Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αποκάλυψη του «Φ» ότι εδώ και ένα χρόνο «κάνει πλάτες» στην Green Dot, για να γλιτώνει η ιδιωτική αυτή εταιρεία χιλιάδες ευρώ, στέλνοντας τα ανακυκλώσιμα στη μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης αντί σε αδειοδοτημένες μονάδες, επιχειρεί το Τμήμα Περιβάλλοντος, με ανακοίνωσή του.
Μάλιστα, με λανθασμένα και παραπλανητικά στοιχεία προσπαθεί να ωραιοποιήσει την εικόνα σε σχέση με το πρόγραμμα ανακύκλωσης της Green Dot, κατά το οποίο η συλλογή γίνεται «από πόρτα σε πόρτα».
Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας που καταλήγουν στη μονάδα της Κόσιης από το συλλογικό σύστημα της Green Dot, είναι λιγότερες από 10.000 τόνους τον χρόνο σε σχέση με τις συνολικές ποσότητες που συλλέγει το σύστημα που ανέρχονται στις 75.000 τόνους τον χρόνο (εμπορικό και οικιακό).
Το Τμήμα Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι το ποσοστό διαχωρισμού των υλικών για ανακύκλωση στην Κόσιη που προέρχονται από την Green Dot ανέρχεται στο 50-60%, ποσοστό που όλως παραδόξως αντιστοιχεί στην επίτευξη των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Πρόκειται ουσιαστικά για εκτίμηση για την οποία δεν υπάρχει τεκμηρίωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα και οι εταιρείες ανακύκλωσης διαχωρίζουν το 80% των ανακυκλώσιμων που παραλαμβάνουν, πόσο μάλλον όταν μιλούμε για τη μονάδα της Κόσιης, όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά εισέρχονται σε γραμμή μεικτών αποβλήτων. Η ανακύκλωση που μπορεί να επιτύχει η εν λόγω μονάδα στο σύνολο των απορριμμάτων είναι σίγουρα μικρότερη του 15%.
Σύμφωνα δε με την Green Dot, τα απόβλητα συσκευασίας δεν παραδίδονται δωρεάν στη μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης και το συλλογικό σύστημα δεν έχει έσοδα από την αξία των υλικών αυτών. Στο σημείο αυτό, κανείς δεν διευκρινίζει για το ποσό που χρεώνεται η Green Dot για να παραδίδει τα ανακυκλώσιμα υλικά στην Κόσιη, για να μπορεί κάποιος να το συγκρίνει με το αντίστοιχο ποσό που χρεώνουν οι αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων. Είναι γνωστό ότι για τις ποσότητες του οικιακού ανακυκλώσιμου ρεύματος αποβλήτων, καταβάλλεται στη μονάδα Barracuda Intertrade Ltd, που συλλέγει και παραλαμβάνει τα υλικά από Λεμεσό και Πάφο, σχετικό κόστος συλλογής και διαλογής.
Ερωτηματικά προκαλούνται και για το γεγονός ότι τουλάχιστον τα υλικά PMD της επαρχίας Λάρνακας δεν καταλήγουν στην αδειοδοτημένη μονάδα της Λεμεσού, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς της αδειοδοτημένης μονάδας στο Γέρι. Μάλιστα, η εταιρεία Barracuda διευκρινίζει με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε ζητήσει να παραλαμβάνει τα ανακυκλώσιμα υλικά από την επαρχία Λάρνακας, όμως η απάντηση που έλαβε είναι πως στοιχίζει ακριβά η μεταφορά.
Στην ανακοίνωση του, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι, μετά την ολική καταστροφή της μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στο Γέρι και δεδομένου ότι δεν υπήρχαν άλλες μονάδες που θα μπορούσαν να παραλαμβάνουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες PMD που συλλέγονται στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενέκρινε την έκτακτη παραλαβή τους από τη μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης, αρχικά μέχρι τις 31/12/2023 και με διαδοχικές εγκρίσεις μέχρι τις 30/6/2024.
Η έγκριση δόθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την καταστροφή της αδειοδοτημένης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων Ecobalance τον Ιούλιο του 2023 στο Γέρι, καθώς και το γεγονός ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά, αν και παραλαμβάνονται από τη μονάδα Κόσιης ως μέρος των μεικτών αποβλήτων, προωθούνται στις γραμμές μηχανικής διαλογής, όπου διαχωρίζονται και εξάγονται για ανακύκλωση.