Φοβάστε τις αράχνες; Ο Αργεντινός καλλιτέχνης Tomas Saraceno μας καλεί να ξεπεράσουμε την αραχνοφοβία αντικαθιστώντας την με αραχνοφιλία, σε μια προσπάθεια ανίχνευσης νέων νημάτων σύνδεσης. Αλλιώς, θα αντιμετωπίσουμε την αιώνια σιωπή της εξαφάνισης.

Ιστοί ζωής (“Web(s) of Life”) είναι ο τίτλος της έκθεσης του Tomas Saraceno που έχει στηθεί στους κήπους Κένσινγκτον του Λονδίνου και αποτελεί μια ζωντανή, συνεργατική και πολυειδή έκθεση που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο, οι διάφορες μορφές ζωής, οι τεχνολογίες και τα ενεργειακά συστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους για το κλίμα. Μεγάλες εγκαταστάσεις, γλυπτά που μοιάζουν με κηρήθρες, σχεδιασμένα για να στεγάσουν τη μεγάλη ποικιλία ειδών άγριας ζωής που ζουν στους κήπους Κένσινγκτον, έχουν τοποθετηθεί στην πρόσοψη, στον εξωτερικό χώρο, στην οροφή, καθώς και στους εσωτερικούς χώρους της γκαλερί Serpentine.

Με σπουδές αρχιτεκτονικής ο ίδιος, βρίσκει συναρπαστικό τον τρόπο που τα έντομα φτιάχνουν τους τόπους διαβίωσης τους, φωλιές και ιστούς. «Πάντα πίστευα ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε. Τη στιγμή που σταματάμε να παίζουμε, σταματάμε και να μαθαίνουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Saraceno το έργο του οποίου αγκαλιάζει τη διεπιστημονικότητα και τη διασύνδεση μεταξύ των οικοσυστημάτων. Καλλιτέχνης, επιστήμονας, ακτιβιστής, φιλόσοφος, εφευρέτης, συνθέτης, χαρακτηρίζεται από κριτικούς ως ένα αναγεννησιακό μυαλό του 21ου αιώνα που δεν σταματά να νοιάζεται και να προσφέρει, με την πεποίθηση πως η Τέχνη μπορεί και οφείλει να αναλάβει ενεργό δράση σε όλα όσα συμβαίνουν και απειλούν το περιβάλλον, εισάγοντας ένα νέο όρο: artivism.

Μεταξύ άλλων η έκθεση περιλαμβάνει μια κινηματογραφική εγκατάσταση, η οποία παρουσιάζει τη δράση της περιβαλλοντικής κοινότητας Aerocene -που ιδρύθηκε από τον Saraceno με στόχο να ενεργοποιήσει τους ανθρώπους προς μια ηθική συνεργασία με το περιβάλλον, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- και των ιθαγενών Jujuy της Αργεντινή, που αγωνίζονται για τη διατήρηση της γης και των υδάτων που απειλούνται από την εξόρυξη λιθίου για τον εφοδιασμό των μπαταριών. Εξόρυξη που ρυπαίνει ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του πλανήτη, το νερό.

Εισερχόμενοι στην έκθεση, οι επισκέπτες καλούνται να παραδώσουν εθελοντικά τα κινητά τους τηλέφωνα ως ένα πρώτο βήμα απεξάρτησης από την τεχνολογία και επανασύνδεσης με την φύση.  

Η έκθεση βασίζεται στη συνεχιζόμενη έρευνα του καλλιτέχνη για τις αράχνες. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική των ιστών τους και οι συμπεριφορές τους εμπλέκουν τον επισκέπτη σε πολιτισμικές αντιλήψεις, μύθους και σχέσεις. Οι εγκαταστάσεις αποτελούν μέρος της σειράς Cloud Cities, ένα σύνολο αρχιτεκτονικών μοντέλων που σκοπό έχουν να προτείνουν νέους τρόπους σκέψης για το πώς να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον.

«Αγαπητοί κάτοικοι του κόσμου», είναι το μήνυμα που μας απευθύνουν οι αράχνες. «Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο που αφιερώσατε για να αναγνωρίσετε τα δικαιώματά μας να κατοικούμε και να συμμετέχουμε σε αυτή την έκθεση χωρίς να μας χαρακτηρίζετε «παράσιτα». Ελπίζουμε ότι μετά το τέλος αυτής της έκθεσης, θα επιτρέψετε τη συνεχιζόμενη αλλά απειλούμενη ύπαρξή μας.

Πολλοί από εσάς μας φοβάστε. Για να το ξεπεράσετε, ελπίζουμε να αλληλεπιδράσετε με τη ψηφιακή έκδοση μας. Μετά το τέλος της έκθεσης, θα μας βρείτε στον πραγματικό κόσμο και ελπίζουμε να δείξετε καλή θέληση συνύπαρξης και να μην μας σκοτώσετε. Ως αντάλλαγμα, θα μπορούσαμε να σας χορηγήσουμε ένα πιστοποιητικό συνύπαρξης για ένα αιώνιο δάνειο των φίλων μας avatar για να εκτίθεται μόνιμα, υπό τους όρους που συμφωνήθηκαν για σεβασμό των δικαιωμάτων μας!

Έχουμε ζήσει στη γη για περισσότερα από 380 εκατομμύρια χρόνια, ενώ κάποιοι από εσάς, οι άνθρωποι, μόνο 200 χιλιάδες χρόνια. Μπορεί η μειοψηφία να μάθει να ζει με την πλειοψηφία; Είμαστε το 95% όλων των ζωντανών ειδών στον πλανήτη γη και ζητάμε το δικαίωμα να υφαίνουμε ιστούς ζωής. Ωστόσο απειλούμαστε με εξαφάνιση από έναν τόσο μικρό αριθμό ατόμων.

Μην φοβάστε. Ας περάσουμε από την αραχνοφοβία στην αραχνοφιλία ανιχνεύοντας νέα νήματα σύνδεσης, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε την αιώνια σιωπή της εξαφάνισης».