Η μάχη κατά του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα στόχο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του ΕΛΚ που ξεκίνησε σήμερα στο Βουκουρέστι.

Η σύνοδος του ΕΛΚ θα επικυρώσει το μανιφέστο του κόμματος για την επόμενη πενταετία και θα εκλέξει τις υποψήφιες του κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανακοίνωσε ότι η Ούρουσα φον ντερ Λάιεν θα είναι η μοναδική υποψήφια του κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης ανέφερε ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Η διαδικασία εκλογής της επικεφαλής υποψήφιας του ΕΛΚ, θα διεξαχθεί αύριο, και παρά το ότι δεν υπάρχει άλλη ανθυποψηφιότητα η διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι το γαλλικό κόμμα «Ρεπουμπλικάνοι» ανακοίνωσαν ότι δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ οι προκλήσεις είναι από τη μια ο λαϊκισμός και το εξτρεμισμός και από την άλλη η παγκόμσια οικονομία.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για μαζική παρουσία στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, τονίζοντας πως ενίσχυση του ΕΛΚ αποτελεί την καλύτερη απάντηση εναντίον των φαινομένων του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού. Υπέδειξε πως πρέπει προς όλους να περάσει το μήνυμα για τη σημασία που έχει στο να ενισχυθεί η δύναμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο θέμα του μεταναστευτικού ο πρόεδρος του ΕΛΚ τόνισε πως το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί είναι πως για τους μετανάστες εκείνη η που αποφασίζει είναι η Ευρώπη και όχι οι διακινητές. Όσον αφορά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από ορισμένα εθνικά κόμματα μέλη του ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το πιο μεγάλο κόμμα στην Ευρώπη με διαφορετικές απόψεις.

Στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται και η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία θα μιλήσει κατά την αυριανή ημέρα των εργασιών της συνόδου. Η Αννίτα Δημητρίου θα έχει στο περιθώριο της συνόδου σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων και συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΚ. Στην αυριανή σύνοδο θα μιλήσει και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος φτάνει στο Βουκουρέστι αργά απόψε.