Πληροφορίες, μαρτυρίες και στοιχεία που βρίσκονται ενώπιον του «Φ» δίνουν εικόνα για τα όσα διερευνήθηκαν μέχρι τώρα από τους ποινικούς ανακριτές σε σχέση με το ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργου Κούμα.

Όλο το μαρτυρικό υλικό που συνέλλεξαν μέχρι τώρα οι ανακριτές της Αστυνομίας με την συνδρομή της νομικού και πρώην ανώτερης επαρχιακού δικαστού, Αλεξάνδρας Λυκούργου, διαβιβάστηκε προχθές στη Νομική Υπηρεσία.

Πρόκειται για υλικό που βρίσκεται σε πέραν των 20 κουτιών αρχειοθέτησης (box files) και σ’ αυτό περιλαμβάνονται στοιχεία και μαρτυρίες προσώπων για πιθανή χειραγώγηση του πρωταθλήματος, ασυμβίβαστο που έχει να κάνει με ιδιότητες του Γιώργου Κούμα, φερόμενες αποφάσεις του ακόμα και για τα πρόσωπα που θα σχολιάζουν ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και κατ’ ισχυρισμόν σχέση του με εταιρεία που παράγει τηλεοπτικό προϊόν.

Οι έρευνες των ανακριτών που άρχισαν από τα τέλη του 2023 φαίνεται να επεκτάθηκαν και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία φέρονται να σχετίζονται με τον κ. Κούμα, ενώ δεν περιορίστηκαν στα στενά όρια της Κύπρου.

Μαρτυρία τριών παραγόντων

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη χειραγώγηση του πρωταθλήματος, όπως πληροφορείται ο «Φ», οι ανακριτές βασίστηκαν σε μαρτυρίες που δόθηκαν παλιότερα από τρία πρόσωπα τα οποία θήτευσαν στο παρελθόν ως ποδοσφαιρικοί παράγοντες. Αυτά τα άτομα είχαν καταθέσει σε βάρος του προέδρου της ΚΟΠ ότι διαμοίραζε τα χρήματα που λάμβανε από την ΑΤΗΚ για τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών ομάδων κατά το δοκούν, αλλά και σε χρόνο που ο ίδιος αποφάσιζε.

Όπως είναι γνωστό από την περασμένη δεκαετία, στη βάση συμφωνίας μεταξύ CYTA και ΚΟΠ ιδρύθηκε η «ΚΟΠ TV». Η  Ομοσπονδία αντιπροσώπευε τα σωματεία που δέχονταν να ενταχθούν στο «ΚΟΠ TV» και αναλάμβανε τις συμφωνίες τους με τις εταιρείες παροχής τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων. Η ίδια συμφωνία προνοούσε πως η ΚΟΠ είχε αποκλειστικό δικαίωμα να διανέμει τα χρήματα η ίδια στη βάση συγκεκριμένων συμφωνιών της με τις ομάδες.

Ο κ. Κούμας, λοιπόν, παρουσιαζόταν στη βάση μαρτυριών να έδινε οδηγίες για διαμοιρασμό χρημάτων που προέρχονταν από τη CytaVision, όπως ο ίδιος έκρινε. Υπήρξαν περιπτώσεις, βάσει καταθέσεων προσώπων, που δόθηκαν χρήματα της CytaVision με οδηγίες του κ. Κούμα κατά παράβαση των συμφωνιών με τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Η μαρτυρία υποδείκνυε ότι ομάδες λάμβαναν χρήματα κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, είτε ποσοτικά (ύψος ποσού) είτε χρονικά (χρονική στιγμή) και πως με αυτό τον τρόπο άλλαζαν οι ισορροπίες. Μια ομάδα, δηλαδή, αποκτούσε αθέμιτο πλεονέκτημα σε βάρος άλλων, με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι ποδοσφαιριστών και να είναι εναρμονισμένη με τα κριτήρια της UEFA.

Υπάρχει μαρτυρία για παραχώρηση επιταγών με αξιοσέβαστα ποσά σε συγκεκριμένες ομάδες, τη στιγμή που αυτές ανταγωνίζονταν με άλλες, οι οποίες -αντιθέτως- δεν λαμβάναν χρήματα και επηρεάζονταν δυσμενώς.

Η ABC

Το ανακριτικό έργο επικεντρώθηκε και σε μαρτυρία που φερόταν να παρουσιάζει τον Γιώργο Κούμα να ελέγχει την εταιρεία που έκανε την τηλεοπτική παραγωγή των αγώνων όσων ομάδων εντάσσονταν στην ΚΟΠ TV. Πρόκειται για την εταιρεία ABC BC BROADCASTING CORPORATION LTD. Ενώπιον των ανακριτών τέθηκε και μαρτυρία που αναφερόταν στον τρόπο που η ABC κέρδισε την προσφορά που είχε προκηρύξει η ΚΟΠ.

Ακόμη, η μαρτυρία που κλήθηκαν να χειριστούν/διερευνήσουν οι ανακριτές φέρει συγκεκριμένο πρόσωπο να είναι αξιωματούχος της ABC και να ενεργεί ως αχυράνθρωπος του κ. Κούμα.

Ωστόσο, και το εν λόγω διευθυντικό στέλεχος όταν του υποβάλαμε ερώτημα το 2023, αλλά και ο ίδιος ο κ. Κούμας όταν τοποθετήθηκε στη Βουλή το καλοκαίρι του ίδιου έτους, αρνήθηκαν πως υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό. Ο κ. Κούμας απέκλεισε σχέση με την ABC, ενώ το στέλεχος της εν λόγω εταιρείας τόνισε πως εξυπηρετεί μόνο τα προσωπικά του συμφέροντα.

Η ΚΟΠ καθορίζει σχολιαστές

Ένα θέμα που είχε προκύψει από το 2023, όταν η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού διερεύνησε το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΚΟΠ, αφορά στους σχολιασμούς αγώνων που μεταδίδονταν από τη CytaVision. Μαρτυρία αναφέρει ότι η ΚΟΠ έθεσε όρο -που έγινε αποδεκτός- για να καθορίζει η ίδια ποιος θα σχολιάζει το παιχνίδι. Σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον των ανακριτών, με αυτό τον τρόπο χάνεται η ανεξαρτησία των σχολιαστών των αγώνων.

Καταθέσεις για δικαιώματα

Το θέμα ασυμβίβαστου για το οποίο έλαβαν καταθέσεις οι ανακριτές έχει να κάνει με τις τέσσερις εταιρείες συμφερόντων του Γιώργου Κούμα σε Σεϋχέλλες και Παρθένες Νήσους (Goal-Line Limited, Telemedia Limited, Midfield Limited και OMNIVISION Group Ltd). Μέσω αυτών πωλούσε τηλεοπτικά δικαιώματα ξένων πρωταθλημάτων στην ΑΤΗΚ, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Κούμας διαπραγματευόταν με την Αρχή και ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΚΟΠ.

Να σημειωθεί ότι το ασυμβίβαστο είναι ποινικοποιημένο και με βάση την κείμενη νομοθεσία (Ο περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμος του 2017), αλλά και σύμφωνα με τις πρόνοιες του κώδικα ήθους της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA). Επιπλέον, σύμφωνα με το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) ασυμβίβαστο προκύπτει και από τη φαινομενική ύπαρξή του.

«Για μελέτη και οδηγίες»

Η Αστυνομία μάς ανέφερε τη Δευτέρα ότι «ολόκληρο το ανακριτικό υλικό έχει παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη και οδηγίες». Την ίδια στιγμή, η επίσημη θέση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν ότι υπολειπόταν μαρτυρικό υλικό. Αρχές του χρόνου είχε διαβιβαστεί προκαταρκτικός ανακριτικός φάκελος στη Γενική Εισαγγελία. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Κούμας δεν έχει δώσει κατάθεση από την Αστυνομία. Δέον να σημειωθεί ότι ο κ. Κούμας δεν κατέθεσε ούτε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού. Ούτε η ΚΟΠ όταν της ζητήθηκε από την Επιτροπή έδωσε στοιχεία.

Μετά από 10 χρόνια δεν έχει ξεκαθαριστεί

  • Ολόκληρο το χρονικό για το ενδεχόμενο ασυμβίβαστο

Για πάνω από μια δεκαετία έχει τεθεί το ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του προέδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα.

Αρχικά, μια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ΑΤΗΚ έκανε λόγο για έναν αξιωματούχο της Ομοσπονδίας (δεν κατονομαζόταν) που πωλούσε στη CYTA τηλεοπτικό προϊόν. Στην έκθεση καλείτο η ΑΤΗΚ να ελέγξει κατά πόσον το τηλεοπτικό προϊόν που αγοράζει ανταποκρίνεται στην πραγματική του αξία. Οι προσπάθειες μας για τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση του ενδεχόμενου ασυμβίβαστου άρχισαν από τότε.

Το 2018 εξασφαλίσαμε τέσσερις ογκώδεις φακέλους με τιμολόγια των εταιρειών του κ. Κούμα που ήταν εγγεγραμμένες στις Σεϋχέλλες και στις Παρθένες Νήσους (17/9/2018, ΕΓΓΡΑΦΑ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι 4 εταιρείες Κούμα σε Σεϋχέλλες-BVI και οι συναλλαγές εκατομμυρίων με τη CytaVision). Αναδείξαμε το θέμα (από ηθικής και δημοσιογραφικής πλευράς) και καταλήξαμε σε διάφορα ευρήματα. Όπως -μεταξύ άλλων- ότι ο κ. Κούμας ενώ συμμετείχε σε αποφάσεις που αφορούσαν την Εθνική Κύπρου και τον ΑΠΟΕΛ, εμπορευόταν και ως επιχειρηματίας το τηλεοπτικό τους προϊόν πωλώντας στην ΑΤΗΚ τα δικαιώματα για αγώνες τους.

Ο κ. Κούμας τότε μας δήλωσε πως το θέμα είχε εξεταστεί από αρμόδιο σώμα και ότι δεν προέκυψε οτιδήποτε μεμπτό.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις μας και σχετικό ερώτημά μας, η Αστυνομία μάς είχε πει το 2018 (21/9) ότι έγινε αίτημα δικαστικής συνδρομής σε Σεϋχέλλες και Παρθένες Νήσους. Το 2020 (20/1) από την Αστυνομία μάς δηλώθηκε πως η διερεύνηση ολοκληρώθηκε και ο φάκελος είχε προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία. Δεν ασκήθηκε καμία δίωξη.

Αρκετούς μήνες μετά κληθήκαμε να δώσουμε στοιχεία στο πλαίσιο έρευνας άλλου οργανισμού (2/10/20), η οποία δεν προχώρησε.

Τελικά το θέμα άνοιξε πάλι το καλοκαίρι του 2022. Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού με την παρούσα σύνθεσή της εξετάζοντας ευρήματα ερευνώντων λειτουργών που διόρισε για την κυπριακή διαιτησία, έκρινε πως θα έπρεπε να διερευνηθεί το θέμα σε συνδυασμό με τα τηλεοπτικά δικαιώματα που διαχειρίζεται η ΚΟΠ.

Έτσι διεύρυνε τους όρους εντολής των ερευνώντων λειτουργών. Αυτή ακριβώς η έρευνα που έκαναν οι νομικοί Ηλίας Στεφάνου και Ευθύμιος Θ. Ευθυμίου για λογαριασμό της Επιτροπής οδήγησε στα ευρήματα για ασυμβίβαστο του Γιώργου Κούμα.

Το πόρισμά των δύο προαναφερθέντων ερευνητών παραδόθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού το φθινόπωρο του 2023 (6.000 σελίδες), ενώ στις 10 Οκτωβρίου του ίδιου έτους διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα. Ακολούθως, στις 3 Νοεμβρίου (2023) ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για διεξαγωγή ποινικής έρευνας και διόρισε την πρώην Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή, Αλεξάνδρα Λυκούργου, ως ανεξάρτητη ποινική ανακρίτρια με στόχο να συνδράμει στο ερευνητικό έργο της Αστυνομίας.