Πολυσέλιδο αναλυτικό έγγραφο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα, όπως ήταν και η απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέσα από το πολυσέλιδο έγγραφο ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά στα τρία βασικά ερωτήματα που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Περιλαμβάνει όλες τις επιστολές του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, τις προτάσεις που έθεσε σε σχέση με το φυσικό αέριο, τις προτάσεις προς τη Λουτ, τα ΜΟΕ κ.λπ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγράφει τις ενέργειες που είχαν γίνει από ελληνοκυπριακής πλευράς τα δύο τελευταία χρόνια, δηλαδή από το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα και μετά. Δίνει παράλληλα έμφαση στην πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, η οποία συνέβαλε –όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι– στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου.

Επίσης, μέσω του εγγράφου καταγράφονται και τα 21 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά, απαντώντας έτσι και σ’ αυτό το ερώτημα που τέθηκε από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας. 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το έγγραφο Αναστασιάδη κινείται εντός του πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με περισσότερες εξουσίες στις πολιτείες και όλα τα υπόλοιπα να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Ακόμα γίνονται αναφορές στο πλαίσιο του ΓΓ ΟΗΕ όπως αυτό παρουσιάστηκε κατά τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα με τον ΠτΔ να καταγράφει τις θέσεις και τις προσεγγίσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του κειμένου του Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και για μια σειρά από αρνητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς που λειτουργούν αρνητικά για τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Αναφέρεται στις ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις παραβιάσεις στην Νεκρή Ζώνη και τις απειλές σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Όπως πληροφορούμαστε, ο ΠτΔ σημειώνει στο έγγραφο προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι αυτές οι ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος. Επίσης, υπενθυμίζει τον διεθνή οργανισμό ότι οι υδρογονάνθρακες ουδέποτε ήταν θέμα στις διαπραγματεύσεις. 

Απάντησε και ο Ακιντζί 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί έστειλε, τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, στον ΓΓ του ΟΗΕ έκθεση –όπως αναφέρεται–, με την οποία εξηγεί το πώς και με ποια βήματα η τ/κ πλευρά στηρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στην Κύπρο, όπως έχει ζητηθεί από το ψήφισμα 2483 του ΣΑ του ΟΗΕ ημερομηνίας 25 Ιουλίου 2019, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.
 Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του κ. Μπουρτζιού, στην έκθεση που απαρτίζεται από τρεις κύριες πτυχές περιλαμβάνονται τα απτά, όπως αναφέρει, βήματα που έκανε η τ/κ πλευρά από το 2015 μέχρι σήμερα για μια βιώσιμη και περιεκτική λύση και λεπτομερώς εξηγεί τα ΜΟΕ που πρότεινε προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των κοινοτήτων και της προσέγγισης και την πρόταση για να μειωθεί η ένταση για τους υδρογονάνθρακες.

Ενημέρωση Μητσοτάκη 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το έγγραφο που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή πλευρά και το οποίο απέστειλε ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΠτΔ φρόντισε όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει στα χέρια και αντίγραφο του εγγράφου που στάληκε στον ΓΓ του ΟΗΕ. 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό λεπτομερώς για το έγγραφο, το οποίο έχει ετοιμάσει ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτως ώστε οι δύο ηγέτες, οι δύο πλευρές να καταθέσουν υπόμνημα με όλες τις ενέργειες που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα, έγγραφο που επιδόθηκε στον Πρωθυπουργό και στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει λεπτομερώς όλες τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όλες τις προτάσεις που έκανε εποικοδομητικά, αλλά και τα όσα η ελληνοκυπριακή πλευρά εισηγήθηκε για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης». 

 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο έγγραφο που κατατέθηκε ήδη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει σαφέστατα την ετοιμότητα του να συνεργαστεί με τον ΓΓ και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 25 Νοεμβρίου, ώστε να γίνει το αποφασιστικό βήμα για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό υπήρξε αλληλοενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και διεξοδική συζήτηση για την επικείμενη συνάντηση με τον ΓΓ στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο. «Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός εξέφρασε υποστήριξη στην προσπάθεια του ΓΓ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.