Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου τέθηκε σήμερα το πόρισμα για τους φονικούς αερόσακους Takata, διορίζεται ερευνών λειτουργός για διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον του Γιάννη Νικολαΐδη.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, έλαβε αυτή την απόφαση αφού ενημερώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, σε σχέση με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. 

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νικολαΐδης είναι τέως Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενώ είχε διατελέσει και Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ).

Σήμερα κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και θα πρέπει πιθανότατα να τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση της πειθαρχικής έρευνας.

Σημειώνεται πως το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, του καταλόγιζε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για ανθρωποκτονία και κατάχρηση εξουσίας.

Όσον αφορά το ποινικό κομμάτι, το ερευνά η Αστυνομία.

Έβαλε την υπογραφή του στην επίμαχη εγκύκλιο του 2017

Στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής σημειώνεται ρητά ότι από το 2017 υπήρξε σημαντική μεταστροφή της πολιτικής του ΤΟΜ, με την έκδοση νέας εγκυκλίου που απαλλάσσει τους Διανομείς των Κατασκευαστών (ΔτΚ) από κάθε ευθύνη για τις ανακλήσεις των μεταχειρισμένων οχημάτων. Η εγκύκλιος αυτή, σε αντίθεση με την προηγούμενη του 2011, η οποία προνοούσε την ευθύνη των ΔτΚ για όλα τα οχήματα ανεξαιρέτως, άφησε κενό προστασίας για τους ιδιοκτήτες «γκρίζων» οχημάτων, οι οποίοι, από το 2017 και έπειτα, δεν ενημερώνονταν πλέον για τις ανακλήσεις και δεν υπήρχε κανένα σύστημα ελέγχου ή υποχρέωσης επιδιόρθωσης.

Η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει ευθέως ότι η αλλαγή πολιτικής ενδέχεται να συνιστά κατάχρηση εξουσίας, καθότι το ΤΟΜ δεν είχε καμία αρμοδιότητα να αποσείσει ευθύνες από τους ΔτΚ, κάτι που, σύμφωνα με την Επιτροπή, αποτελεί αρμοδιότητα της Βουλής.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή με το πόρισμα ζητούσε από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαμόρφωση ή υλοποίηση της εγκυκλίου του 2017. Ουσιαστικά, διερευνώνται ο τότε υπουργός Μεταφορών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο τότε γενικός διευθυντής του ίδιου Υπουργείου Αλέκος Μιχαηλίδης, ο τότε διευθυντής ΤΟΜ Σωτήρης Κολέττας, και ο μετέπειτα διευθυντής ΤΟΜ Γιάννης Νικολαΐδης, ο οποίος υπογράφει τη σχετική εγκύκλιο για λογαριασμό του διευθυντή.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τους Κολέττα και Νικολαΐδη, οι οποίοι διετέλεσαν διευθυντές του ΤΟΜ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή τους καταλογίζει σοβαρές παραλείψεις και ασυγχώρητη αδράνεια, παρά τις συνεχείς ειδοποιήσεις από το 2013 για τον κίνδυνο των αερόσακων Takata.

Σύμφωνα με το πόρισμα, και οι δύο υιοθέτησαν την εσφαλμένη και επικίνδυνη αντίληψη ότι η μόνη υποχρέωση του ΤΟΜ ήταν η κοινοποίηση επικαιροποιημένων στοιχείων των ιδιοκτητών στους ΔτΚ. Η Επιτροπή σημειώνει ότι αυτό αντίκειται στη νομοθεσία και ειδικά στο άρθρο 8(4) του Νόμου για την Έγκριση Τύπου Οχημάτων, σύμφωνα με τον οποίο η Αρμόδια Αρχή οφείλει να λαμβάνει άμεσα μέτρα σε περίπτωση κινδύνου.

Παρά τα σωρεία ειδοποιήσεων, από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, πολίτες, αλλά και τους ίδιους τους ΔτΚ, οι δύο διευθυντές δεν έλαβαν κανένα ουσιαστικό μέτρο, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να προκληθούν τραγικές συνέπειες.

Η αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών είχε τραγικά αποτελέσματα. Τρία δυστυχήματα στην Κύπρο αποδίδονται στους προβληματικούς αερόσακους Takata, μεταξύ αυτών ο θάνατος του 24χρονου Κυριάκου Όξινου το 2023 και της 19χρονης Στυλιανής Γιωργαλλή το 2024. Το 2017, ένας 19χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και υπέστη μόνιμη παραμόρφωση στο πρόσωπο.