Στην έκθεσή του για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στέκεται στο θέμα του απεσταλμένου τονίζοντας τη σημασία που έχει ένας τέτοιος διορισμός. Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει στην έκθεσή του πως λόγω της συνεχιζόμενης απουσίας ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό μεταξύ των δύο πλευρών και δεδομένου του επικρατούντος κοινωνικοοικονομικού και πολιτικού κλίματος, οι προοπτικές επίτευξης κοινού εδάφους για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο παραμένουν προς το παρόν αβέβαιες.

Σύμφωνα με τον ΓΓ «οι απόψεις για τον ρόλο και την εντολή ενός απεσταλμένου εξακολουθούν να διαφέρουν» και «δεν έχει βρεθεί ακόμη συμφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες για τον διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους εξεύρεσης κοινού εδάφους για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μία μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο».

Συνεχίζει επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών προς τις δύο πλευρές στο νησί και τις εγγυήτριες δυνάμεις ως προς τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινού εδάφους για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Ενώ υπενθυμίζει πως «το μέλλον της διαδικασίας παραμένει στα χέρια των μερών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοιράζει ευθύνες με το κιλό ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως καθώς ο διεθνής οργανισμός συνεχίζει να υποστηρίζει την αναζήτηση κοινού εδάφους είναι «υψίστης σημασίας» η επίδειξη «πολιτικής βούλησης και ευελιξίας από τα εμπλεκόμενα μέρη». Και προσθέτει πως από αυτή την άποψη ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών «θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη». 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του υπογραμμίζει το έργο των τεχνικών επιτροπών και τον θετικό αντίκτυπο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο τονίζει πως το μόνο που θα καθησυχάσει τους Κύπριους αλλά και τη διεθνή κοινότητα είναι να υπάρξει πρόοδος προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για έναρξη ουσιαστικών και προσανατολισμένων στο αποτέλεσμα συνομιλιών που θα οδηγούν σε μία διευθέτηση. 

Ο Α. Γκουτέρες συνεχίζει να είναι «ανήσυχος για τις εντάσεις μέσα και γύρω από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» και προτρέπει «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης». Ο ίδιος επεσήμανε πως ενώ οι σχέσεις μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας και Τουρκίας, φαινόταν να βελτιώνονται, ιδιαίτερα εντός Μαρτίου, στη συνέχεια «οι εντάσεις σταδιακά αυξήθηκαν ξανά προς το τέλος της περιόδου αναφοράς».

Τατάρ: «Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος του Τουρκισμού»

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Βατάν (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται σε δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο «δρόμος τους είναι ο δρόμος του Τουρκισμού» και ότι «η ενδυνάμωση της ΤΔΒΚ, που είναι ένα Τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι υψίστης σημασίας τόσο για τους Τούρκους της Κύπρου, όσο και για την Τουρκική Δημοκρατία». 

Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τον Δήμαρχο της Κιουτάχειας της Τουρκίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι καθήκον τους να διασφαλίσουν την «ενότητα και αδελφοσύνη» με  την Τουρκία. 

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που γίνονται στα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικές για την ενδυνάμωση της «ΤΔΒΚ».