι στιγμής το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Λιβάνου, για το οποίο είχε γράψει ο «Φ».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν προκύπτει οτιδήποτε νεότερο σχετικά με τη θαλάσσια σύνδεση. Αν και το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει, εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί οποιεσδήποτε άδειες.

Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στον «Φ», επανέλαβαν πως ξένοι επενδυτές εξέφρασαν μεν ενδιαφέρον για τη δημιουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν προέκυψαν σοβαρές εξελίξεις, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως τα δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών μέσων – στα οποία καταγράφονται πληροφορίες για έναρξη δρομολογίων σε λίγες ημέρες – δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα.

Όπως μας μεταφέρθηκε από τις ίδιες πηγές, οι εν δυνάμει επενδυτές είχαν συναντηθεί με φορείς στην Κύπρο ζητώντας πληροφορίες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για την έκδοση των σχετικών αδειών. Πέραν από αυτό, δεν υπάρχουν άλλες εξελίξεις. Εν ολίγοις, αν και το ζήτημα δεν θεωρείται στάσιμο, εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Κύπρου – Λιβάνου μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

Η Κύπρος ως καταφύγιο

Σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα αναφέρεται πως οι Λιβανέζοι βλέπουν την Κύπρο ως καταφύγιο σε περιπτώσεις εντάσεων. Όπως σημειώνουν, σε περίπτωση εντάσεων, όπως οι πρόσφατες, προκαλούνται διάφορα προβλήματα. Κατά την πρόσφατη σύρραξη, οι πτήσεις δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση που προέκυψε και αρκετοί κάτοικοι του Λιβάνου υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να εγκαταλείψουν τη χώρα με γιοτ και άλλα σκάφη.

Αύξηση τουρισμού

Όπως περιγράφεται, πέραν από την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και άλλων για μετάβαση τόσο προς στην Κύπρο, όσο και προς τον Λίβανο, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ενδιάμεσο κόμβο για ταξίδια Λιβανέζων προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, υπό αυτή τη διάσταση θα προκύψουν επιπλέον οφέλη για τον κυπριακό τουρισμό. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 100.000 Λιβανέζοι φτάνουν στην Κύπρο φτάνουν κάθε χρόνο κατά τη θερινή σεζόν.

Επενδύσεις σε υποδομές

Όπως είχε γράψει ξανά ο «Φ», οι επενδυτές ενημέρωσαν αρμόδιους φορείς πως θέλουν η βάση της εταιρείας να βρίσκεται στην Κύπρο και η γραμμή να πραγματοποιείται υπό κυπριακής σημαία πλοίο, ενώ πρόθεση τους είναι όπως επενδύσουν για τη δημιουργία διάφορων υποδομών στο λιμάνι Λάρνακας.

Οι πρώτες επαφές έγιναν μέσω του Invest Cyprus, ενώ οι επενδυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Οι τιμές των εισιτηρίων

Αν και όπως αναφέραμε μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε σοβαρή εξέλιξη με το θέμα, εντούτοις, βάσει εκτιμήσεων υπολογίζεται πως το ακτοπλοϊκό εισιτήριο θα είναι κατά περίπου 20% φθηνότερο σε σχέση με το αεροπορικό, με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για τιμές κοντά στα 200 δολάρια. Η τιμή των αεροπορικών εισιτήριων από και προς Λίβανο ξεπερνούν τα 300 δολάρια.

Η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι περίπου τέσσερις ώρες, με τον σχεδιασμό να προβλέπει πως το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται από το λιμάνι Λάρνακας στο λιμάνι Jounieh, που βρίσκεται βόρεια του λιμανιού της Βηρυτού.