Το πρώτο στοίχημα ήταν να αποφύγουν το μεγάλο λάθος, στο παρά κάτι των εκλογών. Ο δεύτερος στόχος ήταν να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν τις προγραμματικές τους θέσεις και να προτάξουν τα δικά τους διλήμματα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Σε γενικές γραμμές και οι τρεις τους, το πέτυχαν. Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, παρουσιάστηκαν καλά διαβασμένοι στο ψεσινό debate της κρατικής τηλεόρασης. 

Μέσα από την όλη συζήτηση, αξιοσημείωτα ήταν από την μία η ανάδειξη από πλευράς Αβέρωφ Νεοφύτου της πρότασης του για ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος μέσα από την φόρμουλα φορολογικής ελάφρυνσης που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες. Το δεύτερο σημείο ήταν η αναφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι έχει έτοιμα τα νομοσχέδια για τη σύσταση του υφυπουργείου μετανάστευσης αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας, της επέκτασης του αφορολόγητου εισοδήματος και για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε για άμεσες δράσεις αντιμετώπισης της ανασφάλειας των πολιτών σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, αξιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

  Προσπάθεια αποδόμησης: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν εμφανείς σε κάποια διαστήματα, οι επιθέσεις κατά Αβέρωφ Νεοφύτου από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη κατά κύριο λόγο, αλλά και από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ήταν ίσως, το πρώτο debate στο οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης βγήκε κάποιες φορές στην επίθεση, σε αντίθεση με άλλες συζητήσεις στις οποίες περιοριζόταν κυρίως σε ρόλο άμυνας. Επίκεντρο της κριτικής των δύο κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ, ήταν η πρόταση του για τις φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες,. Μία πρόταση στην οποία αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά λεπτομερώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δίνοντας ξανά παράδειγμα για το όφελος μίας οικογένειας. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης αμφισβήτησαν τα οφέλη που κατά τον ανθυποψήφιο τους, προσφέρει η πρόταση του. Ο μεν Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν είναι στοχευμένη πρόταση, δε Ανδρέας Μαυρογιάννης αμφισβήτησε και το κατά πόσο αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και μίλησε για το κόστος που θα έχει το κράτος από τα έσοδα που χάνει. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η πρόταση του είναι στοχευμένη και αφορά την  στήριξη της οικογένειας. Είπε ότι θα υπάρχει ταβάνι στο ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, διότι αυτή αφορά τη μεσαία τάξη και πρόσθεσε πώς υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα σε άλλες 8 χώρες της ΕΕ.

  Χρηματοδότηση προεκλογικής: Από τα θέματα της επικαιρότητας ασφαλώς ξεχώρισε το θέμα της χρηματοδότησης της προεκλογικής. Ο  Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέδειξε το γεγονός ότι έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των χρηματοδοτών του. Δήλωσε πώς δεν υπάρχει καμία εξάρτηση, ούτε ακόμα και από το ΑΚΕΛ το οποίο ως το μεγαλύτερο κόμμα που στηρίζει την υποψηφιότητα του, συνδράμει, στο πλαίσιο και της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει, οικονομικά στην προεκλογική εκστρατεία του. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι μπήκαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο και της νομοθεσίας, λέγοντας ότι οι εισφορές θα ήταν ισόποσες με την συνεισφορά του κόμματος και ότι η οικονομική συνεισφορά δεν θα ξεπερνούσε τις 50 χιλιάδες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Debate/ Οι θέσεις των 3 υποψηφίων για το μεταναστευτικό

Από πλευράς του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως έλαβε μεγάλο χρηματικό ποσό από συγκεκριμένη εταιρεία, εξήγησε πως πριν ανοίξει τον λογαριασμό του πήγαν στον Γενικό Ελεγκτή και τους εξήγησε τη νομοθεσία που ψήφισαν τα κόμματα. «Εμείς τηρούμε αυτό που προνοεί η νομοθεσία», υπογράμμισε. Επανέλαβε πως δεν πήρε κρατική χορηγία, ούτε από άτομα που απόκτησαν κυπριακή υπηκοότητα μέσα στο πλαίσιο πολιτογραφήσεων. «Λένε είμαι εξαρτώμενος από τους Ρώσους ολιγάρχες, τους Γερμανούς, τα κόμματα που με στηρίζουν, τον Αναστασιάδη. Δεν ξέρω πόση λάσπη θα πέσει», ανέφερε.

  Αν μείνουν εκτός β’ γύρου: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ασφαλώς η τοποθέτηση και των τριών στο ερώτημα τι θα πράξουν εάν θα μείνουν εκτός του β΄γύρου. Ασφαλώς και οι τρεις δήλωσαν αισιόδοξοι ότι θα είναι παρόντες και στους δύο γύρους των εκλογών. Παρόλα αυτά, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης είπαν ότι οι ίδιοι ως άτομα θα πάρουν θέση υπέρ κάποιου από τους υποψήφιους και ανεξάρτητα από  το τι θα αποφασίσουν τα κόμματα που τους στηρίζουν. Από την πλευρά ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πώς ο ΔΗΣΥ είναι κόμμα με θεσμούς και διαδικασίες. Κάτι για το οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε διευκρίνηση εάν εννοεί ότι θα είναι θέμα συλλογικής απόφασης του κόμματος, χωρίς όμως ο Αβέρωφ Νεοφύτου να προσθέσεις οτιδήποτε άλλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Debate/ Οι θέσεις των 3 υποψηφίων για το μεταναστευτικό