Ποινή φυλάκισης 22 χρόνων για κατοχή με στόχο την προμήθεια 15 κιλών και 16,4 γρ. κοκαΐνης, επέβαλε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον 45χρονο Γιώργο Χριστοδούλου-Ζαβράντωνα. Ο επικεφαλής του τριμελούς δικαστικού σώματος, Σταύρος Σταύρου, ανακοινώνοντας χθες την απόφαση και πιο συγκεκριμένα διαβάζοντας το σημείο που αφορά την αιτιολόγηση της ποινής, έκανε λόγο για τη σοβαρότητα του αδικήματος για το οποίο προνοείται μέχρι και διά βίου κάθειρξη.
«Πέραν τούτου», πρόσθεσε, «υπόψη μας θα λάβουμε το είδος και την ποσότητα των ναρκωτικών Τα κέρδη από τη διακίνηση θα ήταν επίσης τεράστια. Κατά την ακρόαση έγινε λόγος από την ίδια την υπεράσπιση για αξία €1.000.000. Παράλληλα, θα λάβουμε υπόψη μας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κατηγορούμενου οργάνωσε, συντόνισε και έδινε στενές οδηγίες στον συνεργό του (σημ. πρόκειται για τον Γιάννη Ανδρέου που στις 24/7/2019 καταδικάστηκε σε 16ετή κάθειρξη για κατοχή της εν λόγω ποσότητας και στη συνέχεια εντάχθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων κατονομάζοντας τον Ζαβράντωνα ως «εγκέφαλο») για την παραλαβή, κατοχή και διακίνηση των επιδίκων ναρκωτικών ». Σε άλλο σημείο, αναφέρεται: «ο κύριος πρωταγωνιστής, ο εγκέφαλος θα λέγαμε, ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που περιλάμβανε την παραλαβή από συγκεκριμένο σημείο στη Λάρνακα της τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών, την κατοχή και συνακόλουθη, προτιθέμενη διακίνηση τους, στη μαύρη, θανατηφόρα αγορά των σκληρών ναρκωτικών».
Το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε και στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για την κοινωνία η μάστιγα. Γίνεται λόγος για «σύγχρονη μαύρη πανώλη που αθόρυβα και αναίμαχτα στέλνει πρόωρα στον τάφο ανθρώπους, κυρίως νέους». Επικαλέστηκε και πέντε αποφάσεις του Ανωτάτου, οι οποίες όπως επεσήμανε δεν είναι μεν δεσμευτικές, αλλά τις καταγράφει «λόγω του βαθμού εγγύτητας ή σχετικότητας με τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος».
Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψιν τις τέσσερις προηγούμενες καταδίκες του Ζαβράντωνα (ανθρωποκτονία, κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια, συνωμοσία για φόνο και κατοχή εκρηκτικών υλών). Προσμέτρησε ως μετριαστικούς παράγοντες (1) τη σφαίρα που σφηνώθηκε στο σώμα του το 2014 μετά από πυροβολισμό και τις επιπτώσεις στην υγεία του (εθισμός στην οξυκοτίνη κ.α.), (2) τον βαθμό καθαρότητας των ναρκωτικών (73.09% – 76.81%), και (3) τις προσωπικές του περιστάσεις (διαζευγμένος, πατέρας δύο παιδιών).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αιχμές για την Αστυνομία στη δίκη Ζαβράντωνα
Η προχθεσινή αγόρευση για μετριασμό της ποινής, από τον συνήγορο υπεράσπισης του Ζαβράντωνα, Χρίστο Πουτζιουρή, δεν πέρασε απαρατήρητη από το Κακουργιοδικείο. O δικηγόρος του καταδικασθέντα, είχε επικριτική στάση. Το Κακουργιοδικείο χθες στην ετυμηγορία του για το ύψος της ποινής, λοιπόν, σχολίασε για τον κ. Πουτζιουρή ότι «προέβαλε ισχυρισμούς και άφησε αιχμές που αφορούν στην απόφαση του Δικαστηρίου μας ημερομηνίας 12/12/2022, αλλά και στην εν γένει ικανότητα και ακεραιότητα μας». Μόλις ο Δικαστής Σταύρος Σταύρου ανέγνωσε χθες την απόφαση και λίγο πριν εγερθεί με τους πάρεδρους, ο κ. Πουτζιουρής θέλησε να πάρει τον λόγο. Ο επικεφαλής του σώματος, όμως, δεν ήταν διατεθειμένος να τον ακούσει. «Επειδή στην απόφασή σας αναφέρετε ότι αμφισβητήθηκε η ακεραιότητά σας από τον δικηγόρο του κατηγορούμενου…» είπε επί λέξει ο κ. Πουτζιουρής, με τον κ. Σταύρου να παρεμβαίνει: «Δεν θα ανοίξουμε διάλογο. Κύριε Πουτζιουρή εχθές σας εδώσαμε την ευκαιρία να πείτε ό,τι εθέλετε. Σήμερα η υπόθεση ορίστηκε για να ανακοινωθεί η ποινή. Έχει ανακοινωθεί. Το πρακτικό είναι ο καθρέφτης της διαδικασίας. Και για το τι ειπώθηκε εχθές και γενικά για το τι ειπώθηκε». Ακολούθως, οι τρεις δικαστές αποχώρησαν παρά τη νέα προσπάθεια του Πουτζιουρή να τοποθετηθεί.
Το Κακουργιοδικείο αποδέχθηκε το αίτημα της υπεράσπισης (συναίνεσε η κατηγορούσα Αρχή) να διεξαχθεί η χθεσινή διαδικασία χωρίς την παρουσία του καταδικασθέντα για ιατρικούς λόγους.