Τον κώδωνα του κινδύνου για τις χρηματιστηριακές αγορές κρούει ο διευθύνων σύμβουλος της Global Macro Investor, Raoul Pal, ο άνθρωπος που προέβλεψε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σημειώνοντας ότι το “σήμα” για πώληση μετοχών θα δοθεί σύντομα.

Την τρέχουσα εβδομάδα εξάλλου μια σειρά αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών πρόκειται να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, δίνοντας μια πιο σαφή εικόνα για τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να ανακοινώσουν μεγέθη τριμήνου η μητρική της Google, Alphabet, η Amazon, η Apple, η Tesla, η Boeing και η Exxon Mobil.

Ο πρώην διευθυντής hedge fund της Goldman Sachs και νυν διευθύνων σύμβουλος της Global Macro Investor, Raoul Pal, σημειώνει ότι το “μεγαλύτερο πρόβλημα” για τον κόσμο στην παρούσα φάση είναι το δολάριο, σύμφωνα με το Marketwatch.

Όπως εξηγεί, η άποψη ότι η εκτύπωση χρήματος από την Fed θα προκαλούσε κατάρρευση του δολαρίου είναι “πολύ λάθος”. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι το δολάριο. Βρισκόμαστε σε φαύλο κύκλο όπου η επιβράδυνση της ανάπτυξης προκαλεί την άνοδο του δολαρίου, η οποία με τη σειρά της προκαλεί επιβράδυνση της ανάπτυξης, και ούτω καθεξής, καθώς οι δανειολήπτες παίζουν ‘μουσικές καρέκλες’ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δολάρια και να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους”.

“Οι γραμμές ανταλλαγής δολαρίων, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και οι άλλες πρωτοβουλίες (σ.σ. της Fed) δεν έχουν κάνει τίποτα για να σταματήσουν (σ.σ. αυτόν τον φαύλο κύκλο)”, προσθέσει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως τονίζει η εκτύπωση χρήματος -από την Federal Reserve- δεν θα λύσει αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως “διαρθρωτικό” πρόβλημα. “Όλες οι προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας για την επίλυση του τυπικού ζητήματος του δολαρίου τείνουν να υποβαθμίζουν όλες τις προσπάθειες έναντι του χρυσού. Και ο χρυσός σημειώνει ράλι εν μέσω προσδοκιών για αποπληθωρισμό του χρέους. “

“Υποθέτω ότι το επόμενο σήμα αποπληθωρισμού του χρέους θα έρθει όταν τα ομόλογα αρχίσουν να τιμολογούνται με αρνητικά επιτόκια. Αυτή η ημέρα θα έρθει σύντομα… και αυτό θα αποτελέσει το ‘σήμα’ για πώληση μετοχών και θα ξεκινήσει η φάση της αφερεγγυότητας”.

Οι αγορές

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά την εταιρική κερδοφορία, σύμφωνα με την Bespoke Investment Group. Πάνω από 200 εταιρείες ανακοίνωσαν κέρδη πρώτου τριμήνου τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αυτές που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν κατά 0,72% την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Ιστορικά οι μετοχών που ανακοίνωσαν κέρδη ανά μετοχή χαμηλότερα των εκτιμήσεων υποχώρησαν κατά 3,56%.

Την ίδια στιγμή, ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε την Παρασκευή 260 μονάδες υψηλότερα, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με απώλειες 1,9% και άνοιξε ανοδικά τη Δευτέρα καθώς ξεκινά μια σημαντική εβδομάδα για τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Οι ασιατικές αγορές επίσης ενισχύθηκαν μετά την κίνηση της Τράπεζα της Ιαπωνίας να άρει το ανώτατο όριο αγοράς ιαπωνικών κρατικών ομολόγων και υποσχέθηκε να αυξήσει τις αγορές εταιρικού χρέους. 

Το ίδιος και οι ευρωπαϊκές αγορές, που κινήθηκαν υψηλότερα, καθώς η Ιταλία -η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού στην ήπειρο- άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού.

Όσον αφορά την οικονομία των ΗΠΑ, όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά από μια περίοδο επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, ο Μπιλ Γκέιτς λέει ότι το “κλειδί” για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας είναι τα τεστ για τον κορωνοϊό. Ο συνιδρυτής της Microsoft σημειώνει ότι οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι και η ανίχνευση των κρουσμάτων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναχαιτιστεί ένα δεύτερο επιδημιολογικό κύμα.

Ο γίγαντας των αθλητικών ειδών Adidas, από την πλευρά του, ανακοίνωσε “βουτιά” της καθαρής κερδοφορίας του κατά 95% το πρώτο τρίμηνο του έτους και προειδοποίησε ότι μπορούσε θα πληγεί ακόμη περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι πωλήσεις του μειώθηκαν κα΄τα 19% στα 4,75 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε δοκιμαστική δοκιμή φαρμάκων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Επιπλέον, στην Ισπανία ήρθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι περιορισμοί των μετακινήσεων για τους νέους σε ηλικία, ενώ στη Βρετανία πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντά του αφού ανάρρωσε από τον κορωνοϊό. Ο Τζόνσον σε διάγγελμά του προς τους Βρετανού έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποίησε ότι η χώρα είχε έφτασε “στο όριο του μέγιστου κινδύνου” αλλά ξεπερνά την κορύφωση της πανδημίας.

Εν μέσω αυτού του κλίματος λοιπόν ξεκινά στις ΗΠΑ μια σημαντική εβδομάδα για τα εταιρικά αποτελέσματα, με τον “χορό” να ανοίγουν την Τρίτη οι κολοσσοί του φαρμακευτικού τομέα Dow Merck και Pfizer που θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τριμήνου αύριο το πρωί, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στην εβδομάδα ακόμη 149 εταιρείες του S&P 500.

Πηγή: Capital.gr