Συνολικά 350 προϊόντα θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στη ψηφιακή πλατφόρμα «e-kalathi», μέσω της οποία οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το κατάστημα το οποίο θα τα διαθέτει στην χαμηλότερη τιμή. Οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν την εφαρμογή στο κινητό τους και να αναζητούν τις πιο χαμηλές τιμές. Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στην εφαρμογή, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή περί τα τέλη του καλοκαιριού, θα χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες και θα αφορούν τρόφιμα, βρεφικά είδη και είδη οικιακής χρήσης.  

Μεταξύ των προϊόντων που περιλαμβάνονται στην κατηγορία τρόφιμα και θα ενταχθούν στο «e kalathi» θα είναι: γάλα, τυρί, γιαούρτι, ψωμί, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ζάχαρη, καφές, όσπρια,  κρέας, αυγά, λαχανικά, φρούτα, χυμοί κλπ. Ουσιαστικά θα περιληφθεί η πλειοψηφία των τροφίμων τα οποία είναι αναγκαία για τα νοικοκυριά.

Στην κατηγορία βρεφικά είδη θα περιληφθούν τα εξής προϊόντα: βρεφικές πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες και γάλα για βρέφη κλπ.

Στην κατηγορία είδη οικιακής χρήσης, θα περιλαμβάνονται είδη καθαρισμού, απορρυπαντικά, πλυντηρίου, υγρό πιάτων, χαρτί κουζίνας και υγείας, οδοντόκρεμες, σαμπουάν κλπ.

Τα πρώτα 350 προϊόντα για τα οποία θα υπάρχει δυνατότητα συλλογής και παρακολούθησης των τιμών, θα καθοριστούν με διάταγμα που θα εκδώσει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου. Επίσης, ανάλογα με τη ζήτηση και την ανταπόκριση που θα υπάρχει ο κατάλογος θα διευρύνεται. Ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στον «Φ» δήλωσε πως αρχικά θα επιλεχθούν τα 350 προϊόντα τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο καλάθι του νοικοκυριού, επισημαίνοντας πως οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν να ενταχθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα 1500 προϊόντα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, κάθε ημέρα οι τιμές των προϊόντων που θα ενταχθούν στο  «e-kalathi» θα διαφοροποιούνται έτσι ώστε οι καταναλωτές να επιλέγουν το φθηνότερο κατάστημα και να επωφελούνται των χαμηλότερων τιμών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από πέρσι μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ σε είδη ανάγκης

Θα προσαρμοστεί στα κυπριακά δεδομένα

Ουσιαστικά θα είναι η ίδια εφαρμογή e-καταναλωτής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά θα προσαρμοστεί στα κυπριακά δεδομένα. Ο υπουργός Ενέργειας στην Ελλάδα είχε επαφές με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μετέφερε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για να μεταφέρουν την ελληνική πλατφόρμα στην Κύπρο. Όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου οι κωδικοί των προϊόντων ήδη υπάρχουν στην ελληνική πλατφόρμα και θα αξιοποιηθούν από τις κυπριακές αρχές. Σύμφωνα με τον υπουργό, εκτός της κυπριακής ψηφιακής πλατφόρμας θα μείνουν οι τιμές των καυσίμων, καθώς ήδη εφαρμόζεται το παρατηρητήριο με τα πετρελαιοειδή. Στο μέλλον, είπε, ο κ. Παπαναστασίου, δεν απέκλεισε να περιληφθούν στην πλατφόρμα και υπηρεσίες . Όπως εξήγησε, ανάλογα με την εξέλιξη της πλατφόρμας από την ελληνική κυβέρνηση, οι αλλαγές θα εφαρμόζονται και στην Κύπρο. Στο μεταξύ,  ανάλογα με την γεωγραφική θέση που θα βρίσκεται ο καταναλωτής το e-kalathi  θα παραθέτει τις υπεραγορές που πουλούν συγκεκριμένα προϊόντα σε πιο χαμηλές τιμές.  

Βαριά πρόστιμα

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής και θα περιλαμβάνει πρόνοιες με τις οποίες θα έχουν υποχρέωση να ενταχθούν επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών, πέραν των €2 εκατ. Μάλιστα, όσες υπεραγορές αρνούνται να ενταχθούν στην πλατφόρμα ή εάν οι τιμές των προϊόιντων που αναρτούν στο e-kalathi είναι διαφορετικές από αυτές που θα είναι στα ράφια, τότε θα υπόκεινται σε χρηματικές κυρώσεις. Στο μεταξύ, με τη λειτουργία της πλατφόρμας, θα διασφαλίζεται πως δεν θα υπάρξει και αισχροκέρδεια όταν μηδενιστεί ή μειωθεί προσωρινά το ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα.