Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, με επίκεντρο την αξιοποίηση του νερού της λίμνης Μεμί για άρδευση, εν μέσω των σοβαρών επιπτώσεων από την παρατεταμένη ανομβρία.

Κατά τη συζήτηση, βουλευτές, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση του αρδευτικού συστήματος και τις πρακτικές διαχείρισης του νερού στην περιοχή.

Γεώτρηση εκτός λειτουργίας λόγω εργασιών του Τμήματος Δασών

Έντονη ήταν η αναφορά στην ύπαρξη γεώτρησης σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το δίκτυο, η οποία – σύμφωνα με τις καταγγελίες – διαθέτει μεγάλες ποσότητες νερού. Ωστόσο, η γεώτρηση έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά από εργασίες συντήρησης με βαρέα οχήματα του Τμήματος Δασών, οι οποίες φέρεται να προκάλεσαν φραγή και μπάζωμα του φρέατος. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης κρίνει πλέον ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα να προτείνεται η διάνοιξη νέας γεώτρησης.

Παράπονα για μεταφορά και μεταπώληση νερού – Παράνομο ιδιωτικό φράγμα

Καταγγέλθηκε επίσης ότι, ενώ οι γεωργοί αδυνατούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, μεγάλες ποσότητες νερού μεταφέρονται εκτός γεωργικού τομέα και εκτός διοικητικών ορίων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν περιπτώσεις παράνομης μεταπώλησης του νερού για άλλες χρήσεις, καθώς και η ύπαρξη ιδιωτικού, παράνομου φράγματος.

Πεπαλαιωμένο δίκτυο και διαρροές

Οι επηρεαζόμενοι υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης του αρδευτικού συστήματος, το οποίο χαρακτηρίζεται πεπαλαιωμένο και παρουσιάζει συχνές διαρροές. Ζήτησαν να τεθεί σε λειτουργία η υφιστάμενη γεώτρηση και να συνδεθεί με το δίκτυο, ενώ έγινε ειδική αναφορά στην ανάγκη επεξεργασίας του νερού της λίμνης Μεμί, ώστε να καταστεί κατάλληλο για άρδευση.

Πώς απαντά το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Απαντώντας στις καταγγελίες, εκπρόσωπος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) εξήγησε πως προτεραιότητα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων δίνεται στην ανθρώπινη κατανάλωση και την ύδρευση ζώων, ενώ η γεωργία ακολουθεί. Όπως αναφέρθηκε, πέρυσι καλύφθηκε μόλις το 30% των αναγκών των χοιροστασίων, τα οποία – μαζί με το σφαγείο – δεν υδροδοτήθηκαν καθόλου από το φράγμα.

Σε ό,τι αφορά τη λίμνη Μεμί, το ΤΑΥ ανέφερε πως πρόκειται για κρατήρα με άγνωστη μέχρι στιγμής χωρητικότητα και επιφυλάξεις όσον αφορά την ποιότητα του νερού, το οποίο φέρεται να είναι όξινο και να περιέχει βαρέα μέταλλα. Έχει σταλεί σχετικό ερώτημα σε τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες για τη δυνατότητα επεξεργασίας του νερού, με προκαταρκτική εκτίμηση κόστους που κυμαίνεται μεταξύ 30 σεντ και 1 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας αποφάσισε να επανέλθει εντός 15 ημερών στο θέμα, ζητώντας πολιτικές απαντήσεις για τη συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή, αλλά και για τις ενέργειες που απαιτούνται για την αξιοποίηση της λίμνης Μεμί προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών του φράγματος Ξυλιάτου.

Αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να δοθούν σαφείς λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική γεωργία.