Κατόπιν κοινής διαπίστωσης με τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο εφαρμογής του έγιναν οι όποιες αναθεωρήσεις στο Σχέδιο Θυμέλη 2024, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Το ΥφΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση- απάντση με αφορμή τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου και τις αντιδράσεις των έξι μελών της στις πρόνοιες του αναθεωρημένου Σχεδίου. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή ήταν η «πρώτη φορά» που διενεργήθηκε Δημόσια Διαβούλευση, με στόχο το Υφυπουργείο να αφουγκραστεί τις απόψεις και εισηγήσεις (γραπτώς και δια ζώσης), των μελών της θεατρικής κοινότητας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς του τομέα, αλλά και οργανωμένα σύνολα.

Η πολιτεία τονίζει και πάλι ότι η εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου για το έτος 2024 θα επαναξιολογηθεί και εφόσον προκύψει πρόσθετη ανάγκη, θα διαμορφωθεί εκ νέου. Τις επόμενες μέρες που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του α’ εξαμήνου για το Σχέδιο Θυμέλη 2024, θα είναι πιο σαφές κατά πόσο υπάρχει η ανάγκη για τυχόν πρόσθετες τροποποιήσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενες προκηρύξεις.

Σε αυτή την περίπτωση το Υφυπουργείο διαβεβαιώνει ότι «στο πλαίσιο της διάθεσης και πρόθεσής του για επικοινωνία και διάλογο με τους φορείς και τα άτομα του θεατρικού τομέα», θα επανέλθει για περαιτέρω συζήτηση επί των προνοιών του Σχεδίου.

Υποδεικνύει επιπλέον ότι οι κύριες αλλαγές, που έχουν ενταχθεί, στη βάση των εισηγήσεων των εμπλεκόμενων φορέων, στοχεύουν στην πιο ισορροπημένη, συμπεριληπτική, αποτελεσματική και σύγχρονη διάθεση των κρατικών πόρων για την ανάπτυξη του Θεάτρου.

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις αποσκοπούσαν στη:

  • Διασφάλιση εφαρμογής της νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων για την καταβολή μισθών και ωφελημάτων στους ηθοποιούς, οι οποίοι απασχολούνται στις παραγωγές που χρηματοδοτούνται από το «ΘΥΜΕΛΗ».
  • Διασφάλιση ίσης αντιμετώπισης των δικαιούχων του Σχεδίου. Όλοι οι δικαιούχοι πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (μη κερδοσκοπικές εταιρείες, σωματεία, ιδρύματα), τα οποία έχουν υποχρέωση να αποδεικνύουν ότι δεν έχουν οφειλές προς Φ.Π.Α., Φόρο Εισοδήματος και Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Επίσης, έχουν υποχρέωση υποβολής εξελεγμένων οικονομικών καταστάσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος. Περιλήφθηκε δε μοριοδότηση 5% για συνεργασίες μεταξύ φορέων και άτυπων ομάδων.
  • Ενίσχυση της θεατρικής ανάπτυξης του τόπου και δη, της παραγωγής θεατρικών παραστάσεων από θεατρικούς φορείς της Κύπρου. Επομένως, οι χορηγίες του Σχεδίου πρέπει να καταβάλλονται με βάση και τα καλλιτεχνικά κριτήρια.

Η αρμόδια αρχή για τον πολιτισμό αναφέρει εξάλλου ότι το συνολικό πλαίσιο των χορηγικών προγραμμάτων που προσφέρει, παρέχει ευκαιρίες χρηματοδότησης σε διάφορα πολιτιστικά σχήματα. Για παράδειγμα, σήμερα προκηρύχθηκαν Σχέδια στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πολιτισμός ΙΙ», το οποίο, κάτω από τον υποτομέα «Θέατρο», παρέχεται η δυνατότητα σε άτυπες ομάδες, που δεν εντάσσονται στους δικαιούχους του Σχεδίου «ΘΥΜΕΛΗ», να αιτηθούν χορηγία.

Επιπλέον, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα προκηρυχθεί και το «Σχέδιο Κάλυψης Λειτουργικών Δαπανών» που θα καλύπτει λειτουργικές δαπάνες των θεάτρων με μόνιμη στέγη έως και το 60% των λειτουργικών τους δαπανών, με ανώτατο όριο το ποσό των €20.000.

Τέλος, σημειώνεται ότι για το Σχέδιο Θυμέλη έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2024 σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Στόχος του Υφυπουργείου με το κρατικό σχέδιο για την ενίσχυση της θεατρικής ανάπτυξης του τόπου, είναι να δώσει προτεραιότητα σε ποιοτικές καλλιτεχνικές προτάσεις -χωρίς να απορρίπτει τις νέες πρωτοβουλίες- να διευρύνει τα είδη θεάτρου που δύνανται να συμμετέχουν, να επιτύχει προσβασιμότητα σε περισσότερους πολίτες, επιτυγχάνοντας την πρόοδο, την ανάπτυξη  και την πολιτιστική παιδεία της κοινωνίας.