Ψήφο κατά συνείδηση, υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά και διαφύλαξη της ενότητας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αυτή ήταν  η απόφαση της ψεσινής, μακράς και πολυτάραχης συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού για την επόμενη φάση των προεδρικών εκλογών. Η γραμμή για την απόφαση, χαράχθηκε ουσιαστικά από νωρίς το πρωί χθες, με την ετοιμασία μίας κοινής δήλωσης, ως κειμένου συναντίληψης, την οποία ετοίμασαν από κοινού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.  Με το κείμενο αυτό έκλεισε και η ψεσινή συνεδρία.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε επιχειρήσει να διαβάσει την αρχική δήλωση και νωρίτερα στην συνεδρία, προκαλώντας την αντίδραση του δημάρχου Πάφου, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν μια ενέργεια η οποία δεν θα επέτρεπε την ομαλή εξέλιξη της συνεδρίας, προκαταλαμβάνοντας τη συζήτηση. Ο αρχικός σχεδιασμός όμως ήταν, η κοινή δήλωση να διαβαστεί με το τέλος της συνεδρίας και αφού προηγουμένως γίνουν οι τοποθετήσεις και εκτονωθεί το κλίμα. Η κίνηση να διαβαστεί νωρίτερα, ερμηνεύθηκε από ορισμένους και ως κίνηση αποδόμησης της.

Στην κοινή δήλωση, γίνεται επίσης αναφορά στις θέσεις αρχών του κόμματος, επί σημαντικών κεφαλαίων πολιτικής. Η κίνηση του κειμένου συναντίληψης, εκπορεύθηκε από τον Λόφο και είχε ως στόχο να λειτουργήσει προληπτικά, επιδιώκοντας ουσιαστικά την γεφύρωση των διιστάμενων απόψεων που εκφράζονταν από στελέχη και μέλη του κόμματος, από την Κυριακή το βράδυ. Δόθηκε όμως χρόνος στα μέλη του ΠΓ να μιλήσουν και να εκφραστούν ελεύθερα, προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα και να μπορέσει το κόμμα να συνεχίσει στην επόμενη μέρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρκετές τοποθετήσεις ήταν έντονες. Κοινή συνισταμένη της πλειοψηφίας η θέση για να παραμείνει ο ΔΗΣΥ αντιπολίτευση. Ούτε Νίκο Χριστοδουλίδη, ούτε Ανδρέα Μαυρογιάννη και ούτε συμμετοχή στην Κυβέρνηση κανενός εκ των δύο. Ο ΔΗΣΥ παραμένει στην αντιπολίτευση και ταυτόχρονα, αφήνει ουσιαστικά, τα μέλη του, να πράξουν όπως τους επιβάλει η συνείδηση τους, ήταν η κατάληξη.

Γενικό συμπέρασμα, ο μεγάλος θυμός που υπάρχει κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος από αρκετά μέλη χαρακτηρίστηκε ως αποστάτης. Από την άλλη, τονίστηκε επίσης από πολλούς και το χάος που χωρίζει τον ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ. Ως εκ τούτου, η μόνη επιλογή για το κόμμα είναι να παραμείνει στην αντιπολίτευση και οι ψηφοφόροι του, να οδηγηθούν ελεύθεροι στην κάλπη, αποφασίζοντας με τη συνείδηση τους. Είναι επίσης γεγονός ότι υπήρξαν και τοποθετήσεις υπέρ της στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σε γενικές γραμμές, τα στελέχη πρώτης γραμμής Χάρης Γεωργιάδης, Αννίτα Δημητρίου, Ευθύμιος Δίπλαρος, Δημήτρης Δημητρίου, τάχθηκαν όλα υπέρ της κατά βούληση ψήφου και της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, τονίζοντας παράλληλα, την ανάγκη διατήρησης της ενότητας του κόμματος. Ο αναπληρωτής πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης μίλησε και για την ανάγκη σοβαρής αυτοκριτικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου, ήταν και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, η υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τάχθηκαν, με διαφορετικό τόνο και ύφος ο καθένας στην ανάγκη ο ΔΗΣΥ να μείνει στην αντιπολίτευση και ο κόσμος του, ελεύθερα να αποφασίσει για την ψήφο του. Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, πρότεινε η κατά βούληση θέση για να είναι βολική για την πατρίδα να συνοδεύεται από τη θέση ότι δεν πρέπει να επανέλθουν πολιτικές του ΑΚΕΛ, Την κατά συνείδηση επιλογή στήριξαν επίσης και ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. 

Η Καίτη Κληρίδου και ο δήμαρχος Πάφου τάχθηκαν υπέρ της στήριξης Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

Είχε επίσης καταγραφή ένταση και προπηλακισμός κάποια στιγμή, όταν ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, είχε εξέλθει της αίθουσας της συνεδρίας. Έγινε επίθεση και κατά δημοσιογράφου, από άτομα που είχαν μαζευτεί έξω από τη συνεδρία.

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις αυτές, είχαν καταγραφεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η συνεδρία βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη όταν η εφημερίδα έπρεπε να πάει στο τυπογραφείο.

Άνοιξε συζήτηση εκλογών

Το άλλο σημείο αναφοράς της ψεσινής συνεδρίας, ήταν η εναρκτήρια τοποθέτηση Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την οποία άνοιξε θέμα για τις εσωκομματικές διεργασίες με προκήρυξη εκλογικής συνέλευσης για τις 11 Μαρτίου. Έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι ο ίδιος θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία του κόμματος, όπως άλλως είχε αναφέρει και την νύκτα της Κυριακής, στη δήλωση του μετά το αποτέλεσμα της κάλπης. 

«Θέλω κλείνοντας τα δυο λόγια που θέλω να πω. Με ξέρετε τόσα χρόνια. Λειτουργώ θεσμικά, με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις του καταστατικού αλλά και με πολιτική ευθιξία. Γι’ αυτούς τους δυο λόγους και με βάση το άρθρο 17.4 του καταστατικού μας, συγκαλώ Παγκύπρια εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου για εκλογή Προέδρου. Και δηλώνω στο Σώμα και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα ξανά ζητήσω από τον υπέροχο κόσμο ανανέωση της εντολής», ανέφερε.

Όπως πληροφορούμαστε, δεν δόθηκε συνέχεια στο θέμα, όσον αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες από άλλα στελέχη.