Άρχισαν τα «κάλαντα» για την Υφυπουργό Πολιτισμού, με αφορμή το Σχέδιο Θυμέλη, αφού πριν καλά- καλά ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το Α’ εξάμηνο του 2024, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από θεατρικούς φορείς που ενημερώθηκαν ότι έμειναν εκτός από την πρώτη φάση της διαδικασίας των επιχορηγήσεων.
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση από το Θέατρο Versus, το οποίο ζητά την παραίτηση της Λίνας Κασσιανίδου για σκοπούς ευθιξίας, καταλογίζοντάς της ότι φέρει την ευθύνη «για την απαξίωση που νιώθουν οι άνθρωποι του θεάτρου». Παράλληλα, χαρακτηρίζει «αισχρό» το διαμορφωθέν σχέδιο επιχορηγήσεων.
Από την πλευρά του, το Θέατρο Ροή, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του κάνοντας λόγο για «ασφυξία» και υποστηρίζοντας ότι αντί να υποστηρίζει τη θεατρική δημιουργία, το εν λόγω σχέδιο φαίνεται να επιδιώκει το κλείσιμο θεάτρων «επαναφέροντας μας σε μια περίοδο σκοταδισμού και ολιγοπωλίου».
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Θεάτρου Versus σημειώνεται πως οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, και οι υποστηρικτές του Θεάτρου Versus, σε μια ένδειξη δυναμικής αντίδρασης, εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία και αντίθεση στο Σχέδιο θυμέλη 2024 που προτείνεται από την Υφυπουργό Πολιτισμού.
«Το εν λόγω σχέδιο, που διαχωρίζεται σε καλλιτεχνικό και διοικητικό στάδιο, όχι μόνο αποτελεί αδικία όσον αφορά τη χρηματοδότηση του θεάτρου, αλλά είναι επίσης απαξιωτικό για τα θέατρα και τους καλλιτέχνες. Ο διαχωρισμός αυτός καθιστά σχεδόν αισχρό το σχέδιο, καθώς η μη προσέλευση στο καλλιτεχνικό στάδιο σημαίνει αποκλεισμό από τη διαδικασία» αναφέρεται.
Το Θέατρο Versus διερωτάται ποιοι είναι αυτοί που εισηγήθηκαν, ενέκριναν και υλοποίησαν αυτό το σχέδιο, με τη συγκατάθεση της ίδιας της υφυπουργού. «Ποιος έχει το δικαίωμα να αφήσει επαγγελματίες με χρόνια υπηρεσίας στον πολιτισμό ανεξεταστέους; Η κ. Βασιλική Κασσιανίδου οφείλει άμεσα να παραιτηθεί για σκοπούς ευθιξίας και φέρει την ευθύνη για την απαξίωση που νιώθουν οι άνθρωποι του θεάτρου» προστίθεται.
Το θέατρο, που έχει ως έδρα του τη Λεμεσό, καλεί όλους τους υποστηρικτές του πολιτισμού «να ενώσουν τις φωνές τους και να απαιτήσουν την απαραίτητη αλλαγή για έναν πολιτισμό που εκπροσωπεί τις αξίες μας και ενισχύει τον πολιτιστικό μας πλούτο». Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι παραμένει αφοσιωμένο στην υπεράσπιση του πολιτισμού και της τέχνης, «παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» και ζητά από το θεατρόφιλο κοινό να ενώσει τη φωνή του για τη διαφύλαξη του πολιτιστικού μας πλούτου.
Θεάτρο Ροή: Προσβλητική η στάση του Υφυπουργείου
Στην τοποθέτησή του, το Θέατρο Ροή εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες και οι κανονισμοί του Υφυπουργείου Πολιτισμού το θέτουν σε αδιέξοδο και ασφυξία, αφού δεν προβλέπεται η επιχορήγησή του.
«Το θέατρο, το οποίο με τις προσπάθειές του και τις θυσίες του κατά τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε να λάβει χρηματοδοτήσεις, τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του νέου σχεδίου χορηγιών. Αντί να υποστηρίζει τη θεατρική δημιουργία, το εν λόγω σχέδιο φαίνεται να επιδιώκει το κλείσιμο θεάτρων, επαναφέροντας μας σε μια περίοδο σκοταδισμού και ολιγοπωλίου στον χώρο της θεατρικής δημιουργίας. Το ένα εξάμηνο χρηματοδοτηθήκαμε έστω με ψίχουλα, το άλλο μάς απέκλεισαν, το τρίτο μας πέταξαν πάλι ψίχουλα και τούμπαλιν λες και δεν υπηρετούμε εμείς εδώ και χρόνια με συνέπεια τον θεατρικό χώρο, λες και είμαστε τυχάρπαστοι» αναφέρεται.
Η ομάδα υπογραμμίζει ότι θεωρεί αυτή τη στάση «προσβολή και για μάς τους ίδιους, αλλά και για τους θεατές μας».
Παράλληλα, υποδεικνύει στην Υφυπουργό Πολιτισμού ότι ο Πολιτισμός και ειδικά το θέατρο «δεν πρέπει να υπόκειται στις προσωπικές επιθυμίες των οποιονδήποτε θεωρούν το θέατρο τσιφλίκι τους», αλλά «απαιτεί σοβαρότητα, σταθερότητα και πλουραλισμό».
Το Θέατρο Ροή ζητά από τη Λίνα Κασσιανίδου την άμεση συμπερίληψή του στο Θυμέλη ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του, μιας και δεν δόθηκε ούτε σ’ αυτό, ούτε στις υπόλοιπες «μη θεσμικές ομάδες» η δυνατότητα προσαρμογής με τα νέα δεδομένα.
«Είστε η θεσμική αρχή κ. Υφυπουργέ. Πείτε μας τι θέλετε. Πείτε μας το όραμα της πολιτικής σας. Θέλετε το κλείσιμο θεατρικών ομάδων επειδή δεν πέρασαν δύο χρόνια από τη νομική τους δημιουργία; Θέλετε να μείνουν άνεργοι ηθοποιοί και τεχνικοί; Να σταματήσουμε να εκφραζόμαστε με την τέχνη μας; Να κλείσουμε το στόμα μας; Πείτε μας κ. Υφυπουργέ ή δώστε μας λύσεις» αναφέρει καταληκτικά στην τοποθέτησή της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Ροή Βαλεντίνα Σοφοκλέους.
Να σημειωθεί ότι το αναθεωρημένο σχέδιο επιχορηγήσεων Θυμέλη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από την πρώτη ημέρα σχεδόν της εμφάνισής του, με τα παλαιότερα θεατρικά σχήματα να ζητούν αναθεώρηση και να διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι βιώσιμο. Το θέμα απασχόλησε και ειδική συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής.