Τη ριζική αναθεώρηση των όρων και της φιλοσοφίας του πλαισίου θεατρικών επιχορηγήσεων ζητά η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το υφιστάμενο, αναθεωρημένο σχέδιο Θυμέλη θέτε σε βάθος χρόνου σοβαρό θέμα βιωσιμότητας σε όλο το φάσμα του ελεύθερου.
Τα έξι θέατρα που συναποτελούν την Ομοσπονδία (Σατιρικό, Ένα, ΕΘΑΛ, Σκάλα, Διόνυσος και Ανεμώνα) διοργάνωσαν διάσκεψη τύπου την Τρίτη στο φουαγιέ του Θεάτρου Ένα, όπου εξέφρασαν για μια ακόμη φορά τις σοβαρές ανησυχίες τους για τη διαμορφωθείσα κατάσταση σε σχέση με τη διανομή των επιχορηγήσεων για το ελεύθερο θέατρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έξι θεατρικοί φορείς, παρά τις σοβαρές διαφωνίες τους, έκαναν τελικά κανονικά τις αιτήσεις τους υπό τους αναθεωρημένους όρους, αφού δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς και θα έπρεπε να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι με την επικείμενη κιόλας ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα διαφανεί ότι το νέο πλαίσιο επιχορηγήσεων δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου για τα παλαιότερα θέατρα αδιάλειπτης λειτουργίας.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΘΑΛ Αχιλλέας Γραμματικόπουλος επανέλαβε στη διάσκεψη τύπου την πεποίθηση της Ομοσπονδίας που είχε εκφράσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες στη Βουλή, ότι το σχέδιο αυτό είναι καταστροφικό και θα επιφέρει κατάρρευση ολόκληρου του θεατρικού οικοδομήματος, με τις επιπτώσεις να αφορούν αλυσιδωτά και τα υπόλοιπα ελεύθερα θέατρα, όσο φυσικά και τους καλλιτέχνες.
Τα έξι θέατρα ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους επιμένουν στην πρότασή τους να τους δίνεται σταθερό «κλειδωμένο» ποσό 160 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο, χωρίς αξιολόγηση αλλά με αυστηρό έλεγχο ως προς τη διάθεση των χρημάτων. Αυτό θα τους δίνει την ευχέρεια να δίνουν μίνιμουμ 20 τρίμηνα συμβόλαια αλλά ακόμη και να κάνουν πολυπρόσωπες παραγωγές ή ακόμη και συνεργασίες. Μάλιστα, υπολογίζουν ότι στην ουσία μιλούν για μια αύξηση της τάξης του 18%, που δεν είναι απαγορευτική αν υπολογίσει κανείς ότι το σχετικό κονδύλι έχει αυξηθεί φέτος κατά περίπου 30%.
Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς του ελεύθερου θεάτρου θεωρούν επιβεβλημένη την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του σχετικού κονδυλίου των θεατρικών επιχορηγήσεων, ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι ευχαριστημένοι μέσα στο διαμορφωθέν θεατρικό τοπίο, αλλά, όπως αφήνουν να εννοηθεί, πάνω απ’ όλα ευχαριστημένοι θα είναι οι θεατές που θα απολαμβάνουν πιο απαιτητικές παραστάσεις χωρίς εκπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της διάσκεψης αφιερώθηκε στην επεξήγηση των λόγων που οδήγησαν τα έξι θέατρα στη σύσταση της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας. Διαβεβαίωσαν ότι το σώμα αυτό γεννήθηκε μέσα από τις συγκεκριμένες ανάγκες που ανέκυψαν μετά την πανδημία και σκοπό δεν έχει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα μόνο των συγκεκριμένων φορέων ή να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη δημιουργία θεάτρων «δύο ταχυτήτων», αλλά να υπερασπιστεί όλο το οικοδόμημα του θεάτρου.
Η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων ανέφερε τέλος ότι θα εντείνει τις πιέσεις για αποτίμηση και αναθεώρηση του πλαισίου επιχορηγήσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μη βρεθούν τα μέλη της και το επόμενο διάστημα μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, με έντονο τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τους.