Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον στρατάρχη της Λιβύης Χαλιφά Χαφτάρ.

Η συνάντηση έγινε σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα.

Ο Νίκος Δένδιας προσέφερε στον στρατάρχη της Λιβύης ένα βιβλίο, όπως φάνηκε σε πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ. «Αυτό είναι για εσάς», ακούστηκε να λέει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, με τον Χαλίφα Χάφταρ να ευχαριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Xαφτάρ στην Αθήνα – Συνάντηση με Δένδια (Εικόνες)

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα» σημείωσε, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Ζήτησα από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας».

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε μ’ όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις» έσπευσε να επιβεβαιώσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα της Λιβύης».

«Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις αναδοχής, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη».

Στη μία μετά το μεσημέρι ο Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Τόσο ο Δένδιας όσο και ο Χαφτάρ μέσα από αυτή τη συνάντηση έστειλαν πολλαπλά μηνύματα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές γύρω από το λιβυκό ζήτημα.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ ο οποίος προσβλέπει στη στήριξη της Αθήνας για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη θα μεταβεί σε λίγες ώρες στο Βερολίνο έχοντας στις «αποσκευές» του και τις ελληνικές θέσεις.

Η Αθήνα, σε μία διπλωματική κίνηση – ματ να έρθει στην Αθήνα ο Χαφτάρ στέλνει μήνυμα σε όλες τις πλευρές σημειώνοντας πως καμία πολιτική λύση στο λιβυκό ζήτημα δεν θα γίνει αποδεκτή εάν προηγουμένως δεν υπάρχει ανάκληση της «πειρατικής» συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Χαφτάρ στην Αθήνα λίγο πριν από τη διάσκεψη Βερολίνου

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χθες, ότι θα θέσει βέτο σχετικά με την όποια συμφωνία αποφασιστεί για τη Λιβύη αν προηγουμένως δεν έχει καταργηθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα τρία 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο δεν ενέχει μόνο συμβολισμούς αλλά αποτελεί και μια σημαντική κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να δείξουν ότι η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει ως θεατής στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ως εκ τούτου, ο Χαφτάρ όταν θα μεταβεί στο Βερολίνο θα φέρει στις «αποσκευές» του και τις ελληνικές θέσεις για το λιβυκό ζήτημα, κάνοντας από την πλευρά του σαφές πως η όποια πολιτική λύση θα πρέπει να έχει την έγκριση και της Ελλάδας.

Κρίση βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Κρίση μεταξύ Τουρκίας κι Ελλάδας με την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα προβλέπουν τα τουρκικά μέσα, ύστερα από την άκρας μυστικότητας μεταγωγής του Λίβυου στρατάρχη στην Αθήνα πριν μεταβεί στην διάσκεψη του Βερολίνου.

Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου έγραφαν μέχρι χθες για την πανίσχυρη Τουρκία και για την «κλαίουσα» Ελλάδα που δεν προσκλήθηκε στην διάσκεψη του Βερολίνου, όμως το κλίμα άλλαξε άρδην από χθες αργά το βράδυ όταν κι έγινε γνωστή η επίσκεψη του Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα. Πρώτο και καλύτερο το Anadolu καυτηρίασε τον ερχομό του αναφέροντας ότι πήγε στην Ελλάδα ο παράνομος ηγέτης, ενώ ακολούθησε και σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος με εμπρηστικά δημοσιεύματα.

Ο τουρικός Τύπος, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Open TV, βλέποντας την Αθήνα να κάνει αυτά τα βήματα θορυβήθηκε γιατί όλο αυτό το διάστημα θεωρούσε ότι η Ελλάδα ότι κρατάει μια στάση πιο παθητική που παρουσιάζει τις «αδυναμίες» της και τα πρωτοσέλιδα με τα οποία… κορόιδευαν την Ελλάδα που «κλαίει» γιατί δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου διαδέχθηκαν τα «πολεμικά» πρωτοσέλιδα.

Οι Τούρκοι δε, δεν γνώριζαν για το βέτο της Ελλάδας, όμως παρόλα αυτά θεωρούν ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Τουρκία στην διάσκεψη του Βερολίνου, θεωρούν ότι είναι αυτή που βγαίνει μπροστά ως ειρηνοποιός και εγγυήτρια στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη και πάει με το επιχείρημα ότι πρέπει να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ κι όχι τον Χαφτάρ.

Πηγή: Philenews / in.gr / ethnos.gr