Αναβιώνει μετά από 14 χρόνια ο θεσμός του Βραβείου για τη Διάσωση και Προβολή της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

Η σχετική εισήγηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το βραβείο, το οποίο θεσπίστηκε το 2002, έχει ως στόχο την αναγνώριση της συμβολής προσώπων ή οργανισμών και φορέων στην προστασία, μελέτη και ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς της χώρας.

Είναι συμβολικού χαρακτήρα και απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο ειδικής τελετής. Έως τώρα έχουν βραβευθεί οι ακόλουθοι: Κωνσταντίνος Λεβέντης (2002), Δημήτρης Πιερίδης (2004), η Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή Κύπρου (2006), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (2008) και ο Βάσος Καραγιώργης (2011).

Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε πενταμελής Επιτροπή Επιλογής, η σύνθεση της οποίας αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Επιτροπή έχει την ευθύνη να υποβάλει ή ίδια αλλά και να αξιολογεί τις υποψηφιότητες που πιθανόν να υποβάλουν άλλοι, με κριτήριο την προσφορά του ατόμου ή του φορέα σε ό,τι σχετίζεται με την αρχαιολογική κληρονομιά της Κύπρου, και να καταλήγει, μέσω τεκμηριωμένης απόφασης, στον τελικό αποδέκτη του Βραβείου.

Η Επιτροπή για το 2025 απαρτίζεται από:

  1. Την Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοΐστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Ιακώβου (πρόεδρος της Επιτροπής)
  2. Τον Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων ή εκπρόσωπό του
  3. Τη Διευθύντρια του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού ή εκπρόσωπό της,
  4. Την πρόεδρο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Μαρίνα Σολομίδου- Ιερωνυμίδου,
  5. Τον Έφορο Συλλογών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου

Οι υποψήφιοι για το βραβείο (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) θα πρέπει να έχουν επιδείξει εξαιρετική προσφορά, για τουλάχιστον 10 έτη, στους τομείς της μελέτης, συντήρησης, προστασίας και προβολής της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου. Διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι δεν είναι απαραίτητο να έχουν κυπριακή υπηκοότητα, και ότι από τη διαδικασία εξαιρούνται οι εν ενεργεία ή αφυπηρετήσαντες υπάλληλοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Εκτός από τα μέλη της επιτροπής, υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν, μέσω ανοικτής διαδικασίας που περιγράφεται παρακάτω και από άλλους με γνώση επί του θέματος.

Κάθε υποψηφιότητα υποβάλλεται με επιστολή, η οποία θα περιλαμβάνει ένα σύντομο κείμενο (έκτασης 500 λέξεων) που θα αιτιολογεί την πρόταση, καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό του ατόμου που προτείνεται.

Στην περίπτωση που η πρόταση αφορά κάποιο οργανισμό ή φορέα, με την πρόταση θα πρέπει να υποβάλλεται και ένα σύντομο κείμενο που να περιγράφει την ιστορία του οργανισμού ή φορέα και την δράση του στον τομέα της προστασίας, μελέτης και ανάδειξης της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου. 

Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@culture.gov.cy το αργότερο μέχρι τις 29 Αυγούστου 2025. Ο τίτλος του ηλεκτρονικού μηνύματος πρέπει να αναγράφει: Υποβολή Υποψηφιότητας – Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς.

Η αξιολόγηση και απονομή του βραβείου θα γίνει πριν το τέλος του 2025, που είναι το έτος συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.