Τι να είναι άραγε οι ευρωεκλογές; Μια πολιτική διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες για κάτι που μας αφορά και που μας επηρεάζει; Ή μια χαλαρή ψήφος, που μας δίνει την ευκαιρία να τιμωρήσουμε ή να επιβραβεύσουμε κυβερνήσεις και κόμματα για το τι γίνεται στη χώρα μας;

Μάλλον ισχύουν και τα δύο. Κάποιοι θα ψηφίσουν με βάση τις ιδεολογικές τους αντιλήψεις και τις προσωπικές τους απόψεις σε σχέση για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν συναισθηματικά απλά για να στείλουν μήνυμα, ξέροντας πως αυτό δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την ντόπια πολιτική κατάσταση.

Τι κοινό έχουν, όμως αυτές οι δύο ομάδες; Ότι είναι πολύ πιθανόν πολλοί και από τους μεν και από τους δε στο τέλος να μην πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν αλλά να προτιμήσουν να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Να κάτσουν στο σπίτι τους στον καναπέ τους να ξεκουραστούν ή να πάνε καμιά εκδρομή. Πάντως, όχι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι οι ευρωεκλογές είναι αυτές που κινητοποιούν λιγότερο τους πολίτες.

Όλες οι δημοσκοπήσεις σε όλα τα κράτη μέλη δείχνουν πως η αποχή θα σαρώσει. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτοί που δεν θα πάνε να ψηφίσουν θα είναι περισσότεροι από αυτούς που θα πάνε. Ένα άλλο, ίσως σημάδι των καιρών, πως η μειοψηφία κάποιες φορές είναι αυτή που καθορίζει την τύχη της πλειοψηφίας.

Όπως και να έχει, αυτοί που είναι πιθανόν να μην ψηφίσουν βρίσκονται στο στόχαστρο των κομμάτων, αφού τους χρειάζονται απεγνωσμένα για να μπορέσουν να νικήσουν ή έστω να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. Για αυτό και με κάθε ευφάνταστο τρόπο από βίντεο στο TikTok και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα μέχρι προσωπικές προκλήσεις και εκκλήσεις προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Κόμματα και υποψήφιοι μάταια κάνουν ότι μπορούν για να ξορκίσουν την αποχή.

Το ποια κόμματα ευνοούνται από την αποχή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Με τα χρόνια, όμως φάνηκε ότι η μη προσέλευση στις κάλπες επηρεάζει περισσότερο αρνητικά τα αριστερά κόμματα. Ενδεχομένως, και να ευνοούνται τα ακροδεξιά κόμματα, μιας και οι ψηφοφόροι τους είναι πιθανότερο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αν θα έχει αποτέλεσμα το κυνήγι των ψηφοφόρων του καναπέ θα φανεί την επόμενη μέρα των εκλογών όταν θα ξέρουμε ποιοι θα έχουν ψηφίσει. Η αλήθεια είναι, όμως πως πρόκειται για σημαντικές εκλογές. Και είναι κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία η φωνή μας στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, να ακουστεί.