Το βλέμμα στις ανακοινώσεις της Federal Reserve έχουν στραμμένο σήμερα οι αγορές, αναμένοντας τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την οικονομία και τα επιτόκια.

Σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed και θα ακολουθήσει η δήλωση πολιτικής και η τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, καθώς και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ.

Η Fed δεν αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της, ούτε σε ό,τι αφορά το επιτόκιο αναφοράς της, που εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο εύρος 0%-0,25%. 

Αυτό που περιμένουν ωστόσο οι επενδυτές είναι τις εκτιμήσεις της για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο καιρό σκοπεύει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική, καθώς οποιαδήποτε ένδειξη ότι θα σηκώσει το “πόδι από το γκάζι” θα μπορούσε να βλάψει το κλίμα.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης να δουν εάν η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που έχει οδηγήσει το δολάριο υψηλότερα λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία να ανακάμπτει σταδιακά από το σοκ της πανδημίας, θα προκαλέσει την παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προκειμένου να διατηρήσει το κόσμος του μακροπρόθεσμου δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές παραγωγού στην Κίνα σημείωσαν την πιο απότομη πτώση τους σε τέσσερα χρόνια -υποδηλώντας την εξασθένιση της παγκόσμιας ζήτησης- λειτουργούν ως υπενθύμιση του αντίκτυπου που έχει η πανδημία του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Εξάλλου και ο ΟΟΣΑ στην σημερινή έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε ότι αυτή θα υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεσή της σε καιρό ειρήνης, τον τελευταίο αιώνα, πριν ανακάμψει το επόμενο έτος από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός.