Η τοποθέτηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών στο θέμα του απεσταλμένου είναι εκείνο που αναμένει η Λευκωσία ότι θα δώσει ώθηση στο Κυπριακό, όχι για διαπραγματεύσεις αλλά για κάποιας μορφής διάλογο. Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων βρέθηκαν χθες στον Κορμακίτη απ’ όπου έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για το Κυπριακό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επανέλαβε και χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση ότι η τουρκική πλευρά απορρίπτει την πρόταση των ΗΕ για τον διορισμό συγκεκριμένου προσώπου στην θέση απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας εκ νέου τη θέση της Λευκωσίας ότι ένας τέτοιος διορισμός είναι σημαντικός στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.
Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο στη συνάντησή του πρόσφατα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και χθες στη συνάντησή του με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Ζαν-Πιερ Λακρουά επανέλαβε ότι ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ θα είναι μια σημαντική εξέλιξη. Υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά απάντησε εντός 24 ωρών για συγκεκριμένη προσωπικότητα που προτάθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Η ουσία μας ενδιαφέρει, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, και η ουσία είναι, είπε, η προσωπικότητα που θα επιλεγεί από τον ΓΓ να έχει ως πρώτη, ύψιστη προτεραιότητα τη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο διορισμός απεσταλμένου από πλευράς Ηνωμένων Εθνών θα σπρώξει τις εξελίξεις και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις του από τον κατεχόμενο Κορμακίτη έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν οι απαράδεκτες αξιώσεις περί δύο κρατών και να διοριστεί το συντομότερο δυνατό, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ των ΟΗΕ, προκειμένου να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω για την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, με σκοπό να επανενώσουμε τον τόπο μας. Θέλουμε και πρέπει να επενδύσουμε, τόνισε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, στην ειρήνη, την ασφάλεια, την ελευθερία και την ευημερία που αξίζει στον τόπο μας.
Στον Κορμακίτη βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος στις δικές του δηλώσεις σημείωσε ότι «η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση μάς απομακρύνει από τη λύση. Εμείς νιώθουμε πάρα πολύ αυτό το αίσθημα γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε τα κατεχόμενα μέρη μας ούτε στην κατοχή, ούτε να μείνουμε με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, τη διαχωριστική γραμμή», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι «αυτή η κατάσταση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τον τόπο μας και τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους». «Είναι για αυτό που πρέπει να μείνουμε αφοσιωμένοι, συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού συνεχίζοντας από εκεί που μείναμε το 2017, διαφυλάσσοντας ό,τι συμφωνήσαμε μέχρι και το Κραν Μοντανά και να προσπαθήσουμε με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό, να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Στο μεταξύ, το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η ΚΔ «έχει εγκλωβιστεί στον διορισμό «απεσταλμένου», δίνοντας την ευκαιρία στον ηγέτη της κατοχής να δρα ανεξέλεγκτος, κλιμακώνοντας τις παράλογες του αξιώσεις στην προσπάθεια να αναβαθμίσει το ρόλο του ψευδοκράτους».
Σε μια άλλη εξέλιξη ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με ένα ρεαλιστικό μοντέλο λύσης στην Κύπρο, με συνεργασία των «δύο κρατών», και δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με βάση το ομοσπονδιακό μοντέλο, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της «Διεθνούς Ένωσης Διπλωματών», με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρός της, Χαλίλ Σερτ, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο Χαλίλ Σερτ συνοδευόταν από τον «βουλευτή» του Δημοκρατικού Κόμματος στην κατεχόμενη Κερύνεια, Σερχάτ Άκπιναρ, την Anneizsha Angela Sert, τη Miriam Geiger, τον Rudolf Hans Jordi και την Betsy Fernandez Jord.