Οι κινήσεις για αγοραπωλησίες περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων θα τεθούν επί τάπητος υπηρεσιακή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή και της Νομικής Υπηρεσίας. Η κυπριακή κυβέρνηση θα αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισης της νέας κατάστασης όπως διαμορφώνεται. 

Η έως τώρα πάντως, πέραν των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό ως προς τις κινήσεις που γίνονται αναφορά με τις περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Αυτό που απασχολεί τις αρχές της Δημοκρατίας είναι κατά πόσο πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις σε καθαρά ιδιωτικό επίπεδο ή εάν υπάρχει κάτι ευρύτερο και συντονισμένο όσον αφορά ελληνοκυπριακές περιουσίες στο Βαρώσι. Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ούτε το ένα, ούτε και το άλλο ενδεχόμενο. 

Ένα από τα ερωτηματικά της πορείας του όλου θέματος είναι κατά πόσο οι όποιες αγοραπωλησίες θα οδηγηθούν στο κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι που εάν γίνει θεωρείται βέβαιο πως δεν θα εγκριθούν. Από την άλλη εάν η όλη πράξη γίνει στα κατεχόμενα χωρίς την εμπλοκή των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε οι χειρισμοί που θα πρέπει να γίνουν από πλευράς ΚΔ είναι διαφορετικοί. Οι επιλογές αντίδρασης είναι λιγότερες. 

Στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Εισαγγελέας στην παρουσία τεχνοκρατών. Θα συζητηθούν τρόποι αντίδρασης (πολιτικοί, διπλωματικοί και νομικοί) και αποτροπής των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα υπόψη της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι και η παροχή κινήτρων για τον προσφυγικό κόσμο ευρύτερα αλλά και να εξεταστούν ειδικές περιπτώσεις. Σήμερα προγραμματίζεται, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», και μια δεύτερη σύσκεψη την οποία συγκαλέσει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων και στην οποία έχουν προσκληθεί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. 

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως θα πρέπει να αξιολογηθεί από πλευράς Τουρκίας και ψευδοκράτους η εξέλιξη της πώλησης τριών ξενοδοχείων και ορόφων πολυκατοικιών στο Βαρώσι. 

Κατά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι πολύ σαφές ότι οι Ε/κ θέλουν να χρησιμοποιούν τις περιουσίες τους. Όμως η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της ΚΔ,  προσπαθεί να το αποτρέψει αυτό. «Βλέποντας αυτό οι Ε/κ αποφάσισαν να πουλήσουν τις περιουσίες τους. Στην πραγματικότητα, ενθαρρύνουμε την ‘τδβκ’ και τους δικούς μας πολίτες. Λέμε, ‘αν κάποιος θέλει να πουλήσει, καλό είναι να αγοράσουν. Το να περάσουν αυτές οι περιουσίες στα χέρια των Τούρκων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα».

Ο Ερχάν Αρικλί (λεγόμενος «υπουργός μεταφορών» του κατοχικού καθεστώτος) υποστήριξε πως δεν χρειάζεται «νομοθετική ρύθμιση» για να μπορέσουν αυτά τα τρία ξενοδοχεία να λειτουργήσουν, μετά την αγορά τους, αλλά αρκεί απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για να αρθεί το στρατιωτικό καθεστώς του Βαρωσιού.

Η ΕΔΕΚ ζητά παρέμβαση από το κράτος 

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα της Αμμοχώστου, ζητά την παρέμβαση του κράτους προκειμένου να διασφαλίσει με όλους τους δυνατούς τρόπους το δημόσιο συμφέρον, αλλά και με δραστικές αποφάσεις, που θα ενισχύουν οικονομικά τον προσφυγικό κόσμο, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται να προχωρεί σε ξεπούλημα των περιουσιών του στα κατεχόμενα.

Παράλληλα η ΕΔΕΚ απευθύνει έκκληση στους συμπατριώτες μας πρόσφυγες, να πιστέψουν ότι το ξεπούλημα των περιουσιών τους, θα καταστρέψει την προσπάθεια της επίτευξης του αμετάθετου στόχου, που είναι η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.   Επίσης η ΕΔΕΚ τονίζει πως «κανείς δεν θέλει να δικαιωθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ, που δηλώνει ότι «ακόμα κι αν η πολιτική μας κριτικάρετε από την ε/κ διοίκηση και την ΕΕ, ο ε/κ λαός την στηρίζει».

Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η δήλωση Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει τη θέση του κινήματος ότι «ο στόχος της Τουρκίας είναι να ξεπουληθούν όσο το δυνατό περισσότερες περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα».