Φόρμουλα καταμερισμού των 17 υπουργικών θέσεων ετοίμασε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, βάσει της οποίας θα κινηθεί – αφού ολοκληρώσει και το σημερινό κύκλο επαφών με την πολιτική ηγεσία – για να επιλέξει τα κατάλληλα άτομα στις σωστές θέσεις. Από το περιβάλλον του Ν. Χριστοδουλίδη αλλά και από τα κόμματα που τον υποστηρίζουν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει συζητηθεί κανένα όνομα και ούτε και όσα έχουν δημοσιευθεί στηρίζοντας στη βάση πραγματικών δεδομένων. Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος συνάντησε χθες τους αρχηγούς των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητά του ενώ σήμερα θα δεχθεί στο γραφείο του τους ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. 

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ Μάριο Καρογιάν, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, καθώς και με τον πρόεδρο του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών Νικόλα Προδρόμου.

Κατά τις συναντήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για το πώς προσεγγίζει το θέμα της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσα στο πλαίσιο της συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής και την προτίμησή του στη συμμετοχή τεχνοκρατών με πολιτική προσέγγιση, οι οποίοι υιοθετούν και θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα διακυβέρνησής του.

Σήμερα, ο εκλελεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στις 11 το πρωί και στις 12:15 με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου.  Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτικό Γραφείο του κ. Χριστοδουλίδη. Το πρωί, στις 9.30 θα μεταβεί στα γραφεία της ΣΕΚ όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης, η οποία ως γνωστό είχε ταχθεί υπέρ τη υποψηφιότητάς του κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

>> Η φόρμουλα Χριστοδουλίδη: Η φόρμουλα την οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεξεργάστηκε αφορά τον καταμερισμό των 17 υπουργικών θέσεων. Δηλαδή τα 16 χαρτοφυλάκια (11) υπουργείων και (5) υφυπουργείων συν μια θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι θέσεις υφυπουργών είναι 6 μαζί με αυτή του υφυπουργού παρά τω Προέδρω, και σύμφωνα με πληροφορίες μας ο εκλελεγμένος ΠτΔ προσανατολίζεται να την αφήσει εκτός διαβουλεύσεων και να την εντάξει στην ομάδα των στενών του συνεργατών στο Προεδρικό. 

Σ’ ότι αφορά την κατανομή, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των υπουργικών θέσεων (γύρω στις 9) δεν θα προέρχονται από κόμματα αλλά θα είναι από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών και θα είναι άτομα που τον στήριξαν σ’ αυτό τον προεκλογικό αγώνα. Απ’ εκεί και πέρα οι άλλες 7 θέσεις θα πάνε σε κόμματα που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητά του ενώ η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα πάει σε άτομο της δικής του επιλογής και εμπιστοσύνης. 

Σ’ ότι αφορά τα συνεργαζόμενα κόμματα θα συζητήσει μαζί τους συγκεκριμένα υπουργεία και αφού οριστικοποιηθεί ποιος παίρνει τι, τότε θα προχωρήσει στην επιλογή ατόμων. Μια επιλογή η οποία θα γίνει στη λογική του ποιος είναι ο καταλληλότερος για να αναλάβει συγκεκριμένη θέση. Η επιλογή των ατόμων θα γίνουν από τον ίδιο τον εκλελεγμένο Πρόεδρο στη βάση προτάσεων που θα γίνουν από τα κόμματα. 

Κατά τη σημερινή του συνάντηση με τους ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Στέφανο Στεφάνου θα τους ενημερώσει για τις προθέσεις του να συμπεριλάβει στο υπουργικό του συμβούλιο άτομα από τον ευρύτερο κομματικό τους χώρου ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι σε καμιά περίπτωση δεν προτίθεται να συμπεριλάβει στελέχη τους.

Όπως επισημαίνεται και από τους συνεργάτες του στο επιτελείο, η ονοματολογία θα απασχολήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη αφού κλείσει ο κύκλος των διαβουλεύσεων. Απ’ εκεί και πέρα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τα χαρτοφυλάκια  ο κ. Χριστοδουλίδης θέλει να κλείσει το θέμα των συνεργατών του στο προεδρικό μέγαρο. Ενδεχομένως να επιλέξει να αφήσει προς το τέλος, μαζί με την κατανομή των θέσεων υπουργών και υφυπουργών, τα άτομα που θα στελεχώνουν τις θέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υφυπουργού Παρά τω Προέδρω. 

Δεν ξέχασε αυτούς που ίδρωσαν για την εκλογή του 

Τα εκλογικά επιτελεία σε όλες τις πόλεις θα επισκεφθεί ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης για να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν για την εκλογή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης, ξεκίνησε τις επισκέψεις του χθες βράδυ από το εκλογικό επιτελείο Λάρνακας, ενώ σήμερα στις 7 το βράδυ θα βρεθεί στο εκλογικό επιτελείο Λεμεσού. Ακολούθως θα πάει στο εκλογικό επιτελείο Πάφου (Γεροσκήπου) την Παρασκευή 17/2 στις 19:00, στο εκλογικό επιτελείο Αμμοχώστου τη Δευτέρα 20/2  στις 19:00 και το εκλογικό επιτελείο Λευκωσίας την Τρίτη 21/2 στις 19:00.